Majdnem elvitték a szlovákiai premierre érkezett traktort

John Deere

Júniusban Szlovákiában is bemutatkozott a John Deere legújabb vívmánya, a 8R széria 410-es modellje, amely automata sebváltóval kapható. A mechanika és az elektromosság szofisztikált összekapcsolása olyan sikert aratott, hogy a turné során a gazda nem akarta a elengedni a bemutatóra Szlovákiába érkező traktort.

Lokomotív 8R – ez jutott eszembe, amikor beültem a John Deere egyik legújabb vívmányába, a 8R széria 410-es modelljébe, amelyet még június közepén Tavarnokon bocsátott a sajtó rendelkezésére az Agroservis vállalat. És hogy miért ötlött fel bennem a hasonlóság a régi magyar együttes és a „hiperszuper” traktor közt? Nos, azért, mert elmondható, hogy az újdonság, amely a John Deere műhelyéből legutóbb kikerült, valójában a dízelmozdony elvén működik. És a jövőben valószínűleg olyan sláger lesz a mezőgazdaságban, mint amilyeneket az ismert magyar együttes, a Lokomotív GT szerzett.

Mindezt alátámasztani látszik az is, hogy a bemutatóra Szlovákiába érkezett egyetlen traktor iránt is van már érdeklődő. Amikor ugyanis az AgroMačaj cégnél kipróbálták a gépet, azonnal meg akarták hagyni. Persze ez nem volt lehetséges, hiszen ez a gép csak a szlovákiai turnéra érkezett, és mindössze „előfutára” annak, ami jövőre lesz elérhető a szlovákiai gazdák számára. Európa számára ugyanis egyelőre csak néhány bemutatkozó „prototípust” gyártottak.

A John Deere gondol a traktorista kényelmére

A forgalmazó Agroservis vállalat június folyamán a gazdáknak is tartott egy bemutatót, de gondolt a sajtó képviselőire is, amikor nyílt nap keretében Tavarnokon megengedte, hogy az agrárszektor tollforgatói kezükbe vehessék az irányítást. Az eredmény pedig lenyűgöző volt. A kabinba lépve egy kis luxus-szobában érezhettük magunkat, ahol a szék kényelmesen elfordítható, hogy az üzemeltető könnyedén rálásson a gép háta mögött zajló munkálatokra. A szék masszázst is nyújt a traktoristának, aki ezt biztosan értékeli is, ha akár 12 órát is kell a traktorban ülnie. Természetesen az egyéb kényelmet szolgáló tényezők is adottak, mint például a klíma, vagy az, hogy gyakorlatilag minden gombnyomásra működik, és egy joystick segítségével irányítható. Elmondható tehát, hogy elvileg öltönyben és nyakkendőben is üzemeltethető a gép.

Lényeges szempont tehát, hogy a John Deere gondol a traktorista kényelmére, aki akár napi 12 munkaórát is kénytelen a gépben tölteni, és ha nincs számára biztosítva a megfelelő komfort-érzet, az a munka minőségének romlásához is vezethet. De nem ez a gép legjelentősebb vívmánya. Ez csak a hab a tortán!

Mi zajlik a motorháztető alatt?

A lényeges innováció a motorháztető alatt keresendő. Konyhanyelvre lefordítva a John Deere 410-es modellje úgy működik, mint egy dízelmozdony, ami a jövő környezetkímélő gazdálkodásának az alappillérét jelentheti. A hidraulikát ugyanis elektromotorral helyettesítették és kombinálták a mechanikát az elektromossággal.

A Nagytapolcsány melletti bemutatón Eugen Mizerák mérnök, az Agroservis képviselője elmondta, a nyolcezres szériát már több mint húsz éve gyártják, a Tavarnokon bemutatott gép a legutóbbi innovációs modell, a jövő évben ezt fokozatmentes sebváltóval kezdik gyártani. Nehéz mezőgazdasági munkák elvégzésére tervezték, amelyet ellensúlyoz a magas szintű összkomfortosság. Nem csak a talajművelésnél, hanem bármilyen más mezőgazdasági munkánál is jó szolgálatot tesz. A bemutatott 410-es modell 400 lóerővel és elektromos vezérléssel rendelkezik. A legnagyobb vívmány, hogy a fokozatmentes sebváltónál kiküszöbölték azt a hátrányt, amelyet a hidrosztatika összekapcsolása okozott a mechanikus résszel. A hidrosztatika ugyanis nagyobb veszteséggel dolgozott, mint a mechanikai rész. „Az új sebváltó és az AutoPower lerombolja a hidrosztatikánál keletkezett veszteséget, mivel itt már nincs jelen a hidrosztatika. Ezt elektromossággal helyettesítették. Tehát a modellben lévő megoldás hivatalos megnevezése az elektromos fokozatmentes sebváltó. A többi fokozatmentes sebváltó hidrosztatikus rendszerrel működik. Ez az elektromotor a John Deere-nél egyedülinek számít, és egyelőre csak a 410-es modelleknél elérhető, de mind az 8R, 8RT és 8 RX esetében is” - mondta az Agroservis képviselője. Itt kell megjegyezni, hogy a 8R szériában a legnagyobb modell a 410-es, amely hevederes, és négyhevederes kivitelben is kapható.

 

Ami a konstrukciót illeti, két elektromotorral rendelkezik a modell, amely közül az egyik mint generátor működik, ez fejleszt áramot, és elvezeti a váltóba, hiszen az egyenáramot váltóárammá kell változtatni, és innen van visszavezetve az elektromotorba, amely a sebváltót működteti. „Tehát a naftamotor és elektromotor kominációjáról van szó, és a mechanikus és elektromos kombináció biztosítja a magasabb sebességet. Ami a gépkezelést illeti, nincs semmilyen változás, ugyanúgy működik, mint az eddigi AutoPower sebváltó” – magyarázta Eugen Mizerák.

Egészében véve is sok apróbb fejlesztésen ment keresztül a traktor, amelynek köszönhetően az egyszerűbb és könnyebben kezelhető, emellett pedig sokkal hatékonyabb az elődeinél. Az új sebváltó azt is eredményezte, hogy a korábbi fokozatmentes váltóknál sokkal, mintegy ¼-el csöndesebb a gép a korábbi John Deere modelleknél.

A John Deere eddig csak a 370-as lóerőig gyártotta a traktorait a fokozatmentes sebváltóval, most ezt kiterjesztette a 400-as lóerő felettire is. Ma már tehát a hatékonyságot elérheti a gazda a fokozatmentes sebváltóval is.

Átviszi az erőt a vontatott szerelvénybe is

Revolúciós vívmány, hogy a gép képes átvinni mozgatóerőt a vontatott szerelvénybe is, mégpedig összesen 100 kW erővel képes azt ellátni. Ez ugyan még csak egyetlen márka esetében, a Joskin gépeknél megvalósítható, de a jövőben ez a megoldás valószínűleg elérhető lesz más márkák esetében is, hiszen az egyes márkák igyekezni fognak ezzel a lehetőséggel továbbfejleszteni a vontatmányokat. Az erőátvitelnek köszönhetően játszi könnyedséggel szállítható akár egy 400 tonnás tartálykocsi is, és nem kell tartani a csúszásveszélytől. Ennek nagy hasznát veszik azok, akik nagy terhet kénytelenek szállítani akár meredek lejtőn is.


 

Nagy erőt igénylő univerzális munkára

És hogy kinek ajánlott a John Deere 410-es modellje? „Biztosan értékelik majd a szolgáltatásokat végzők, azok, akiknek fokozatmentes sebváltóval rendelkező, univerzális gépre van szüksége, a zöldségtermesztők, illetve mindazok, akiknek nehéz gépeket kell vontatniuk, vagy akiknek a szállítás során van szüksége erős gépre. Ez a legerősebb gép, nehéz mezőgazdasági munkákra, magas komforttal. Vannak olyan gazdák, akik kimondottan igénylik az erős, de csöndes, kényelmes traktorokat” – tette hozzá Eugen Mizerák.

A gép széria-gyártását novemberben kezdik el, a gazdák akár már a jövő aratási szezonnál kihasználhatják előnyeit, hiszen az első gépek már jövő tavasz végén, illetve nyár elején megérkezhetnek Szlovákiába.

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?