A drágulás nehéz helyzetbe sodorja a malátagyártókat

A szlovák malátagyártók igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányra azért, hogy az minél előbb találjon megoldást a növekvő gázárakra. Ezek ugyanis extrém áremelkedést idéznek elő a hazai élelmiszeriparban.

A gázárak évközi viszonylatban már több mint 200%-kal emelkedtek, mindeközben a gáz a kulcsfontosságú energiaforrás a maláta készítésénél, amely nélkül egyetlen csepp sört sem lehet előállítani.

A szlovákiai malátagyártókat a kialakult viszonyok rendkívül nehéz helyzet elé állítják a világpiacon. A maláta ugyanis egy nagyon fontos exportra szánt árucikk, és nagy a kereslet a szlovák maláta iránt. A disztribúciós költségek miatt azonban hosszú távon Szlovákiában a legmagasabb az elektromos energia és a gáz ára, amely csökkenti a malátagyártók konkurenciaképességét. A gázárak emellett óriási sebességgel növekednek. Tomáš Ševčík, a Szlovák Sör- és Malátagyártók Szövetsége malátagyártási részlegének elnöke elmondta, Európa kormányai már készülnek különféle kompenzációs megoldásokkal az energetikai krízis megoldására. Épp ezért elengedhetetlen, hogy ezzel a szlovák kormány is elkezdjen foglalkozni, és ezzel mérsékelje annak hatását az élelmiszeripari termelésben.

A malátagyártók évente több millió eurót költenek arra, hogy növeljék az energia effektív felhasználását, hiszen a maláta készítése nagyon energiaigényes folyamat. Vladimír Machalík, a Szlovák Sör- és Malátagyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint amennyiben az európai országok találnak megoldást az élelmiszeripar megsegítésére, Szlovákia azonban nem, tovább csökken a hazai malátagyártók konkurenciaképessége. Ezzel a hazai malátagyártók elveszítik a külföldi piacot, ami az államkasszában is jelentős kiesést fog eredményezni. Hiszen csak a sör- és a malátaiparból évente több mint 100 millió euró folyik be az államkasszába, épp ezért Vladimír Machalík szerint a kormánynak lépnie kell.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?