Visszatérhet Matovič?

matovič k

A Költségvetési Tanács rendkívül kemény bírálatot fogalmazott meg a jelenlegi kormánykoalíció sáfárkodásával kapcsolatban. A lényeg: Szlovákia ismét egy lépéssel közelebb került a csődhöz.

A felelős költségvetési gazdálkodásról szóló törvény egy komoly problémát vet fel. A kormánykoalíció felelőtlen gazdálkodása miatt már jövő májusban életbe léphetnek az adósságfék-szankciók, az energiaválság idején így a politikusoknak a kiadások három százalékát kell majd lekötniük. A kormánynak ezzel párhuzamosan bizalmi szavazást kell indítványoznia maga ellen a parlamentben, a pénzügyminisztériumnak pedig 2024-re kiegyensúlyozott költségvetést kellene kidolgoznia. Tisztán gazdasági szempontból ez nem jó hír. A Költségvetési Tanács kiszámította az adósságfék erőteljes behúzásának a lehetséges következményeit. Az ország ez esetben drákói, nagyjából 6 milliárd eurós megszorításokra számíthatna. A súlyos költségvetési megszorítások miatt 35 ezer alkalmazott veszítené el a munkáját. Azoknak pedig, akiket nem bocsátanak el, átlagosan 3 százalékkal csökkenne a bérük.

Szlovákiának el kell hárítania ezt a veszélyt, amihez formálisan elég lenne Eduard Heger miniszterelnök bukása, az új kormány ez esetben ugyanis automatikusan kétéves védelmet kapna az adósságfékkel szemben. A jelenlegi parlamenti erőviszonyok mellett ez nem is olyan irreális lehetőség. Ez azonban nem jelentene automatikusan előre hozott választást, ez utóbbihoz ugyanis 90 képviselő szavazatára lenne szükség. A jelenlegi törvényhozók többségének azonban nincs esélye arra, hogy újra bekerüljön a parlamentbe, onnan kikerülve pedig egy részük egész biztosan nem tudná megkeresni a havi ötezer eurót. A képviselők tehát pusztán önző okokból nem fognak az előre hozott választásokra szavazni.

Az eredmény hatalmas káosz lenne. A pénzügyminiszter, Igor Matovič pedig ezt arra próbálhatja meg kihasználni, hogy visszatérjen a miniszterelnöki posztra. A jelenlegi koalíció különböző megállapodások révén 76 parlamenti képviselő támogatását tudja megszerezni, formálisan így új kormányt alakíthatna. Egy ilyen fejlemény a legtöbb ember számára persze elképzelhetetlen. A kormány kinevezése Zuzana Čaputová feladata, az államfő pedig már a világjárvány idején is nyilvánosan követelte Matovič távozását a miniszterelnöki posztról, ő így biztosan nem fogja támogatni, hogy Matovičot újra kinevezzék a legmagasabb kormányzati posztra.

A pénzügyminiszter azonban mestere a zsarolásnak. Most is sikerült a nyilvánosság egy részét az orvosok ellen fordítania, olyan emberekként állítva be őket, mint akiket csak a saját fizetésük érdekel, és akiknek nem okoz gondot, hogy a válságos időkben magukra hagyják a betegeiket. Néhány hónap múlva Čaputovát is hasonló támadás érheti. Az államfőt azzal vádolhatják, hogy Matovič kormányfői kinevezésének a visszautasításával szlovákok millióinak teszi tönkre az életét, megakadályozva a segélyek kifizetését az energiaválság idején. A szlovák politika kaotikus fejlődését tekintve egy ilyen forgatókönyv nem teljesen elképzelhetetlen, még annak ellenére sem, hogy az államháztartás rossz állapotáért elsősorban Matovič a felelős. A jelenlegi kormánykoalíció ugyanis az euróövezet legmagasabb államháztartási hiányát tervezte be a jövő évre, a felesleges kiadások miatt pedig a szlovák gazdaság csődjének a kockázata az év végére közepesről magasra emelkedik. Más országok kormányai is hasonló problémákkal küzdenek, mégsem teszik ki polgáraikat az államcsőd kockázatának.

A szerző a Trend gazdasági hetilap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!