Vélemény

Vétótörténetek, melyek rosszul végződtek

Korántsem ez az első eset, hogy az Európai Unióban politikai vétót emelnek, megvan a vétók története a közösségben. Budapest és Varsó szempontjából nem feltétlen jósolnak jót a precedensek.
Feledy Botond

2020. december 4. 08:30

Orbán
Vétózók (MTI-felvétel)

A magyar és a lengyel vétó arról szól, hogy az egyhangú támogatást követelő uniós költségvetést és a járvánnyal kapcsolatos gazdasági mentőalap elfogadást blokkolják, hogy a feloldásért cserébe a jogállamisági ellenőrzés visszakerüljön a tárgyalóasztalra, vázlatos állapotba (ezt ugyanis nem tudják blokkolni, mert nem szükséges hozzá egyhangú szavazás).

Paul Taylor a Politico véleménycikkében érdekes előzményeket gyűjtött össze. A leghíresebb vétók egyike David Cameron brit miniszterelnöké volt 2011-ben, amikor az eurózóna megmentését célzó csomagot nem engedte tovább – pedig egyébként a britek nem is használták az eurót, de a fiskális szigor mindenkire vonatkozott volna. A megoldás hasonló lett, mint amit most jósolnak: a többi tagállam megkerülte a vétót, kormányközi szinten fogadták el a tagállami költségvetések felülvizsgálatára szóló eljárást – egyébként éppen a soros magyar uniós elnökség erős közreműködésével!

Taylor két érdekes példát hoz még. Az egyik Ciprus esete, amely azért lebegtette a vétót a belorusz ügyben, hogy a törökökkel szemben is szigorúbb szankciókat tudjon kiharcolni brüsszeli szinten, hiszen neki ez a nemzeti érdeke. Hasonló módon tehát túszul ejtette az egyébként teljesen konszenzusos döntést a Lukasenka-rezsimmel szembeni fellépésről; a cél ekkor az volt, hogy a török tengeri gázmezőkutatást és kitermelést határozottabban ítélje el a tagállamok közössége.

Ausztria is élt már a vétó lehetőségével – éppen magyar támogatással. A földközi-tengeri uniós ellenőrzést vétózták Líbiával szemben idén márciusban azért, hogy ez nehogy több migráns tengerre szállását eredményezze. Nyakatekert érvelés: azért nem adtak zöld utat a líbiai fegyverembargó betartását ellenőrizni szándékozó uniós missziónak, mert attól féltek, hogy az ellenőrzést végző hajók végül embereket fognak megmenteni…

Mind a ciprusi, mind az osztrák esetben végül feladták a tiltakozók és folytatódott a jogalkotás.

A vétózás tehát durva üzleti eszköz, ha az adott tagállamok tudják, hogy mit szeretnének elérni, és az reálisan elérhető. Tehát nem ütközik a többiek elemi érdekeivel, de maguktól nem lépnének az ügyben – ilyen dolgokban lehet nagy csomagalkukat kötni: te megszavazod ezt nekem, én megszavazom azt neked. Ahogy Angela Merkel német kancellár is fogalmazott a mostani ügyben, ha mindkét oldal kompromisszumkész – a huszonötök és a lengyel–magyar duó – akkor lesz megoldás. Csakhogy a két vétózó miniszterelnök közös nyilatkozata nem sok kapaszkodót hagy a megoldáshoz: a jogállamisági megállapodás teljes visszaforgatását kérik, azzal, hogy elölről tárgyalják újra.

A vétók története tekintetében az látszik, hogy gazdasági vészhelyzetben (2011) a többi tagállam végül nem hagyta a briteknek, hogy berántsák a kéziféket. Ráadásul most ez az ügy nem valami elvont kérdésekről szól, hanem a többi tagállam szavazói számára is érthető dologról. Nevezetesen, hogy az unió ellenőrizhesse az általa adott támogatások törvényes, szabályos elköltését (a jogállamiság betartását e területen). Bármit mondhat már ezután a jogszabály egy-egy részlete, a politikai kommunikációban ez már mindkét oldalon – persze teljesen más értelmezésben – végigfutott. Ez is azt sejteti, hogy nem sok olyan megoldás marad, amellyel arcvesztés nélkül lehet kikeveredni a vétóból.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Roman Mikulec

Elbukott a Smer indítványa, nem sikerült leváltani Mikulecet

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

újvári hokisok

Majoross: „Gyorsabb, energikusabb, éhesebb a csapat”

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.