Vélemény

Válságban a válságmenedzser

Mózes Szabolcs

2018. április 14. 12:22

Politikai öngyilkosság egyenes adásban. Nehéz másként nevezni azt, ami Tomáš Drucker belügyminiszterrel történik az utóbbi hetekben. És még van lejjebb.

Drucker a harmadik Fico-kormány egyik üdvöskéje volt. Párton kívüli szakemberként, úgymond válságmenedzserként érkezett, hogy rendbe tegye az egészségügyet. Ami nem volt teljesen érthető, hiszen korábban a Szlovák Posta vezérigazgatója volt, az egészségügyhöz addig annyi köze volt, mint nekem – láttam már orvost –, ám ez az a terület, ahol ez is elég. Itt égtek már meg orvosok is, igazából semmi sem garancia semmire, a Kaliňák- és Richter-féle arcok mellett pedig Drucker még kompetensnek is tűnt. Menedzsernek, aki majd menedzsel. 

2018. április 14. 12:08

Drucker akár le is mondhat, ha nem sikerül leváltania Gašpart

Menedzselne még mindig, relatíve sikerrel, ha közben nem változtatott volna pályát, s nem változott volna meg a közhangulat. A belügyminiszteri pozíció ugyanis még nagyobb reflektorfényben van, pláne, ha valaki egy Robert Kaliňák nevű fickó után veszi át. Így akiknek érdekük vagy dolguk a miniszterek előéletének feltárása, nagyobb elánnal láttak munkához, s kiderült, hogy bizony Drucker múltjában is van pár nehezen megmagyarázható biznisz. Törvénytelenség valószínűleg nincs, ám ha valaki roppant olcsón jut értékes ingatlanokhoz, melyek eredete kétséges, korábbi tulajdonosa pedig állami cégvezetővel üzletelt, az mindjárt több mint gyanús. 

Ha fél éve valaki a Druckeréhez hasonló ügyet rántott volna elő, bármelyik miniszterrel kapcsolatban, talán 24 óráig sem lett volna vezető hír. Ahol nagyüzemi mértékben talicskázzák ki a közpénzt, ott pár százezer eurós, nehezen körbeírható telekspekuláció nem nagy vétség. Ám közben megváltozott a közhangulat, a polgárok elégedetlensége a tetőpontra hág, így a pár százezer eurós telekspekuláció is botránnyá dagad. Amire Druckernek záros határidőn belül elfogadható és racionális magyarázatot kell adnia, különben a maradék szavahihetősége is a kukában landol.

Pedig úgy tűnt, Drucker hitelességét a bizonytalankodása fogja kikezdeni. Az az „antienergia”, amivel Tibor Gašpar menesztésének nekifogott. A rendőrfőnök szimbólummá nőtte ki magát, még a legfőbb smeres vezetés számára is evidensnek kellett lennie: ha megy Kali, távozik Gašpar is. Azóta nemhogy a korábban leválthatatlannak tűnő belügyér, de Robert Fico is szedte a sátorfáját, ám a rendőrfőnök mindenkit túlélt. Ha a következő heteket is a posztján tölti, Drucker lehet a következő áldozat, joggal: senki sem azt várta tőle, hogy ott folytassa, ahol elődje abbahagyta.

A belügyminiszter jelenleg kórházban van, ám ha meg szeretné érni a 2020-as évet a politikában, akkor jó válságmenedzserként villámgyorsan lépnie kell és magyarázatokat kell adnia. Persze lehet, hogy őt ez különösebben nem érdekli: eddig sem voltak politikai ambíciói, az esetleges bukás után visszamehet az üzleti életbe. Az olcsón megszerzett ingatlanokat pedig senki sem veheti el tőle – akár úgy is dönthet, hogy élete hátralévő részében Floridában fog golfozni. Lehet, hogy a társadalom számára is ez lenne a legjobb.

Önnek ajánljuk