Vakeras zorales

<p>A 21. században járunk, valahol Konrad Adenauer álmában, az Európai Unió szívében. Magunk mögött hagytuk az elmúlt századok viharait, nem dúl körülöttünk háború, nem gyilkol minket senki, nem tombolnak járványok, az emberek nagy része viszonylagos kényelemben és biztonságban él, és bármikor szabadon élhet a jogaival.</p>

„Na, megint egy büdös, bolhás cigány” – valakinek csak ez jár.

Egy nőgyógyászati rendelőben járunk, Semmelweis Ignác álmában, ahol a modern orvostudománynak hála már azelőtt mindent tudhatunk a születendő gyermekünkről, hogy a világra jött volna. Ultrahangos vizsgálatok, az első fotó, amin még csak egy pici pötty a magzat, jó tanácsok, terhesvitaminok, vigyázzon magára, kismama.

„Már megint itt vagy, már megint ide jöttél szétrakni a lábadat? Reggeltől estig ba..l az uraddal, te p..a!” – valakinek csak ez jár.

Egy szülőszobában járunk, az anyák álmában, abban a pillanatban, mikor egy új élet születik. A természet egyik legkülönösebb csodája, amit nem tudunk gépekkel reprodukálni, amit ismerünk, vizsgálunk, megéneklünk, de sosem értettünk meg teljesen. A szemünk előtt jön létre a kapocs anya és gyermeke között, amit annyian megírtak, fotóztak, levideóztak már – hol elkapva a lényeget, hol könnyes-giccsesen, családi fotóalbumba való módon.

„Fogd be a szád, ne sikongass, amikor a férjed rád mászott az ágyban, akkor bezzeg nem féltél, most meg sikítasz” – valakinek csak ez jár.

Az idézetek valódiak. Egy új jelentésből valók. Vakeras zorales – hangosan ki kell mondani, hogy elég azokból, akik szerint mindez csak liberális maszlag, álságos moralizálás, és akik úgy oldanák meg a gondokat, hogy „halomra lőnék mindet”. Hangosan ki kell mondani, hogy elég azokból, akik mindezt megengedik, sőt művelik, akik megalázzák és sárba tiporják embertársaikat, akik így bánnak egy sebezhető asszonnyal csak azért, mert roma. Hangosan ki kell mondani, hogy elég azokból, akik ahelyett, hogy megoldanák a cigányság és a többségi nemzet közti problémákat, hagyják elmérgesedni a helyzetet, és nyerészkednek rajta, politikai tőkét kovácsolnak belőle. Elég azokból, akik miatt 2001-ben és 2017-ben is az emberek 80 százaléka azt nyilatkozza egy anonim felmérésen, hogy nem akar roma család mellett élni.

Elég volt azokból, akik szerint ez elfogadható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?