Vélemény

Vagyon, hatalom, egyenlőtlenség

Az első éjszaka joga: a középkori földesurak kényuralmának jelképeként emlegetjük a mai napig.
Feledy Botond

2019. december 5. 11:00

Jeffrey Epstein
Jeffrey Epstein

Bár a kutatások e téren eléggé eltérőek, a lényeg a mai ember számára az üzenet: a földesúr mindent megtehetett. Mert neki szabad, mert hatalma volt – és pénze.

Úgy tűnik, most ez a felállás már fordított: pénze van, tehát hatalma. A Jeffrey Epstein ügy az egész #metoo mozgalom egyik legdurvább termése. A dúsgazdag Epstein mindenkivel jó viszonyban volt, kezdve a brit királynő férjétől híres színészeken át az amerikai elnökökig. Fiatalkorú prostituáltak voltak a partijain, és alighanem emberkereskedelemmel és kábítószer-kereskedelemmel is megvádolhatták volna, de mindezt elnézte neki bő két évtizedig az ügyészség – mert elért a keze odáig.

Hogy tényleg öngyilkos lett-e a cellájában vagy más néven él valahol, „tanúvédelmi” program keretében – ezt valószínűleg sosem tudjuk meg.

De nem is az ő személye érdekes most, hanem hogy a szupergazdagok hogyan viszonyulnak a társadalomhoz, hogyan tekintenek azokra a normákra, amelyek minket egyébként emberi csoportként egyben tartanak.

Az elmúlt ötven évben exponenciálisan szakadt ketté a társadalom. 

A vezérigazgató és az átlagmunkás fizetése közötti szakadék megtízszereződött, a legvagyonosabb néhány tízezer sokszoros befolyást szerzett a nemzeti vagyonok felett, minden válság ellenére – sőt, közepette.

A (dollár)milliárdosok száma töretlenül nő, mégis egykulcsos adóval áltatjuk magunkat, vitatkozunk a vagyonadón és ingatlanadón. Ha egyáltalán szóba jön érdemi bevezetésük egyik-másik európai országban. A 20. század közepén a kapitalista Egyesült Államokban volt, hogy a legfelső bevételi sávba eső jövedelem adóterhe akár a 90 százalékot is meghaladta! Ezek mára a fejlett világban a felére, harmadára estek vissza.
A szupergazdagok egyre nagyobb vagyonokat halmoznak fel, miközben egyre kisebb részben vesznek részt az adókon keresztül az újraosztásban. Ezt a globalizáció is segíti, az adóparadicsomok elérhetősége – mi több, egymás közti versengése az oligarchák pénzéért – és az is, hogy a szupergazdagok politikai befolyása a vagyonukkal párhuzamosan nő. Jobboldalon és baloldalon egyaránt.

Az alapvető probléma a transzparencia teljes hiánya, ezen viszont csak a kapitalista globalizált struktúrák tisztességes újragondolása és nemzetközi szinten való újrahuzalozása tud csak segíteni. Vagy, ahogy az ENSZ jelentéstevője fogalmazott: a fokozódó társadalmi igazságtalanság a klímaapartheiddel érhet véget.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.