Vélemény

Tudósok társadalma

Évek óta hajtogatjuk, nemcsak mi, hanem szerte a fejlett világban, hogy a tudás társadalmát építjük. Biztos vagyok benne, hogy nem, de az tény, hogy eljutottunk a tudósok társadalmáig. Persze nem úgy, ahogyan azt valaha Platón és mások elképzelték, hogy a tökéletes államot tudós elmék fogják irányítani. Ezt utópiának szokás nevezni, mert még sehol nem valósult meg.
author
Lampl Zsuzsanna

2021. november 26. 13:30

TASR/AP-felvétel
(TASR/AP-felvétel)

A tudósok mostani társadalmának lényege, hogy a vírustan területén az is tudósnak képzeli magát, aki nem az. Vagyis egyenesen a virológusok társadalmát éljük. Legyinthetnénk, hogy mindez csak személyes téveszme, mint amikor valaki Napóleonnak hiszi magát, s hogy a tudósok társadalma így csak a fejekben létezik, vagyis ugyanolyan utópia, mint Platóné. De sajnos, nem így van. A tudósok társadalma cselekszik. Nem okvetlenül tüntet, de tesz, és ezzel számtalan láncreakció elindítója.

Adott például egy egyetem. Míg az ország számtalan más egyetemi munkahelyén már régóta online oktatás folyik – sőt, sok helyen a jelenléti el sem kezdődött szeptemberben –, itt valamilyen tudós elmék eldöntötték, hogy nincs vírusveszély. Aztán amikor a járás mégiscsak bordó lett – biztosan azért, mert nem volt vírusveszély –, eldöntötték ugyan, hogy a hallgatók otthonról vehetnek részt a távoktatásban, de a tanároknak továbbra is be kell járniuk. Ha helybeli pedagógusokról lenne szó, esetleg elfogadható lenne ez a döntés, hiszen az ember beballag, letanítja az óráit, aztán hazaballag, ami a jelenlegi körülmények között akár kirándulásnak is minősíthető. Csakhogy egy ilyen „ballagás” egyes helyieknek akár 40 percet jelent a tömött városi közlekedésben. Arról nem is beszélve, hogy a tanárok nagy része bejáró, én például két órát utazok oda, és kettőt vissza. Ráadásul a kollégák sincsenek mind beoltva, az egyik önjelölt tudósnő, kész Karikó Katalin, nekem is rendszeresen küldözgeti vírus- és oltásellenes okoskodásait. Summa summarum, a bejárással fölösleges fertőzésveszélynek tesszük ki magunkat, s azokat is, akiknek munkája nem engedi meg, hogy otthonról dolgozhassanak. Mivel én ezzel nem értek egyet, eddig úgy oldottam meg a helyzetet, hogy a tanítási napjaimra szabadságot vettem ki, aztán beültem az otthoni gépem elé. Tanítani. Egy null a tudósok javára. Csakhogy elfogyott a szabadságom, így ha a tudósok továbbra is ragaszkodni fognak kényszerképzetükhöz, mely szerint bejárni tök biztonságos, akkor kénytelen leszek felvenni a képzeletbeli kesztyűt.

Rajtuk kívül különösen haragszom azokra az ellenzéki tudós politikusokra, akik nálunk és máshol is bőszen szítják a többi tudós oltásellenes hangulatát. Értem, hogy ezzel politikai jó pontokat lehet szerezni – a megosztáshoz a korábbi ellenzék is jobban értett, mint most a kormányzáshoz, beleértve a vírushelyzet kezelését –, csakhogy itt mindannyiunk egészségéről van szó, s ennek minden politikát felül kellene írnia.

Hát így zajlik az élet a tudósok társadalmában. Miközben az igazi tudósok szorgalmasan dolgoznak. Szerencsénkre.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovic

Több száz eurós béremelést kaphatnak a nővérek

Krajniak

Nyáron tovább csökkent az állástalanok száma

hőség

Eddig kell még bírni a meleget! Változás érkezik az időjárásban…

adóhivatal

Így fosztja ki az állam a munkavállalók pénztárcáját

ff

Ne hagyja az utolsó pillanatra! A szakértők szerint ekkortól kell készülődni a tanévre

panelház

SOKKOLÓ: Tízemeletes panelházból kiugorva vetett véget életének egy férfi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.