Tudomány a lapos Földön

Lukáš Machala

Van-e arra bizonyíték, hogy a Föld nem lapos? Tudjuk-e bizonyítani, hogy léteznek vírusok és baktériumok? És a katasztrofális éghajlatváltozás, biztosak vagyunk benne, hogy tényleg létezik? Hisz csak ijesztgetni akarnak minket, hogy elvehessék tőlünk az autót, és bezárhassanak minket otthonunkba! 

Minden viccet félretéve, az, hogy a szlovák kulturális tárca főtitkára szerint a Föld alakjáról folytatott viták helyén vannak a köztévében, egy következő félelmetes fejlemény kis országunkban. Ugyan az első videó megjelenése óta közzétett még egyet, amiben azt állítja, hogy csak hiperbolával akarta bemutatni, hogy a kontroverz témáknak is helyük van a vitaműsorokban, valamint a szólásszabadság megtartása érdekében is fontosak. Azt is állítja, hogy ő nem gondolja úgy, hogy a Föld lapos lenne. 

De a Föld alakja nem ellentmondásos téma, és itt nincs is miről tárgyalni. A Föld gömbölyű alakját számos tanulmány, számítás és világűrből készült felvétel igazolja. Tudományosan bizonyított tény. A tudományos tények viszont nem mindig kedvezők a hatalom és vagyon megtartására. 

Machala úr eme kijelentése egy a sok tudományellenes kijelentések közül, ami a jobb- és szélsőjobboldali pártok politikai portfóliójának már évek óta szerves része. Minden alkalommal a szólásszabadsággal és az emberek döntési szabadságával érvelnek, közben ezen pártok és politikusok ötleteinek és világnézeteinek semmi köze a társadalmi szabadsághoz és az átlagos polgár jólétéhez. 

Nézzük csak meg a nyugati demokráciák politikai tájképét, és gyorsan felismerjük, hogy valójában nem a lakosság érdekeit szolgálják a jobb- és szélsőjobboldali pártok és politikusok. Még mindig vannak közülük elegen, akik teljes komolysággal ki merik jelenteni, hogy az ember által okozott katasztrofális éghajlatváltozás nem létezik, és az öszszes adat a világhőmérséklet felmelegedéséről, az atmoszferikus CO2 és metán koncentrációjáról, eme üvegházhatású gázok felmelegítő hatásáról vagy hamis, vagy a több ezer kutató és szakember csak félremagyarázza a dolgot, illetve az egész valamilyen globális összeesküvésnek a kitalációja. Bármivel is érvelnek, a lényeg mindig ugyanaz: tovább kell használnunk az olajat, a gázt, járjunk autóval, gyártsunk műanyagot, és semmiképpen se változtassuk meg az életstílusunkat, hogy a pénz továbbra is a gazdag donorok zsebébe folyjék. Az, hogy a bolygó közben elég, nem lehet akadály. 

Covid? Ott is hallottuk a sok badarságot. Nincs is vírus, illetve ha van is, akkor nem halálos, és ha sok ember meghalt, akkor az biztos nem a vírus miatt volt. Ha pedig 4 év pandémia és többszörös Covid-fertőzés után az embereknél furcsa, hirtelen megjelenő egészségügyi problémák mutatkoznak, akkor az biztos nem egy Covid-fertőzés eredménye, hanem az oltásé. Hisz nem kell oltás a Covid ellen, elég a vodka és bromhexin, vagy, aki inkább Trumpnak hisz, annak fehérítő. Meg kell jegyezni azt is, hogy a különböző oltóanyagoknak voltak mellékhatásai – úgy, mint minden más gyógyszernél és oltóanyagnál is vannak. Ezek a rövid és hosszú távú mellékhatások tudományos tanulmányokkal vannak alátámasztva, akárcsak az is, hogy nagyon sok beteg szenved hosszútávú következményekben a Covid-fertőzés után. Az ún. long-covidosok száma viszont messze túlszárnyalja azokat, akiknél hosszú távú oltás utáni mellékhatások léptek fel. 

Mindkét eset orvoslása érdekében erősebben kéne támogatni az egészségügyet, de ez persze nem része ezen politikusok és pártok programjainak. Az sem zavarja őket, hogy a Covid elleni oltások óriási dotációkkal, az adófizetők pénzéből lettek kifejlesztve, de az adófizetők persze nem láttak a rekordnyereségekből semmit, sőt a gyógyszercégek azóta meg is emeleték az oltások árát. 

Ilyen és hasonló társadalmi-gazdasági, környezeti és éghajlati problémákkal küszködünk, amik az emberiség kollektív túlélését fenyegetik, s ezen problémák megoldásának egyik aspektusa a jelenlegi hatalmi és vagyonelosztási status quo megdöntése. A dezinformációk terjesztése ezen status quo megmaradását biztosítja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?