Vélemény

Szeretjük önmagunkat?

A jó viszonynak az is előfeltétele, hogyan élik meg a szlovákok a szlovákságukat és a magyarok a magyarságukat.
author
Lampl Zsuzsanna

2019. június 7. 12:30

magyar vél

Érdekes konferencia helyszíne volt a Fórum Kisebbségkutató Intézet, a szlovák–magyar viszonyról folyt a tanácskozás. Ez a téma sok szempontból megközelíthető, nekem Erich Fromm klasszikusnak számító könyve, az „A szeretet művészete” jutott az eszembe. Diákkoromban olvastam, s emlékszem, micsoda felismerés volt számomra az a gondolata, hogy ha az ember nem szereti önmagát, akkor másokat sem tud igazán szeretni. Ez a gondolat azóta sok helyen sokféleképpen rezonál. Például gyakran olvasható, hogy aki nem szereti önmagát, vagyis rossz a saját magával való kapcsolata, az másokkal sem tud egészséges kapcsolatot kialakítani. Egyetértek ezzel, ráadásul úgy gondolom, ez nemcsak az egyénre, hanem különböző népcsoportokra, nemzetekre is érvényes. Az a nemzet, amelyik nem szereti, tiszteli önmagát – ami például tagjainak állandó önostorozásában, önbecsmérlésében, kisebbrendűségi érzésében fejeződhet ki (itt nem a jogos önkritikára gondolok!) –, nem tisztelhet más nemzeteket sem, és nehezen alakíthat ki velük jó viszonyt. Ebből következik, hogy

a jó szlovák–szlovákiai magyar viszonynak az is előfeltétele, hogyan élik meg a szlovákok a szlovákságukat és a magyarok a magyarságukat. 

2017-ben végeztem egy felmérést 600 szlovák és magyar egyetemista, elsősorban társadalomtudományi és pedagógiai szakok hallgatói körében. 
Az egyik kutatott témakör épp a nemzetiség megélése volt. Az alaphelyzet az, hogy a nemzetiség mint olyan, egyáltalán foglalkoztatja-e a fiatalokat. Nem könnyű kérdés ez, hiszen újabban sokan már ezt is nacionalizmusnak, visszamaradottságnak, őrültségnek stb. tartják. 

Nos, a szlovák diákok háromnegyedét, a magyarok 71 százalékát foglalkoztatja a nemzetisége, ugyanakkor a szlovákok 18 százalékát és a magyarok 11 százalékát nem érdekli. A többiek nem tudtak válaszolni. A szlovákok 33 százaléka érzi úgy, hogy számára szlováknak lenni semmi különöset nem jelent, ugyanolyan, mint bármilyen más nemzetiségűnek lenni. A magyar diákok 16 százaléka gondolja ugyanezt magyar viszonylatban. 

Valamennyi szlovák nemzetiségű diák számára természetes dolog szlováknak lenni, mivel szlovák az anyanyelvük és a szlovák kultúrán nőttek fel. 70 százalékuk büszke arra, hogy szlovák, 67 százalékuk felelősséget érez a szlovák kultúra fennmaradásáért, 33 százalékuk számára politikai értelemben is fontos a szlovák nemzet. Ami a magyar diákokat illeti: csaknem valamennyien büszkék arra, hogy magyarok, 76 százalékuk számára természetes magyarnak lenni, mert magyar az anyanyelvük és kultúrájuk, 63 százalékuk érez felelősséget a magyar kultúra fennmaradásáért, és 39 százalékuk azonosul azzal, hogy politikailag is szervezett közösség legyünk. Emellett minden ötödik szlovák és úgyszintén minden ötödik magyar diák hátránynak érzi a saját szlovák/magyar nemzetiségét. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

ellatas

Felmérés: A többség ragaszkodik az ingyenes egészségügyi ellátáshoz

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Rejtélyes körülmények között halt meg egy férfi, miután meglátogatta a barátját

putyin kp

Putyin olyan akadályba ütközött, amire senki sem számított

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.