Vélemény

Szeretjük önmagunkat?

A jó viszonynak az is előfeltétele, hogyan élik meg a szlovákok a szlovákságukat és a magyarok a magyarságukat.
Lampl Zsuzsanna

2019. június 7. 12:30

magyar vél

Érdekes konferencia helyszíne volt a Fórum Kisebbségkutató Intézet, a szlovák–magyar viszonyról folyt a tanácskozás. Ez a téma sok szempontból megközelíthető, nekem Erich Fromm klasszikusnak számító könyve, az „A szeretet művészete” jutott az eszembe. Diákkoromban olvastam, s emlékszem, micsoda felismerés volt számomra az a gondolata, hogy ha az ember nem szereti önmagát, akkor másokat sem tud igazán szeretni. Ez a gondolat azóta sok helyen sokféleképpen rezonál. Például gyakran olvasható, hogy aki nem szereti önmagát, vagyis rossz a saját magával való kapcsolata, az másokkal sem tud egészséges kapcsolatot kialakítani. Egyetértek ezzel, ráadásul úgy gondolom, ez nemcsak az egyénre, hanem különböző népcsoportokra, nemzetekre is érvényes. Az a nemzet, amelyik nem szereti, tiszteli önmagát – ami például tagjainak állandó önostorozásában, önbecsmérlésében, kisebbrendűségi érzésében fejeződhet ki (itt nem a jogos önkritikára gondolok!) –, nem tisztelhet más nemzeteket sem, és nehezen alakíthat ki velük jó viszonyt. Ebből következik, hogy

a jó szlovák–szlovákiai magyar viszonynak az is előfeltétele, hogyan élik meg a szlovákok a szlovákságukat és a magyarok a magyarságukat. 

2017-ben végeztem egy felmérést 600 szlovák és magyar egyetemista, elsősorban társadalomtudományi és pedagógiai szakok hallgatói körében. 
Az egyik kutatott témakör épp a nemzetiség megélése volt. Az alaphelyzet az, hogy a nemzetiség mint olyan, egyáltalán foglalkoztatja-e a fiatalokat. Nem könnyű kérdés ez, hiszen újabban sokan már ezt is nacionalizmusnak, visszamaradottságnak, őrültségnek stb. tartják. 

Nos, a szlovák diákok háromnegyedét, a magyarok 71 százalékát foglalkoztatja a nemzetisége, ugyanakkor a szlovákok 18 százalékát és a magyarok 11 százalékát nem érdekli. A többiek nem tudtak válaszolni. A szlovákok 33 százaléka érzi úgy, hogy számára szlováknak lenni semmi különöset nem jelent, ugyanolyan, mint bármilyen más nemzetiségűnek lenni. A magyar diákok 16 százaléka gondolja ugyanezt magyar viszonylatban. 

Valamennyi szlovák nemzetiségű diák számára természetes dolog szlováknak lenni, mivel szlovák az anyanyelvük és a szlovák kultúrán nőttek fel. 70 százalékuk büszke arra, hogy szlovák, 67 százalékuk felelősséget érez a szlovák kultúra fennmaradásáért, 33 százalékuk számára politikai értelemben is fontos a szlovák nemzet. Ami a magyar diákokat illeti: csaknem valamennyien büszkék arra, hogy magyarok, 76 százalékuk számára természetes magyarnak lenni, mert magyar az anyanyelvük és kultúrájuk, 63 százalékuk érez felelősséget a magyar kultúra fennmaradásáért, és 39 százalékuk azonosul azzal, hogy politikailag is szervezett közösség legyünk. Emellett minden ötödik szlovák és úgyszintén minden ötödik magyar diák hátránynak érzi a saját szlovák/magyar nemzetiségét. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Matovič: A Szputnyik az SAV összes tesztjén átment, már „holnaptól” olthatnának vele

koronavírus

Hétfőtől nem lesz kötelező a szájmaszk használata kültéren, ha...

Szlovák Posta

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat

Léva

2022-ben Léva lehet a kultúra városa

színház

Egy angyalarcú gyilkos igazsága

koronavírus

WHO: a járványhelyzet továbbra is súlyos Európában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.