Vélemény

Szemek

Kosík tanár úrtól hallottam a rajzórán, még Duna utcai iskolás koromban, hogy a Mona Lisa, mármint a festmény egyik különlegessége, hogy akárhonnan nézi az ember, mindig úgy tűnik, mintha az ábrázolt nő őt nézné.
Lampl Zsuzsanna

2020. január 17. 10:30

hlina
Somogyi Tibor felvétele

Hát, a Louvre-ban járva nem tudtam erről meggyőződni, mert a képet annyian állták körül, hogy még ha akart volna, akkor sem pillanthatott volna rám. De most újra eszembe jutott ez a dolog.

Nem nagyon figyelem a pártok választási plakátjait. Vannak azonban jelöltek, akiket nem lehet nem észrevenni. Majd kiszúrják a szememet. Például üzletbe menet fölmegyek az aluljáróban, és szemben találom magam egy óriásplakáttal, amelyről Sulík néz egyenesen a szemembe. Ni csak, a léggömbös Riško! Merthogy magamban így hívom. Talán nem mindenki emlékszik, hogy ezt a becenevet Radičovának köszönheti. Ő mondta neki annak idején, amikor együtt várták a választási eredményeket és a politikában újonc

Sulík szerényen már miniszterelnöknek képzelte magát, hogy te csak tartsd a léggömböt, Riško.

De hívják őt Forró Kiflinek is, mert amikor eldőlt, hogy ünnepnapokon nem lesznek nyitva az üzletek, azon siránkozott, hogy nem lesz reggelire friss kiflije. 

Nos, ha miniszterelnök nem is lett belőle, most Mona Lisával vetekszik, mert bármerre megyek, folyton engem néz, és egy ideig még kísér is a szemével. S üzeni, hogy van alternatíva. Van, de nem ez a párt, üzenem vissza neki a plakátra, mélyen a szemébe nézve.
Ha kikukkantok a szobaablakon, Boris Kollár néz rám. El akarja hitetni, hogy ő nem olyan, mint azok. Talán erre sem emlékszik mindenki, de 30 évvel ezelőtt is pontosan ez volt az egyik menő jelszó. Nem vagyunk olyanok, mint ők. Mármint a kommunisták.

Kollár tudtommal igazából sosem cáfolta régi alvilági kapcsolatait. A Duna utcán akár én is találkozhattam volna vele, mert a kilencvenes évek elején állítólag egyike volt az iskola előtt várakozó valutaüzéreknek (szemben volt a bank, de feltűnő lett volna ott cövekelni). Persze nem ismertem, így ezt nem igazolhatom. De hogy ő most kitől és miben különbözik, nem tudom. Vagyis tudom. A kommunistáktól.

Ha a konyhából nézek ki, Hlina tekint rám.

Úgy látszik, ő nem különbözni akar, hanem hasonlítani, Mégpedig Kollárra. Merthogy hölgykoszorú veszi körül.

Később olvastam, amint a rá jellemző hévvel magyarázta: nem idegen nők ölelgetik a plakáton, hanem a felesége és a két lánya. Ezek szerint másnak is eszébe jutott a Kolláros asszociáció, ami nem csoda, mert hát honnan ismerhetnénk Hlina családját. Ami egyébként szép család. Remélhetőleg Kollár nem vette észre, mert Hlináné asszony eléggé az a típus, amit ő preferál.

Este tétován nyitottam ki a háló ablakát. Újabb plakát? Nem! Egy varjú ült a fán. Ránéztem, ő visszanézett. Aztán károgott egyet és elrepült.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
so

Egyelőre mérsékelt a szavazókedv Komáromban

nagykürtös

Nagykürtös: Meghalt a választási bizottság egyik tagja

választás

Választás a gúgi vendégfogadóban

hatar

Már ellenőriznek az osztrák-szlovák határon

Peter Pellegrini

VIDEÓ: Pellegrini is szavazott, a kormányfő folytatná munkáját

Schuster

Rudolf Schuster: „Soha nem hagyom ki a szavazást”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.