Vélemény

Sok sebből vérző egészségügy

Országos megdöbbenést váltott ki az a tragédia, amely a pozsony-ružinovi egyetemi kórházban még tavaly novemberben történt, de csak most hozták nyilvánosságra.
author
Szilvássy József

2022. július 1. 10:45

ruzsinói kórház
- Szlovák Kormányhivatal

A szakmai körökben elismert doktornő fatális tévedésből egy ötvenéves férfi jó szemét operálta ki az eltávolítandó helyett, amelyen rákos daganatot állapítottak meg. Emiatt a beteg teljesen megvakult. A műtétet végző orvos nem keresett kifogásokat, vállalta a felelősséget. Azonnal elbocsátották az állásából. Lelkileg összeomlott, kórházi pszichiátriai kezelésre szorult.

A műtét előtt az ügyeletes személyzet tévedésből azt a szemet ragasztotta le, amelyet éppen operálni kellett. A doktornő ezt nem vette észre, pedig korábban ő kezelte a műtőasztalon fekvő, már elaltatott pácienst. Nemrég ugyanebben a kórházban a már elaltatott személyt fel kellett ébreszteni, mert a hiányos dokumentumok miatt nem volt egyértelmű, melyik lábát kell műteni. Három éve Nyitrán ugyancsak tévedésből egy férfi egészséges térdét kezdték műteni a rossz helyett.

Sokan úgy vélekednek, hogy ami a pozsonyi kórházban történt, nem véletlen, hanem az egészségügyünkben uralkodó áldatlan állapotok következménye. A bő két éve garázdálkodó járvány az egész világon megviselte a személyzetet. Szlovákiában azonban tovább rontja a helyzetet az orvosok, a nővérek és a többi kiszolgáló személyzet elégedetlensége, főleg az egyre csak halogatott béremeléseik miatt. Több mint ötszáz doktor azonnali felmondást helyezett kilátásba, ha rövid időn belül nem történik érdemi intézkedés. Létszámuk így is állandóan csökken, mert elsősorban a fiatalok külföldön vállalnak munkát, a hazaihoz képest sokkal több fizetésért. Jelenleg már csaknem félezer házi orvos hiányzik a rendelőkből, ahol nyugdíjasok igyekeznek pótolni más munkahelyet választó kollégáikat. Ugyancsak aggasztó, hogy immár 14 ezer egészségügyi nővér távozott el a szlovákiai állományból. Ők elsősorban Csehországban, továbbá Ausztriában és Magyarországon vállaltak munkát, lényegesen magasabb bérért. Az itthon maradottak átlagos életkora 47 év. Túlzás nélkül állítható, hogy ők egyre gyakrabban szinte emberfeletti munkát kénytelenek végezni, miközben a koronavírus omikron változatai újra támadnak. Nyugtalanságot váltott ki a tervezett kórházi reform is. A bejelentést követően idáig csak annyit közöltek, hogy ezeket az intézményeket majd öt kategóriába sorolják. Azt viszont az érintettek csak találgatják, vajon megmarad-e, vagy a változásokat követően hol lesz a munkahelyük.

Mindeközben a kormány tárgyalgat, ígérget, valójában azonban tétlenkedik. Az EU helyreállítási csomagjából 1,2 milliárd eurót utalhatnának új kórházak építésére, illetve a meglévők korszerűsítésére, de a kabinet e hónap utolsó napjáig sem döntött a helyszínekről. Csak annyit szivárogtattak ki, hogy új kórház épülhet Túrócszentmártonban, illetve a Pozsony lamacsi városrészében levő rázsochyi intézmény is elkészülhet, amelyet még 1987-ben terveztek meg, a rendszerváltás után nekiláttak a munkálatoknak, aztán majdnem az egészet lerombolták. Nincs előrelépés az egészségügyiek béremelésének ügyében. Igor Matovič csak azzal törődik, hogy kipenderítse a miniszteri bársonyszékből Vladimír Lengvarskýt. Tegnapelőtt nem vett részt azon a tárgyaláson, amelyen a mielőbbi béremelések lehetséges forrásait tekintették át. Eszébe sem jut, hogy ármánykodásaival sok ember életét veszélyezteti, mert a kimerült és elégedetlen egészségügyiek munkájában ott ólálkodik a tévedés kockázata. Ami a doktornő végzetes tévedésének egyik oka is lehetett. Őt a szakmai bizottság, esetleg a rendőrség vonhatja felelősségre.

Ez vár a tétlenkedő, döntésképtelen, egyre csak marakodó kormánykoalícióra is, amely halogatja a fentebb említett gondok orvoslását, szinte tudomást sem vesz a pedagógusok bérköveteléseiről, az önkormányzatok és a szakszervezetek készülő sztrájkjáról. Mindezért majd a választópolgárok benyújtják a számlát. Remélhetően nem csak másfél év múlva.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Igor Matovič

Matovič: A gasztroszektorban is csökken az áfa, megegyezett a koalíció

tanársztrájk
Frissítve

Forrongó magyarországi pedagógusok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.