Vélemény

Se munka, se egészség

Menthetetlen cinikusként érdeklődve figyelem az elmúlt időszak kórházreformról szóló híreit, és lassan egy kérdés formálódott meg bennem: ezek tényleg ki akarnak minket nyírni?
Hegedűs Norbert

2021. augusztus 31. 08:30

rima
Aláírásgyűjtés a rimaszombati kórház leminősítése ellen (A szerző felvétele)

Az egészségügyi minisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a kórházreform tervét, aminek az a lényege, hogy a kórházakat öt kategóriába sorolnák attól függően, hogy milyen műtéteket végezhetnek. A tárca szerint erre a kórházi ágyak rossz kihasználtsága miatt van szükség. A „lefokozásra” ítélt kórházak között több is magyarlakta vidéken található, például a komáromi, a királyhelmeci vagy a rimaszombati. Mivel ez utóbbi vonzáskörzetében élek, ennek kapcsán próbálom elképzelni, mi történne, ha a minisztérium véghez vinné ezt az ötletet.

Röviden: katasztrófa. A rimaszombati kórház komplex ellátást nyújt évente több ezer betegnek, 70 százalékuk akut ellátásra szorul, vagyis minél hamarabb segítségre van szükségük, nincs idő Besztercebányára utazgatni. Emellett a kórház a város legnagyobb munkaadója is, vagyis a leminősítése súlyos gazdasági következményekkel járna a régióra nézve, főleg, hogy eleve magas a munkanélküliség. És ezek csak az azonnali hatások: hosszú távon a leminősítés a régió biztos pusztulásához vezet.

Eleve nagy innen a fiatalok elvándorlása, és ez csak fokozódna, ha még egy normális kórház sem lenne a városban: ki akar olyan helyen lakni, ahol még a szükséges orvosi ellátást sem kaphatja meg? Nyilvánvaló, hogy egy efféle reform ötlete kizárólag Pozsonyban, egy, a valósággal nem igazán érintkező buborékban születhetett. Feltételezi ugyanis, hogy ha valakinek akut egészségügyi problémája van, akkor van autója, amibe bármikor beugorhat, hogy a sok kilométerre lévő kórházba menjen. Vagy hogy van mellette valaki, aki el tudja vinni a sürgősségire. Hogy jók az utak, így simán el lehet jutni az orvoshoz. Azt mindenki tudja, hogy az egészségügy ezer sebből vérzik Szlovákiában, de a megoldás nem lehet az, hogy komplett régiókat zárnak el a hozzáférhető orvosi ellátástól.

A tiltakozás persze azonnal megindult, de egyelőre szórványosan, helyi szinten. Komáromban civilek gyűjtik az aláírásokat, a rimaszombati kórház érdekében Juhász Péter főorvos, Cziprusz Zoltán, az MKP alelnöke, Jozef Šimko polgármester és Vavrek István volt hidas képviselő is felszólalt. Volt ugyan előttük egy „Szövetség” feliratú pódium, de ők helyi emberek, akik közvetlenül a régió érdekében küzdenek. Érthetetlen, hogy az alakuló magyar párt miért nem állt bele teljes mellszélességgel, országos szinten a kórházak megmentésének ügyébe. A teljes magyarlakta vidék érintett, a Szövetség koordinálhatná a tiltakozásokat és az aláírásgyűjtést, ebből kizárólag jól lehetne kijönni, végre megmutathatnák, hogy tudnak együttműködni és tényleges eredményeket felmutatni. A három pártelnök sokkal jelentéktelenebb ügyek miatt is tartott már közös sajtótájékoztatót, most meg csend van.

De az egész nemcsak helyi szintről nézve problémás, hanem politikailag sem áll stabil lábakon. Nehéz ugyanis elképzelni, hogy ez a kormány képes lenne ténylegesen kivitelezni és végigvinni egy ilyen bonyolult reformot, mikor sokkal banálisabb problémák miatt szinte havi rendszerességgel szétesés fenyegeti a koalíciót.

Még egyszer a végére: nyilvánvaló, hogy az egészségügy javításra szorul. De ez a terv, ezzel az inkompetens kormánnyal egyenes út a katasztrófához. Itt, Rimaszombatban már évek óta nem nagyon van munka. Ha ez a reform megvalósul, normális egészségügyi ellátás sem lesz.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
orvosok

A költségvetés megvágása végeredményben az egész egészségügyre kihathat

koronavírus halottak napja

Jövő héttől megduplázódik a fekete járások száma az országban

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

Párkány

A magas átoltottságnak köszönhetően enyhébb hullámmal számolnak az orvosok

Legkésőbb januárban drágul nagyot a kenyér

Legkésőbb januárban drágul nagyot a kenyér

eva

Čaputová lánya is megszólalt az őt gúnyoló képviselő ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.