Vélemény

Saját valóság

Évek óta cikkezünk az úgynevezett unokázós csalók módszereiről mi is, íratlan szövetségben a többi sajtótermékekkel.
Juhász Katalin

2021. április 7. 08:15

oltás
- TASR-felvétel

A rendőrség félévente szólítja fel elővigyázatosságra az időseket, hogy ne dőljenek be olyan éjszakai telefonhívásoknak, amikor valaki pénzt kér tőlük például egy autóbalesetet szenvedett családtag helikopteres mentésének költségeire, vagy sürgős műtét finanszírozására. Ne rohanjanak a bankautomatákhoz, és főleg ne adjanak át készpénzt ismeretleneknek, akik azt állítják, segíteni akarnak a bajba jutotton.

Ezek a gazemberek mostanában új szöveggel próbálkoznak: a hívott fél hozzátartozóját a Covid-osztályon kezelik és sürgősen be kell oltani őt, de a vakcina több száz euróba kerül. Ha az illető rokona valóban kórházban van, általában nem gondolkodik, hanem azonnal fizet, hiszen minden perc számít.

Összeszorult a gyomrom a rendőrségi figyelmeztetést olvasva. Ez ugyanis a legaljasabb csalás, amivel az utóbbi időben találkoztam. Az ilyen embert legalább húsz évre lecsuknám – ha nincs is még megfelelő büntetőjogi kategóriája e bűncselek-ménynek. Mert egy új veszélyhelyzetet használnak ki idős emberek megkopasztására, ami nyilván súlyosbító körülmény, hiszen ha egy bolti csokilopásért tízszeres büntetés jár a kihirdetett és jelenleg is érvényes veszélyhelyzetben, akkor ez is rendkívüli elbírálást igényel. A csalók ráadásul kórházi alkalmazottaknak vagy egyenesen kezelőorvosoknak adják ki magukat. Azaz megjelent a bűnelkövetés vadonatúj kategóriája. Olyan ez, mintha valaki rendőregyenruhában csengetne be az emberhez, aztán szépen kirabolná, vagy az árvíz miatt kilakoltatottak házait fosztogatná. A járvány okozta általános káoszt és kétségbeesést használják ki ezek a szélhámosok olyan időszakban, amikor lassan már a hírekben hallottaknak sem hiszünk, mert pár óra múlva változhat a helyzet. Szóval ilyesmire egyszerűen nincs bocsánat.

Ugyanakkor megdöbbentő, mennyien nem tudják, hogy a fertőzötteket nem oltják be, mert rajtuk nem segít a vakcina, ami egyébként ingyenes, azaz senkitől sem kérhetnek pénzt az oltásért. De egy olyan országban, ahol a rendszer lehetővé teszi, hogy a celebek és a spekulánsok soron kívül juthassanak oltáshoz, bármi elképzelhető. Nyilván ebből indultak ki az „unokázóˮ csalók, és ezért járhattak sikerrel jó pár esetben. A rendőrség szerint házhoz mennek a pénzért, de át is lehet utalni nekik, ha az idős hozzátartozónak így kényelmesebb.

A félinformációk és álhírek korában tehát bármit el lehet érni meggyőző dumával. Egyesek például telefonon vagy az interneten árulnak különböző „garantáltan hatékonyˮ Covid elleni csodaszereket, mert jól tudják, hogy a rendőrségnek most nincs ideje ellenőrizni minden honlapot és telefonszámot. Szóval ismételten arra kérjük (főleg idősebb) olvasóinkat: legyenek résen. Ha ilyen telefont kapnak, hívják a rokonokat, és ellenőrizzék, valóban bajba került-e a hozzátartozójuk. Aztán jelentsék fel a csalót a 158-as telefonszámon – ez nagyon fontos, mert enélkül háborítatlanul próbálkozhat tovább.

Az egymást segítő, támogató társadalmi összetartás ugyanis csak szép álom. Elnézést, hogy ezt mondom, de úgy veszem észre, egy év után már mindenki csak magával törődik. Több szociológus is publikált cikkeket arról, hogy nincs úgynevezett közös valóságélmény a pandémiával kapcsolatban, mert mindenki másként értelmezi, azaz kialakítja a saját, külön bejáratú valóságát – attól függően, milyen forrásokból tájékozódik. Az én valóságomban nem történhet meg, hogy pénzt utaljak egy családtagom beoltására. A szomszéd néniről azonban simán el tudom képzelni...

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Adófelajánlás a hónap végéig

Adófelajánlás a hónap végéig

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

online rendelés

Júliusban vége az adómentes online rendeléseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.