Vélemény

Poloskakommandó

Mit tud még ígérni ez a sok párt az embereknek a szavazatukért?
Veres István

2019. október 3. 19:16

Zöld bogyómászó
Zöld bogyómászó poloska

Langyos sugarak döfködték a ritkuló őszi lombot, mely alatt Bandika és Ervin ücsörgött, ezúttal a Homorú hamutálhoz címzett külvárosi vendéglőben. Erjedésben levő szőlőlevet ittak, amely félúton tartott valahol a must és a bor közt, de a két munkanélküli jóbarátnak eszébe sem jutott elvitatkozni arról, hogy a poharakban pompázó zavaros folyadék neve murci-e, vagy burcsák. A poloskákról beszélgettek, és az idei poloskainvázióról, amely nyár közepe óta egyre nagyobb darabokat farag le a kertészek sikerélményéből. Bandika elmondta, ő eddig a bencepoloskák igaz barátjának tudta magát, hiszen életfilozófiája eddig is azt diktálta, hogy érdemes jóban lenni minden élőlénnyel, amely ad a külsejére. Ervin az ég felé emelte mutatóujját: idén nem a bencepoloskák okozzák a legnagyobb gondot, hanem a zöld bogyómászó poloskák. Persze a nevük megtévesztő, mert az, hogy zöldek, és rámásznak a bogyókra, az még nem lenne baj. De meg is szurkálják őket, melynek következtében a paradicsom például a rohamos tönkremenés útjára lép. Bandika ekkor elkezdett beszélni egy rejtélyes néniről, aki tavaly felhívta őt azzal, hogy a poloskák legjobb ellenszere a hajlakk, mivel ráépül a bogárra. „El sem tud már repülni, és büdös sem lesz már tőle többéˮ – indokolta a beavatkozást a rejtélyes néni. Bandika csak azért nem próbálta ki a tanácsot, mert rájött, hogy ha a paradicsomon mászó poloskára hajlakkot fúj, a paradicsom is hajlakkos lesz, ő pedig ha teheti, nem fogyaszt hajlakkal dúsított ételeket. Ervin szerint a poloskákat nem irtani kell, hanem megismerni. Hosszan beszélni kezdett a vízipoloskák alrendjéről, a kétéltű poloskákról, a furcsapoloska alkatúakról, és nem felejtette ki a fenyérpoloska és a címerespoloska alkatúakat sem. Csak a vérszívó poloskákat felejtette ki a felsorolásból, Bandika viszont ezt nem vette észre. 

Észrevette viszont, hogy a vendéglő belső traktusában fényeit békésen és lehalkítva árasztó televízió Štefan Harabin sajtótájékoztatóját sugározza. Erről eszébe jutottak a napjainkban gombamód szaporodó pártok, és feltette Ervinnek a kérdést, vajon mit lehet még ígérni, mit tud még ígérni ez a sok párt az embereknek a szavazatukért. Ervin szerint komoly esélyekkel indulhatna a februári parlamenti választáson egy olyan politikai erő, vagy erőcsíra, amely a poloskák populációjának természetes visszaszorítását tűzi zászlajára, mondjuk regionális poloskakommandók létrehozásával. 

Bandika nem értette, úgyhogy Ervin ismét hosszan beszélni kezdett, ezúttal a poloskák természetes ellenségeiről, vagyis a gyilkosfürkészekről, a parányfürkészekről, a fémfürkészekről és a tolvajpoloskákról. 

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör
Frissítve

Norbert Bödör rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Anna Záborská

Anna Záborská lett az év homofóbja

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

regiojet

Péntektől naponta indít vonatokat a RegioJet Pozsonyból Horvátországba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.