Politikai játékok

pride

A törvény lehetetlenné teszi a problémák megvitatását.

Véget ért a Pride hónap és hatályba lépett a magyar homofób „pedofiltörvény”. Az Európai Parlamentben múlt héten arról is szó volt, hogy uniós támogatásokat vonnak meg az Orbán-kormánytól, bár nem teljesen világos, mennyire lehetséges ez. Egyelőre egy rosszalló nyilatkozatot fogadtak el.

De mitől homofób egy törvény, amely a gyerekeket például egy pedofil tanártól akarja védeni? Megtiltja, hogy 18 éven aluliaknak akárcsak megemlítsék, hogy létezik homoszexualitás. Ugyan Varga Judit igazságügyi miniszter azt állítja, „Magyarország a szabadság hazája” és ott „minden felnőtt ember úgy él, ahogy szeretne”, a törvény a homoszexualitás és más szexuális kisebbségek eltüntetését eredményezi a közéletből. Például olyan sorozatok, mint a Modern Család, ahol többek közt egy meleg pár van a főszereplők között, és ez számos epizódban a cselekmény fontos elemét alkotja. Az új törvény szerint biztos nem lehetne napközben sugározni. Az ilyen típusú láthatatlanság az LMBTQ közösség számára a közelmúltig norma volt. Hiába mondják az új törvény pártolói, hogy a szexuális orientáció privát ügy, így ez a törvény nem bánt senkit. Állami diszkriminációról van szó. Továbbra is több szinten diszkrimináció éri az ún. szivárványcsaládokat, például nem tud mindkét szülő teljes szülői jogokat kapni. Az új törvény ilyen témakörben komolyan nehezíti a diszkrimináció megvitatását is, és az egyenlőség elérését.

Az eltussolás következménye maga a Pride is, amit konzervatív körökben sokan túlzott, provokatív gesztusnak tartanak. Hogyan is indult a Pride? A Pride-nap június 28-án van, a Stonewall lázadás évfordulóján. A Stonewall a hatvanas években New York legmenőbb meleg kocsmája volt, ahol titokban találkoztak az LMBTQ közösség tagjai, bár főleg meleg férfiak. Ugyan többnyire titkos találkozók voltak ezek, mégis folyamatos razziákat tartottak a kocsmában, míg végül 1969 júniusában ez lázadásba torkollott. A titkolózás, a többséget nem zavaró bujdosás helyett a felvonulások, a Stonewallról megemlékező Pride mozgalom volt az, amely világszerte vívmányokat ért el az LMBTQ személyek számára.

Röviden ez az oka, hogy miért volt ilyen hangos negatív visszhangja az új magyar törvénynek, amellett, hogy mindezt a pedofília apropóján tette. Ugyan az Orbán-kormány évek óta kapja a kritikákat Brüsszelből és más nemzetközi intézményektől, ezeknek konkrét következménye Magyarországra nézve nem volt, bár a jogállamiság eróziójának fő példájaként emlegetik. Az az igazság, hogy az EU nagyon nehezen tudja szankcionálni Magyarországot.

Így Orbán számára a politikai játék mindig jól sült el. A rosszalló nyilatkozatra mutatva európai diktatúráról, gyarmatosításról beszél, és önmagát a konzervatív értékek védelmezőjének mutatja. Ezzel a csatával más, számára kellemetlen ügyekről tereli el a figyelmet, közben pedig az európai pénzekből a legtöbbet nyerő kormányok közé tartozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?