Öveket becsatolni!

repülőgép k

Az elmúlt két hétben három olyan esetről is lehetett olvasni, amikor a repülőgép olyan erős légörvénybe került, hogy számos utas megsérült. A legsúlyosabb turbulencia a Singapore Airlines SQ321 London–Szingapúr járatát érintette, ezen a gépen egy ember meghalt (a hírek szerint szívroham végzett a 73 éves férfival), és több mint ötvenen gerinc-, agy- és koponyasérülést szenvedtek, a legutóbbi információk szerint negyvenen még mindig kórházi kezelésre szorulnak. 

Pár nappal később további két gép is erős turbulenciába került, az egyik a Qatar Airways QR107- es, Doha–Dublin járata, itt 12-en (főként a személyzet) sérültek meg egy Törökország fölötti légörvényben, és a Turkish Airlines belföldi, Isztambulból Izmirbe közlekedő járata is ezen a napon került a hírekbe, szintén a sérülésekkel járó erős turbulencia miatt. 

A viharos időjárási körülmény látható, ilyenkor könnyebb előre jelezni, hogy rázósabb szakasz érkezik, egyszerűbb felkészülni és óvni az utasokat. Ám egyre több az olyan légörvény, ami tiszta időben következik be. A Clear Air Turbulence (CAT) olyan heves légköri jelenség, amely váratlanul érkezik, a legtöbb esetben utazómagasságban. S bár kísérletek vannak, egyelőre ezeket a turbulenciákat nem tudják előre jelezni. 

A három eset is rávilágít arra, mennyire fontos, hogy az utasok a repülés során betartsák a szabályokat, elsősorban azt, hogy az öveket mindig be kell csatolni, akkor is, ha ez nem kötelező, azaz nem világít az erre felszólító tábla. Sokan ezt kényelmetlennek érzik, ezért csak akkor erősítik magukat az üléshez, ha erre a személyzet felszólítja az utasokat. Pedig a hírek szerint ez esetben is az történt, hogy azok sérültek meg, akik vagy nem voltak becsatolva, vagy nem tartózkodtak a helyükön. Beszámolók szerint minden repült a nagy rázásban, az éppen felszolgált ételek, italok, de az utasok is – sokan a csomagtartóhoz csapódtak, és volt olyan is, hogy akkora erővel ütődött az utas a mennyezethez a hirtelen zuhanás miatt, hogy a koponyájával kilyukasztotta azt. A személyzet tagjai sem menekültek, közülük is sokan kórházba kerültek – igaz, ők valóban csak akkor ülnek a helyükre, és csatolják be magukat, ha erre a kapitány utasítja őket. 

Szerencsére ez esetben a csomagtartók nem nyíltak ki, mert ez is egy veszélyforrás. Sokan ugyanis az utóbbi időben mind több légitársaságnál fizetős feladható pogygyász helyett teletömik a kézibőröndjük, amely így akár 10-15 kg is lehet. Képzeljük el, ha nemcsak az ételek, hanem nagy lendülettel ezek is repülnének az emberekre! Mennyivel több sérült – és akár halálos áldozat lett volna... 

Egyértelmű, hogy nem lehet egy sokórás utat végigülni, ám a mostani esetek is rávilágítanak, menynyire fontos az, hogy figyeljünk egymásra, a repülési szabályokra. Emlékezzünk csak: az ajtót elvesztő amerikai gépnél is csak azért nem történt nagyobb baj, mert akkor még a felszállás miatt mindenki be volt csatolva (világított az erre utasító lámpa). Akkor is életeket mentett a biztonsági öv. Ahogy most is: akik hozzáerősítették magukat a székhez, a kellemetlen élményen túl komolyabb sérülést nem szenvedtek. 

Talán a fenti esetek sokakat ráébresztenek arra, hogy ha az ülőhelyünkön vagyunk, akkor mindenképpen kapcsoljuk be a biztonsági övet. Az említett járatok utasai tudnának mesélni. Ők már tudják, akármilyen tiszta is az égbolt, az út lehet rázós. Nagyon rázós…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?