Vélemény

Orbán Viktor levelet ír nekünk

Budapest/Pozsony | Levelet kapunk Orbán Viktortól – a magyar kormány a jövőben nemcsak a magyarországi, hanem a határon túli magyarokat is bevonná a nemzeti konzultációba. Ha csak a külhoni magyar állampolgároknak küldik a kérdőíveket, a szlovák hatóságok többet tudhatnának meg róluk.
Mózes Szabolcs

2012. december 18. 09:15

Az első kormányzati leveleket jövőre postáznák a külhoni magyaroknak. A döntést tartalmazó kormányhatározat szerint a külföldön érvényes lakóhellyel (ennek hiányában tartózkodási hellyel) rendelkező magyar állampolgárok kapnák meg a leveleket.

A lapunknak nyilatkozó Berényi József, azMKP elnöke úgy tudja, arról még nem született végleges döntés, hogy kik kapnák a konzultációs leveleket. Az egyik verzió szerint csak a magyar állampolgárok, egy másik szerint viszont a nyilvánosan hozzáférhető vagy a magyar állam számára korábban rendelkezésre bocsátott címekre küldenék – például az összes Magyar Igazolvány-tulajdonosnak. Csak Szlovákiában ilyenből több mint 120 ezer van.

Ha csupán a külhoni magyar állampolgárok kapnák meg a kormányzati kérdőíveket, Szlovákiában fennállna a veszélye, hogy ennek köszönhetően aszlovák hatóságok operatív információkat  szereznek az állampolgárságuk felvételét be nem jelentő kettős állampolgárokról.

Az MKP elnöke úgy tudja, Budapesten figyelembe fogják venni a szlovákiai helyzetet. „Ez maximális diszkréciót igényel” – tette hozzá. A nemzeti konzultáció során a kormányzat kikéri az állampolgárok véleményét, az intézkedés kritikusai szerint általában csak a lényegtelenebb ügyekben. A legközelebbi konzultáció témája a hajléktalanokkal lesz kapcsolatos. Berényi szerint a levél része lesz az a kérdés is, hogy a jövőben a címzett részt kíván-e venni a konzultációban, aki nemmel válaszol, annak többet nem ír a magyar kormányfő.
 

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a köztisztviselőket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?