Vélemény

Orbán, Dzurinda és az idecsábított tőke

Érdekes pengeváltás zajlott nemrég Orbán Viktor magyar kormányfő és Mikuláš Dzurinda volt szlovák kormányfő között. Az egész egy Orbán Viktor-interjúval kezdődött, melyben a magyar kormányfő hosszan ecsetelte jövőképét a Postoj internetes hírportálnak.
Dudás Tamás

2021. május 26. 13:00

orbán
Amikor épp szép és közös volt a jövő. Orbán szerint "Mikuláš már a múlt", inkább Matovičot és Ficót dicsérte a vízióiról adott nagyinterjúban (TASR - Archív felvétel)

Ezután a Postoj kérésére több volt szlovák kormányfő hozzászólt az orbáni jövőképhez, elsősorban ahhoz a gondolathoz, hogy a visegrádi négyek váljanak a német–francia hatalmi tengely ellenpontjává. Dzurinda ezt a javaslatot károsnak tartja, mert szerinte ez az uniós egység további bomlását jelentené. A volt szlovák kormányfő szavaira Orbán levélben válaszolt, mely szlovák fordításban is megjelent.

Orbán Viktor központi érve, hogy már elég volt abból, hogy az EU balekjei legyünk, és eljött az ideje, hogy a visegrádi négyek összefogjanak, és közösen álljanak ki érdekeikért. Közép-Európa negatív megkülönböztetését az unióban a magyar kormányfő több olyan adattal támasztja alá, melyeknek érdemes komolyabb figyelmet szentelni. Az első adatsor azt mutatja, hogy míg egy francia állampolgár számára évente 1074 euró többletjövedelmet ad az uniós közös piac, egy szlováknak csak 537 eurót, egy magyarnak pedig 408-at. Ez elsőre tényleg rosszul hangzik, de az összkép ettől lényegesen árnyaltabb. Orbán Viktor nem közölte az adatok forrását, de a számok nagy valószínűséggel a német Bertelsmann alapítvány 2019-ben megjelentetett tanulmányából származnak, melyben a szerzők megpróbálták modellezni a közös piac hatását az uniós tagországokra 2010 és 2016 között.

A tanulmány eredményeit áttekintve valóban igaz, hogy az egy főre eső jövedelmi hatások valóban nagyobbak voltak a nagyobb termelékenységgel rendelkező nagy, nyitott gazdaságokban. De ha a jövedelem növekedését százalékos arányban hasonlítjuk össze, a közép-európai tagállamok lemaradása szinte teljesen eltűnik. Míg Franciaországban az egy főre eső jövedelem 3,11 százalékkal növekedett, Németországban pedig 2,74 százalékkal, addig Magyarországon 3,43 százalékkal, Szlovákiában 3,59 százalékkal és Lengyelországban 3,4 százalékkal.

A magyar kormányfő második érve az, hogy a multinacionális vállalatok sokkal több forrást visznek ki nyereség formájában a régióból, mint amennyi uniós forrás Közép-Európába érkezik. Ezekkel az adatokkal nem lehet vitába szállni, Thomas Piketty ismert francia közgazdász néhány éve már parázs vitát keltett velük. Ne feledjük azonban, hogy maguk a visegrádi négyek a gazdasági stratégiájukat már több évtizede a külföldi működőtőke bevonzására építik, és ez a stratégia sokáig működött is. Ez egyaránt megfigyelhető volt a gazdasági növekedésben, a munkahelyteremtésben, az exportnövekedésben, de még a bérek növekedésében is. Ennek a stratégiának azonban ára is van, mégpedig éppen a nyereségkiáramlás. Itt adja magát a kérdés, hogy mit tett Orbán Viktor az elmúlt 11 évben azért, hogy Magyarország ne a külföldi zöldmezős beruházásokra épülő gazdaság legyen. A magyar kormány még 2018-ban is jelentős befektetési támogatást volt hajlandó ajánlani a BMW vállalatnak, hogy az Debrecenben építse fel új autógyárát.

Az elmúlt két évtizedre visszatekintve az EU-tagság volt a legjobb dolog, ami a közép-európai országokkal történhetett. Ezért visszás az a narratíva, hogy a nyugat-európai tagállamok csak kihasználnak minket. A másokra mutogatás helyett inkább azon kellene gondolkodnunk, mit tehetünk azért, hogy a jövőben egyenrangúbb szerepet játszunk az unióban. Ebben szerepe lehet a visegrádi együttműködés megerősítésének is, de korántsem ez az egyetlen út.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.