Vélemény

Ölelkező majmok

Pozsonyban állomásozik egy cseh cirkusz. Az eredeti műsorban elefántok és tigrisek is szerepeltek volna, de az új törvény értelmében ez már tilos és állatkínzásnak minősül.
Lampl Zsuzsanna

2019. november 11. 08:30

majom
(Fotó: Pixabay)

A cirkusz ezt tudomásul vette, amit sok ember nagyon sajnál, mások viszont tovább gyűlölködnek és egyenesen arra biztatnak, hogy ignorálni kell a cirkuszt, hadd menjen tönkre. Nem kár érte, mondják, mert az egész csak handabanda, ami nem igényel nagy tudást. No, én szívesen megnézném őket, amint kötéltáncolnak vagy zsonglőrködnek, akár csak két golyóval.

Az idomításról én is mindig azt gondoltam, hogy biztosan verik az állatokat. De ugyanezt gondoltam a lovaglásról is, mígnem egy lótenyésztő, aki maga is versenyszerűen lovagol, felvilágosított, hogy ez nem igaz. A cirkuszosok is ezt mondják. Persze sem a lovat, sem az elefántot nem tudom megkérdezni, de az tény, hogy a lovasnál és az idomárnál is van ostor, a másik oldalon viszont azt is a saját szememmel láttam, mennyire ragaszkodnak a lovak és az idomított állatok a gazdáikhoz. Erre valaki azt mondhatja, hogy börtönőr szindrómájuk van, olyan, mint az embereknek, akik még beleszeretni is képesek a rabtartójukba. A gondolatsort így akár a végtelenségig folytathatnánk, de én inkább lezárom azzal, hogy nem tudom eldönteni, mi az igazság.

Nemrég az állatkertben jártam, estefelé, amikor az állatok már aludni készültek. Az egyik majom az oldalán feküdt, keze a feje alatt, lábai magzatpózban, így pislogott a kései látogatókra. Két csimpánz elvett egy adagot a sarokban levő nagy szalmabálából, és a másik sarokban megágyaztak maguknak. Az egyik még szépen le is tetyegette a szalmát, csak ott hagyott többet, ahova később a fejét tette. Közben a másik odament az oldalán fekvőhöz, átölelte és puszilgatni kezdte, majd szorosan összeölelkezve bolházni kezdték egymást (mert hát nem tudják magukról, hogy bolhairtózva vannak). A helyzet annyira bensőséges volt, hogy mi, emberek lábujjhegyen távoztunk. S akkor arra gondoltam, szabad-e ezeket a szinte emberi állatokat, meg a többit, bezárni. Másrészt, ki tudja, ha szabadon lennének, élnének-e még.

Egy dologban vagyok csak biztos: a felelőtlen állattartókat büntetni kellene. Azokat, akik beszerzik a kutyát, macskát, mert a gyerek nagyon akarja, mert a házban mindenkinek van, mert bizonyos körökben szinte státusszimbólum, mert... De azt elfelejtik, hogy az állat élő lény, szükségletei vannak és gondoskodni kell róla. Egy ideig tyutyuli-mutyuli, aztán megunják és kidobják. Mégis, milyen állatokkal vannak tele a menhelyek?

Ezek az emberek köztünk vannak. Ismerjük őket. Épp ezért nehezebb ujjal mutogatni rájuk, mint a vadidegen cirkuszi idomárra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kozák belekötött Hyballába: „Menj vissza Németországba!”

VIDEÓ: Feltehetően nyolc áldozata van az eperjesi gázrobbanásnak

Több személyt őrizetbe vett a rendőrség az eperjesi robbanással kapcsolatban

Videón az eperjesi gázrobbanás

GALÉRIA: Ismét tizenegyest hibázott, és kikapott a Téglamezőn a DAC

Fico állapota stabilizálódott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.