Ököljog

tt

Törés állt be a választás előtti tüntetések menetében: pénteken Kotleba néhány híve ököllel szerzett érvényt a saját vélt „igazságának” Nagyszombatban.

Maszkos-kapucnis férfiak támadtak a PS-Spolu aktivistáira, elvették transzparenseiket és ököllel ütlegelték őket. Az ügyben feljelentés történt, a támadókról állítólag videófelvétel is készült. Meglátjuk, mire megy vele a rendőrség.

Mindenekelőtt szögezzük le: természetesen egy ilyen incidens nem jelenti azt, hogy mindenki, aki elmegy Kotlebáék egy-egy rendezvényére, egy agresszív állat.

De azt látni kell, hogy létezik egy efféle keménymag, melynek tagjai – ha kellő támogatást éreznek maguk mögött – bármikor hajlandók nekimenni bárkinek. Főleg, ha azok kevesebben vannak. Főleg, ha háttal állnak. És főleg, ha a keménymag vezetői a színpadról heccelik őket és utólag sem hajlandóak elhatárolódni az ilyen agresszív cselekményektől.

Kotelba és társai persze minden vádat visszautasítanak, hápognak és másokra mutogatnak. Szerintük az incidens miatt mindenki más felelős: a PS/Spolu, a város polgármestere, az ellentüntetők, Soros... Tényleg mindenki, csak nem az a néhány tucat maszkos férfi, aki feltűnően agresszíven ugrált az ellentüntetők sorai előtt. Ez nem túl meglepő,

hiszen az ĽSNS egész politikája erre épül: mások hibáztatása, a gyűlölet meglovagolása. Ennyit tudnak.

Az sem volt meglepő, hogy Peter Pellegrini miniszterelnök semmitmondó nyilatkozatban erőszakmentes politizálásra szólított fel mindenkit, és ezzel le is tudta a problémát. Érdekes lesz figyelni, hogyan vizsgálja ki a rendőrség a Smer potenciális partnerének ügyét.

A bombát viszont Igor Matovič dobta le, aki egy hétvégi politikai vitaműsorban rendezett ámokfutást, és arra szólította fel az ellenzékieket, ne járjanak Kotlebáék gyűléseire – ez majd megoldja a problémát.

Az OĽaNO főnökétől már tényleg mindent láttunk és hallottunk, de azt még tőle sem várta senki, hogy a szélsőségesek mellett fog kiállni. Talán kormányra készül a Smerrel és az ĽSNS-szel? Kotlebáéktól akar szavazókat szerezni? Vagy irigyli a sajtófigyelmet a PS/Spolutól? Ezzel az ostoba kijelentéssel ugyanis csak a szélsőségesek kezére játszik, akik a fizikai támadással pont azt akarták elérni, hogy hagyják őket békén. A PS/Spolu aktivistáit megtámadták, Matovič pedig elkezdte relativizálni az esetet: hát igen, ha nem mentek volna oda, nem kapnak az arcukra. Csakhogy ez nem más, mint áldozathibáztatás és cinikus politikai haszonlesés. Az csak a hab a tortán, hogy pont az a Matovič kezdi el játszani a béke angyalát, aki az egész politikai karrierjét a konfliktusokra építette.

Az ember, aki fél éven keresztül tüntetett Fico Bašternáktól bérelt lakása előtt, aki rendszeres megmozdulásokat szervez a parlament elé, most azt mondja: ne menjetek ki az utcára. Kár érte.

Sajnos vannak helyzetek, amikor bele kell állni a konfliktusokba, akkor is, ha ez kellemetlenségekkel jár.

Szóval menjünk csak ki a terekre, Matovič intelmei ellenére. Nem kell kiabálni, nem kell hőbörögni, nem kell verekedni. Csak ott kell lenni. Hogy Kotlebáék lássák, nem garázdálkodhatnak kedvükre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?