Vélemény

Oda a kampányfogás?

Az R7-es gyorsforgalmi utat 2019-ben átadják – olvashattuk tavaly májusban, amikor a felelős miniszter aláírta a pozsonyi körgyűrűt építő céggel a PPP-szerződést. A napokban pedig megtudtuk, bő féléves a késés, és a minisztérium már másképp emlékszik: szerinte eredetileg 2020 áprilisára ígérték az R7-est.
author
Mózes Szabolcs

2017. szeptember 23. 10:11

Tehát könnyen lehet, hogy valójában inkább másfél éves késésről beszélhetünk, és még csak a folyamat legelején járunk, egy talicska betont nem öntöttek még ki. Vagyis ami most nyolc hónap (másfél év?), a végén még több lehet. Pedig, mint legutóbb is írtuk ezeken e hasábokon: az R7-es építése kiemelten fontos a régió számára. Sőt, a mostani forgalmat látva kijelenthető, ez a projekt legalább egy évtizedes csúszásban van.

Azt nem látni pontosan, ki a felelős az aktuális késésért – az engedélyeztetést végző hivatalok, az építést megrendelő minisztérium, vagy a kivitelező spanyol konzorcium –, ám az egyértelmű, kinek kell felügyelnie és menedzselnie az egészet. A csúszás azért is érthetetlen, mivel a közlekedési minisztert, Érsek Árpádot pont az a párt adja, amely a legtöbbet profitálhatott volna abból, ha időben adják át az R7-est. A tavalyi kormányalakításkor úgy tűnt, a gyorsforgalmi út 2019-es átadása a Híd egyik utolsó adu ásza lehet. Pár hónappal a választások előtt, a kampányban nyisszanthatják át a szalagot az első, normális, kétszer két sávos dél-szlovákiai sztráda átadóján. Mindezt úgy, hogy közben az egész D4/R7-es gigaprojektet még a korábbi, tisztán smeres kormányzat hozta össze, a szerződés aláírása és a megvalósítás számonkérése már csak az új miniszter ölébe hullott – de hát a választó úgysem emlékszik rá, ki mit hozott össze, csak azt látja, ki mit ad át. Ha minden igaz, most ezt a kampányfogást kukázhatja a Híd, sőt ez az egész fordítva is elsülhet a számára: a választások során a konkurens jelöltek elővehetik a 2016-os ígéreteket és megkérdezhetik: hol van a régóta ígért gyorsforgalmi út?

Mindeközben a Smer politikusai jót röhöghetnek az eseten, a késés paradox módon nekik nemhogy nem árt, hanem akár még profitálhatnak is belőle. Az R7-es mentén nem az ő választóik élnek, a D4-es szakaszait pedig eleve csak 2020 – tehát a következő parlamenti választás – után készültek átadni. A Smer számára a sztráda alatti parcellák jó pénzért való eladásával véget ért a történet – ellentétben a Híddal, amelynek ott kezdődött. Ha nem adják át időben az R7-est, a smeresek széttárhatják a karjukat: mi mindent időben és jól előkészítettünk, az új vezetés babrálta el az egészet.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

Igor Matovič

Matovič: Lesz vita az alkotmánymódosításról, a vétó a szavazásra vonatkozik

d

Nem fizette ki a biztosító egy férfi fogkezelését, mert nem volt urológusnál

Vladimír Lengvarský

Senki sem jelentkezett a lekéri fogvatartási intézet vezetői posztjára

s

Magas fizetéseket kínál a Szlovákiába készülő ruhaüzlet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.