Nem majd, még ma!

<p>Hat éve a világ fejlett államaiban novemberben az országos egészségügyi politika a tüdőrák veszélyire, terjedésére, s főleg elkerülésére hívja fel a figyelmet a kampányokhoz csatlakozó gyógyszergyártó cégekkel és a betegek érdekeit védő társulásokkal. Nem élnénk Szlovákiában, ha nálunk is ez volna a helyzet. Itt idén először egy neves svájci gyógyszergyártó társaság vállalta a kampány megszervezését, kivitelezését és finanszírozását.</p>

Nem nézhette tétlenül, hogy egyre emelkedik a tüdőrákosok száma, akik nem a tünetek jelentkezése után közvetlenül, hanem jóval később keresik fel a szakorvost (miután, egy értelmetlen miniszteri rendelet következtében kivárják a sort az általános orvosi rendelő előtt abeutalóért), ezért a gyógyulási esélyeik csekélyek. Évi kétezer betegről van szó, s az érintettek egy ötöde nem dohányzik.

A kampányba a gyógyszertársaság „meghívta” az egészségügyi, az oktatási és a mezőgazdasági minisztériumot, ezek elfogadták a partnerséget. Sőt, az egészségügyi miniszter beszélt a sajtótájékoztatón, fát ültetett, felhívta a figyelmet a tüdőrák alattomosságára, a betegség kezdetét jelző tünetekre, a megelőzést segítő, a héten kezdődő tüdőkapacitás-mérésre is. Sőt megígérte, ő is részt vesz rajta. Példát mutat.

Most nem zavarja, hogy a tárca által gyakran bírált (drága orvosságokat forgalmazó, tehát anyagi haszonra törő) gyógyszergyártó jóvoltából csatlakozhatott Szlovákia a világkampányhoz. Nem foglalkoztatja, hogy itt az ágazat vajmi keveset tesz a felvilágosítás, az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása, megfelelőbb elérhetősége érdekében. Hogy bár a súlyos betegségekben szenvedők száma emelkedik, nincsenek átfogó nemzeti egészségügyi (pl. anya és újszülött, lelki egészség, daganatos betegek, a reprodukciós egészség védelmét szolgáló) programok. Sok beteg nemcsak azért kerüli az orvost, mert bagatellizálja rosszulléteit, hanem azért is, mert úgy érzi, a fehérköpenyes mielőbb meg akar szabadulni tőle. A felvilágosító kampány nem attól lesz sikeres, hogy hány minisztérium, miniszter láttatja magát, hanem attól, ha azok, akik huzamosabb ideje köhécselnek, légzéselégtelenséget, fáradékonyságot, erőtlenséget éreznek, megvizsgáltatják magukat. Nem majd, azonnal.
(Péterfi Szonya)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?