Vélemény

Mindent vissza! Sőt: mindent is!

Budapestről vonatozom Kolozsvárra. A határon jön a román kalauz, kéri a jegyeket.
Kerényi György

2019. április 12. 11:30

tria

A mellettem ülő csíki melós az orra alatt dörmögi: szálltál volna föl az ezeréves határon! Vigyorgunk mind, magyarok: erre varrjál gombot, kutya Trianon!

A magyar ember revizionista, no. Van ebben valami otthonosság, még a legliberálisabbaknak is.

Én, anyásként, duplán derülhetek: nem engem szívatnak 100 éve román, szlovák, szerb kalauzok. Idősödő utastársaim mindegyike a gyerekénél, unokáinál járt Magyarba’ – és azok bizony az én nyugdíjamat fogják fizetni. Magyarország demográfiai csökkenését ’90 óta határon túli véreink pótolták, ha nem is teljesen. Állítólag már az első Orbán-kormány háttéranyagaiban szerepelt, hogy évente 20 ezer plusz emberre lesz szükség a magyar gazdaságban, és nem nehezen integrálható kínaira, hanem rendes magyar emberekre. Eközben 30 éve az a kisebbségi magyaroknak szóló támogatások fedősztorija, hogy a szülőföldön maradást segítik. Néha valaki elszólja magát, mint jó évtizede Mikola István fideszes politikus, aki szerint a kettős állapolgársággal együtt adott szavazati joggal a Fidesz 20 évre bebetonozza a kormányzását (ami persze nem így van, de 1–2 mandátumot hoznak a hálás határon túliak, ami kétharmadot is ért már), vagy a Székelyföld Labdarúgó Akadémia szakmai vezetője, aki kikottyintotta, hogy a határon túli futballakadémiák rendeltetése: utánpótlás a Felcsút csapatának.

Kárpátalja és Vajdaság magyarsága épp most alakul diaszpórává (amiről persze nem csak a Fidesz nemzetiesítő politikája tehet, de a kettős állampolgárság visszafordíthatatlanná tette).

Szlovákiában és Romániában a kisebbségi eliteknek egyelőre még vannak választóik. De már nemcsak itt, hanem Romániában is mind többen keresnek maguknak többségi pártot vagy a korrupcióellenesség nyugatos populistáit: Čaputovát, Codruta-Kövesit.

A kisebbségi elitet – amely működteti a párhuzamos kisebbségi társadalmakat – az legitimálja, ha forrásokat tud szállítani saját közösségének. 

A Híd a szlovák, az MKP a magyar kormány pénzével versenyez szavazóért. Előbbi, úgy néz ki, a Ficóékkal való boltolás miatt a semmibe vezető hidat épített, hiába vannak tényleges eredményei kisebbségi téren.

Vetélytársa pedig, az eljelentéktelenedést megelőzendő, a Kárpát-medencei wannabe hegemón, Orbán Viktor szatellitjeként működik. Megyei képviselői magyarul teszik le az esküt, aztán a nagyszombati megyefőnököt, Viskupičot elviszik Kövér házelnökhöz. „Amikor a miniszterelnök úr megkérdezte, hogyan tudna segíteni a magyar állam Komáromnak és a régiónak, arról beszéltem, hogy itt van a volt mezőgazdasági iskola, amelyet éppen akkor árult a megye, azt meg lehetne venni, és csinálni egy erős magyar mezőgazdasági szakközépiskolát, mert az nincs az országban, és Komárom a mezőgazdasági régió közepén helyezkedik el. (…) Orbán Viktor felvetette, mi lenne, ha épülne egy új stadion. Azt feleltem, miért ne, ha az egyéb fejlesztések mellett erre is jut” – mesélte az Átlátszónak egy komáromi politikus. Betonra, sajtóra bőven jut, tudástranszferre kevésbé – hogy ne legyen versenyhátrány, inkább fölszámolják a CEU-t is. (Hacsak a Néppártban maradásért nem lesznek kénytelenek mégis megtűrni.) 
A Kárpát-medencében nem hogy a társnemzeti lét, hanem már az interetnikus alkuk is elfelejtődnek, nincs más, csak a budapesti geopolitikai építkezés. Kormánybiztos felügyeli Kárpátalját, a kormány ezután az uniós és magyar közpénzből felhizlalt magyar – egyébként piacképtelen – oligarchái régiós befektetéseihez tolja az ingyenpénzt, s az otthoni után a külhoni magyar sajtót is megvette a Fidesz. Előbb Szlovéniában, majd Romániában, ahol Demeter Szilárd intézte a Fidesz sajtóbevásárlását, akit a párt most a magyar kultúra „rendbe tételére” helyezett át. (Egy szintén erdélyi magyar így kommentálta a Facebookon Demeter kinevezését a Petőfi Irodalmi Múzeum élére:  „Olyanok vagyunk, mint a sonderesek a gázkamrák mellett.”).

A Fidesz tagadhatatlanul működteti a kisebbségi magyar társadalmakat. Cserébe pártjaikat a NER részévé tette, és a magyar állam fennhatósága megjelent a határon túl is. A virtuális nemzetegyesítés intézményesedik. Ki így detrianonizál, ki úgy, mint mi a vonaton. A harmadik út eltűnt.
A szerző Pozsonyban (is) élő magyarországi újságíró

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Rendkívül heves vita várható a bérekről

Igor Matovič
Frissítve

Ezúttal Matovič került a plágiumbotrány középpontjába – lemond, ha teljesítette ígéreteit

Richard Raši

Raši szerint Matovičnak le kellene mondania a plágiumgyanú miatt

Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus miatt elrendelt szabályok Ausztriában

Egy nap alatt 116-an fertőződtek meg Ausztriában

film

Filmmúzeum: a felforgató tanítók

koronavírus Horvátország

Horvátországban nem mérséklődik az új fertőzöttek száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.