Vélemény

Megjátszott tisztelet

A kéthetes lockdown harmadik hetében van időnk elmélkedni arról, miért beszélnek a politikusok úgy a hatvan év fölötti választópolgárokról, mintha azok magatehetetlen, demens nyomorultak lennének.
author
Hegedűs Norbert

2021. december 7. 08:00

Igor Matovič
- Somogyi Tibor felvétele

E sorok írásának pillanatában még nem tudni, mi lesz a sorsa Igor Matovič ötszáz eurós utalványainak, melyekkel a 60 éven felüliek oltakozását szeretné serkenteni a pénzügyminisztérium. A kormányban uralkodó állapotokat jól jelzi, hogy a tervezetet Matovič miniszterelnökként, Heger pedig pénzügyminiszterként írta alá a hivatalos dokumentumban. Apró hiba, vagy freudi elírás? Jelentéktelen probléma ahhoz az 500 milliós lyukhoz képest, amit a terv a költségvetésen ütne. Ja, és az 500 millió lehet hogy 600 lesz, mert Matovič az utolsó pillanatban megtoldotta egy százassal a jutalékot: miért ne, nem a sajátjából osztogat. Erről persze nem egyeztetett senkivel, Eduard Heger miniszterelnök is csak a sajtóból értesült róla. Komédia.

A pénzügyminiszter továbbra sem tud egy racionális érvet sem felmutatni amellett, hogy az utalványok segítségével valóban növekedne az oltási hajlandóság, ezért azt teszi, amihez a legjobban ért: belekap mindenbe és mindenkibe, aki ellent mer mondani neki. Matovič pillanatnyilag olyan narratívát próbál ráerőszakolni az országra, ahol egyedül ő küzd a szegény elnyomott idősek jogaiért, mintha ez a plusz ötszáz euró fordulópontot jelenthetne minden 60 év fölötti életében, de Sulík és a többi irigy mindig elgáncsolja őt.

Matovič emotív fellépései arra a – a politikai nyelvben mindig is jelen lévő, de a járvány óta felerősödött – képre játszanak rá, hogy a 60 fölötti emberek szegények, a társadalom szélén tengődnek, nem igazán értik a modern világ kütyüit és hókuszpókuszait, otthon ülnek a nappalijukban, és kizárólag az unokáikért élve várják a halált. Ez a kép egyszerre idealizált és lenéző, mert kimondatlanul feltételezi, hogy ezek az emberek önállóan nem nagyon tudnak létezni, figyelni kell rájuk, dönteni kell helyettük a fontos kérdésekben. Az igaz, hogy a szegénység hatalmas probléma, és az is biztos, hogy sok nyugdíjas nem rajong az okostelefonokért, de ne tegyünk már úgy, mintha 60 év fölött már nem lenne élet. Az aktív élet ilyenkor még bőven folytatódik, rengetegen dolgoznak, vállalkoznak ebben a korban, és nemcsak beosztotti, hanem vezető pozícióban is. Egy nagyon széles népcsoportról beszélünk, amelyben ugyanúgy vannak jobban és kevésbé boldoguló egyének, mint a fiatalabbak között. Persze, a kornak megvannak a maga hozzáadott kihívásai, és biztos vagyok benne, hogy minden 60 év fölötti szlovákiai lakos hosszasan tudná sorolni a problémáit. De nem hiszem, hogy ezeket egy nagyszombati spekuláns 500 eurós utalványa fogja megoldani, ez a hozzáállás egyszerűen sértő.

Matovičnak ez csak egy újabb hecc, udvarolt ő már hasonló módon nekünk, magyaroknak is, és pontosan tudjuk, mire mentünk vele. És azért szögezzük le: ha tényleg segíteni akart volna a nyugdíjasoknak, megtehette volna, amikor kétharmados többséggel átvette a kormányzást. Nem ötszáz eurós, semmire nem jó utalványokkal, hanem tényleges nyugdíjreformmal, működő egészségügyi ellátással tehetett volna értük. De hát fontosabb dolgai voltak. Zárásképp Igor Matovičnak meg a bandájának csak annyit kívánhatunk, hogy ha elérik a nyugdíjkorhatárt, akkor ők is pontosan annyi segítséget kapjanak a környezetüktől, mint amennyit ők nyújtottak ennek az országnak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

ellatas

Felmérés: A többség ragaszkodik az ingyenes egészségügyi ellátáshoz

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Rejtélyes körülmények között halt meg egy férfi, miután meglátogatta a barátját

putyin kp

Putyin olyan akadályba ütközött, amire senki sem számított

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.