Megérdemli a nevét a fekete péntek

Black friday

El kell ismernem, hogy kevés napnak van találóbb neve, mint a fekete pénteknek.

Ej, én a november végi őrült bevásárlási lázról beszélek a boltokban, amelyet a kiadós marketinghúzások és a különböző kedvezmények táplálnak, és amely egyfajta nem hivatalos kezdete a karácsonyi vásárlási szezonnak. A fekete szó valami rosszat, negatívumot idéz, és ebben a kontextusban rendkívül helyénvalóan használják. Nem csak a végtelen számú, gyakran meglehetősen ostoba, szinte minden oldalról ránk zúduló reklámról van szó. Eleve a dolog alapfilozófiája tűnik betegesnek: a legnagyobb siker és öröm az, ha olcsóbban juthatunk hozzá az áhított áruhoz, hogy a megspórolt pénzt más, nem annyira vágyott, kedvezményes dolgokra költhessük. Mégis kevés olyan nap van, amelynek népszerűsége olyan gyorsan növekedne, mint ennek – az amerikai hálaadást követő első pénteknek. Nem kell túlságosan visszamennünk a múltba, hogy kinyomozzuk a fekete péntek eredetét. Bár a november végi nagy bevásárlásnak nagy hagyománya van az Egyesült Államokban, a fekete péntek kifejezést először 1952-ben a philadelphiai rendőrök használták. A hálaadás utáni csütörtökön a turisták és Pennsylvania legnagyobb városának a peremvidékein élők beözönlöttek a boltokba, valamint a népszerű amerikaifutball-meccsre, hatalmas dugókat és káoszt okozva az utcákon. A törvény emberei nemhogy nem tudtak kivenni egy szabadnapot a nagy amerikai ünnep utáni pénteken, s így nem lehetett hosszú hétvégéjük, de még túlórázniuk is kellett. Ez egy kifejezetten rossz nap volt számukra.

Ennek ellenére az 1980-as évek közepéig az Egyesült Államok nagy része nem tudott a Black Friday elnevezésről. De aztán jött a fordulópont. A fekete péntek nemcsak Amerikát hódította meg, hanem az egész világon is elterjedt. A péntek hirtelen egy egész hétvégévé, sőt akár egy egész hétté alakult át. Ráadásul több amerikai vállalat már közvetlenül a hálaadás után kinyit, hogy a családok minél gyorsabban bedobálják magukba a legendás sült pulykát, s teli pocakkal rohanjanak a boltokba. Gondolom, nem kell bővebben ecsetelnem, hogy az elmúlt években mi is a saját bőrünkön tapasztaljuk ezt az általános novemberi őrületet.

Érdekes, hogy a múltban voltak már kísérletek a Black Friday imázsának javítására. A history.com szerint az elnevezés eredetére egy alternatív, de pontatlan magyarázat is született – számos vállalat egész évben mínuszban kereskedett, és csak a karácsony előtti bevásárlásokkal kerültek pozitív, azaz fekete számokba.

A Black Friday elnevezés nagy péntekre történő megváltoztatására tett kísérletek sem váltak be. Egyszerűen nem volt esélyük. Nem lehet a frappáns neveket semmitmondó szlogenekkel helyettesíteni.

A szerző a Plus 7 dní főszerkesztő-helyettese

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?