Vélemény

Maximális ellentét minimálbérügyben

A háromoldalú érdekegyeztetés valójában sosem működött Szlovákiában, de az érdekegyeztető tanács hétfői ülése még a szokásosnál is viharosabbra sikeredett.
Dudás Tamás

2020. augusztus 26. 08:44

Milan Krajniak
- TASR/AP-felvétel

A Szakszervezetek Szövetsége látványosan kivonult az ülésről, majd sajtótájékoztatójukon a szakszervezeti vezetők a szociális párbeszéd végét emlegették. És a mečiari időkhöz hasonlították a jelenlegi kormány praktikáit.

Éles szavakért Milan Krajniak munkaügyi miniszter sem ment a szomszédba, megkérdőjelezte a szakszervezeti tagok számát és bejelentette, hogy új partnerek bevonását fogja javasolni a szociális dialógusba. Mint az életben oly gyakran, a dráma oka ez esetben is a pénz. Pontosabban a minimálbér, melynek jövő évi összegéről eltérő elképzelései vannak a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek. Ez persze nem újdonság, minden évben így van, de a világjárvány gazdasági hatásai ezt a konfliktust is kiélezték. És hozzájárult a robbanáshoz Robert Fico és Erik Tomáš tavalyi törvényjavaslata is, amely a minimálbért az átlagbérhez kötötte. Ezt a mechanizmust már elfogadása előtt sok kritika érte, a legfontosabb az volt, hogy egy gazdasági válság idején túlságosan megemeli a bérköltéseket. A globális gazdasági válság pedig hamarabb megérkezett, mint bárki gondolta volna, és sok vállalkozás komoly anyagi gondokkal küzd. Ennek megfelelően a munkáltatók a minimálbér befagyasztását javasolták a 2020-as év szintjén. Vagyis jövőre ne nőne a minimálbér. Ezzel szemben a szakszervezetek ragaszkodtak az automatikus emeléshez, ami 2021-ben 656 eurós minimálbért eredményezne.

Egy jottányit sem engedtek ebből a szakszervezetek a tárgyalások során, minden kompromisszumot elutasítottak. Azonban a kormányváltás után a háromoldalú egyeztetés dinamikája megváltozott, ugyanis a Smer-kormányokkal ellentétben a jelenlegi kabinet közelebb áll a munkáltatókhoz, mint a szakszervezetekhez. Ennek ellenére a kormány több kompromisszumos javaslattal is próbálkozott, de ezeket a szakszervezetek mind elutasították. Ez a részükről valahol érthető, hiszen ha nincs megegyezés, elméletileg az új automatikus mechanizmus szerint emelkedik a minimálbér.

A szakszervezeti vezetők azonban elszámították magukat, mert a kormány a jelenlegi gazdasági visszaesés miatt akár arra is kész, hogy ideiglenesen felfüggessze ezt a mechanizmust.

A munkáltatók szervezetei és a szakszervezetek egyaránt érdekképviseleti szervezetek, ezért teljesen érthető, hogy a munkáltatók minimális emelést, míg a szakszervezetek maximális minimálbért akarnak elérni. Tárgyalni viszont csak akkor lehet, ha mindkét fél legalább valamilyen szinten kompromisszumkészséget mutat, a szakszervezetek azonban egy millimétert sem voltak hajlandóak engedni, ami annak tükrében, hogy milyen helyzetben van az ország gazdasága, nem túl szerencsés álláspont.

A kormány legutolsó kompromisszumos ajánlata 623 eurós minimálbér volt, ami még mindig majdnem 20 százalékos növekedés lenne. Vitatható eljárás azonban az is, hogy ez a kompromisszum a kormány és a munkáltatók külön tárgyalásán született, kialakításába a szakszervezeteket nem vonták be. Jó lenne, ha mindkét oldal lehiggadna, hiszen a gazdaságnak szüksége van a szociális párbeszédre: ha jól működik, a háromoldalú érdekegyeztetés stabilitást hozhat. Jó példa erre Svédország, ahol a munkáltatók és a munkavállalók bérmegegyezése már hosszú évtizedek óta a svéd szociális modell alapja.

Szlovákia ugyan messze nem Svédország, de egy konstruktív érdekegyeztető tanács egyaránt szolgálhatná a munkáltatók és a munkavállalók javát.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

Csak az üzletláncok profitját növelné az áfacsökkentés

stropk

Ilyen az élet az omikron által leginkább sújtott járásban! Az egész ország erre számíthat?

dsd

Sokaknak komoly gondokat okozhatnak az emelkedő gázárak – vannak, akik havi 100 euróval többet fizetnek!

utazás k

Szabadabban utazhatnak az oltottak – több ország enyhít

Holényi Gergő

Érvénytelen igazgatócserék Nagymegyeren

Csollány

Sopronban temetik el Csollány Szilvesztert

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.