Matovičéknak nem jut száz nap türelmi idő

tt

Sosem volt még kormányváltás Szlovákiában olyan drámai körülmények között, mint most. A ránk zúdult járvány megfeszített munkára kényszeríti a leköszönő, szombattól pedig a hivatalba lépő új kabinetet egyaránt.

Néhány bírálat ellenére megállapíthatjuk, hogy a Peter Pellegrini vezette testület, miként az eddigi válságstáb bizonyítványa sem a legrosszabb. Több állampolgár, köztük a ružinovi főorvos, illetve a kramárei kórház egyik sebészének felelőtlensége ellenére egyelőre nálunk nem alakultak ki olyan gócpontok, mint Olaszországban, vagy a közeli Olomouc környékén. Egyelőre. Gondolt a távozó kormány azokra is, akik a kényszerintézkedések, továbbá a termelés visszafogása, leállása, különböző szolgáltatások felfüggesztése miatt súlyos anyagi veszteségekkel, akár megélhetési gondokkal is szembesülhetnek. Biztató, hogy a tizenhárom pontos – főleg a kis- és középvállalkozók támogatását célzó – javaslatot a távozó garnitúra Richard Sulík leendő gazdasági miniszter jelenlétében hozta nyilvánosságra. Így remélhetően az állam mielőbb enyhíti az önhibájukon kívül bajba jutottakat gondjait.

A szakértők a járvány még drasztikusabb elterjedésére figyelmeztetnek, továbbá arra, hogy javulás legfeljebb két-három hónap múlva várható, addig alighanem fennmaradnak a kényszerintézkedések, sőt, esetleg tovább szigorítják azokat.

Ilyen helyzetben sorsdöntő, hogy rugalmas és zökkenőmentes legyen 
a kormányváltás. Múlt szombaton jó hírként fogadtuk, hogy Igor Matovič elképzeléseinek megfelelően négypárti kormánykoalíció áll fel. Ő megszelídítette az egymással kakaskodó, olykor még őt is zsaroló partnereit. 
A választási eredményeknek megfelelően pártja nyolc fontos tárcát irányít. A kormányfőjelölt a szokásjogra hivatkozva elérte azt is, hogy az ismert kifogások ellenére a házelnök a második legerősebb volt ellenzéki párt elnöke, Boris Kollár legyen.

Már hetek óta ismert, hogy az egészségügyi miniszter Marek Krajčí lesz. Akadnak, akik vele és a miniszterjelöltek többségével kapcsolatban tapasztalatlanságot emlegetnek. Jó példával Milan Krajniak munka- és szociális ügyi miniszterjelölt állt elő. Személyesen kérte fel Jozef Mihált – aki 2010-től két évig vezette a minisztériumot –, hogy vállalja el az államtitkári posztot. Az igenlő választ követően a szakember a Progresszív Szlovákiától visszaejtőernyőzött az SaS-be.

Igor Matovič végre nyilvánosságra hozta a miniszterek végleges névsorát. A legnagyobb meglepetés az új belügyminiszter, hiszen ebbe az itt és most kiemelten fontos tisztségbe a várakozásokkal ellentétben nem Grendel Gábor, hanem Roman Mikulec ezredes, a katonai hírszerzés volt főnöke kerül, akit Robert Kaliňák és Tibor Gašpar levitézlett országos rendőrfőkapitány súlyos törvénytelenségekkel, még szabotázzsal is vádolt és hurcolt meg, mert milliós nagyságrendű korrupciógyanús ügyeket szellőztetett meg. A megrágalmazott katonatiszt hét éven keresztül pereskedett, amíg tavaly jogerősen felmentették őt a hazug vádak alól. Mostani kinevezése Igor Matovič személyes döntése volt, miután szlovák lapok értesülése szerint Grendel végül nem vállalta ezt a megbízatást.

A koalíciós béke érdekében új minisztériumot hoztak létre, amely a régiófejlesztést és a beruházásokat irányítja. Nem mellékesen az új tárca fontos szerephez jut az uniós pénzek megpályázásában és elosztásában. Ennek a korrupciógyanús ügyektől hemzsegő területnek a megtisztítása és a valódi szakmai értékrend érvényesítése emberpróbáló kihívás lesz Veronika Remišová számára.

Szombaton kinevezik az új kormányt, amelynek nemhogy száz napja, egyetlen perce sem lesz az ilyenkor szokásos terepfelmérésre.

Nem túlzás leszögezni, hogy a jelenlegi helyzetben nem kevés beteg vagy potenciális fertőzött élete, további százezrek léte, megélhetése függ attól, hogy képes-e helytállni az új kormány.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?