Matovič taposóaknái

Igor Matovič

A Heger-kabinet leváltását övező tragikomikus fejleményeket figyelve nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lakosság döntő többsége fellélegzett, amikor a parlament csütörtök este megszavazta a kormány menesztését. Aki azonban abban bízik, hogy mostantól minden jobb lesz, annak hatalmas csalódásban lehet része.

Szlovákia rendkívül nehéz időszak előtt áll, amely alapjaiban rengetheti meg az ország politikai rendszerét.

Ami már most biztos, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter a kormány megalázó menesztéséért az egész országon igyekszik majd bosszút állni, amit már jó előre előkészített. A taktikája a visszavonuló hadseregéhez hasonlít: az elhagyott területen a lehető legtöbb taposóaknát elhelyezni, vérfürdőt rendezve az ellenség, és persze ezzel együtt a vétlen polgári lakosság körében. Matovič igazi atombombája a jövő évi állami költségvetés, amelynek az elfogadását a végsőkig halogatták, a kidolgozásánál pedig szinte senkivel sem egyeztettek. Mivel Matovič fércmunkája még a koalíciós képviselők tetszését sem nyerte el, most már szinte biztos, hogy a jövő év elejétől átmenetileg az idei költségvetés alapján fog gazdálkodni az ország, ami azt jelenti, hogy az eredetileg tervezett 35 milliárd helyett csak 27 milliárd eurós kiadásokkal számolhatunk, nem beszélve a többi szigorú szabályról. Egy teljesen normális évben ez talán nem okozna nagyobb felfordulást, a jelenlegi időszak azonban bárminek nevezhető, normálisnak azonban semmiképp. Az energiaválság miatt jövőre drasztikus energiaár-emelés fenyeget, aminek a kivédésére a kormány ugyan már egy sor intézkedést bejelentett, ezek többségének a feltétele azonban a jövő évi állami költségvetés elfogadása, hiszen csak így képesek dotációkban részesíteni az energiaszolgáltatókat, amelyeknek a piaci árnál olcsóbban kellene adniuk a gázt a lakosságnak. Elrendelhetik ugyan, hogy a szolgáltatók ezt dotációk nélkül tegyék meg, hosszabb távon azonban ez a szolgáltatók csődjéhez, és persze az állam ellen indított tömeges perekhez vezetne.

Hogy milyen meglepetést készített elő számunkra Matovič, azt pár napja már a helyettese, Marcel Klimek pénzügyi államtitkár is jelezte, aki szerint a 2023-as állami költségvetés elfogadása nélkül a 2008-ashoz hasonló válságra számíthatunk. Az államtitkár szerint a jövő évre tervezett többletkiadások nélkül az ország bruttó hazai terméke (GDP) több mint 4 százalékkal eshet vissza, 53 ezer ember veszítheti el az állását, a munkanélküliség közel két százalékponttal 8 százalékra emelkedhet, az infláció pedig a várt 13,5 százalékról 17,3 százalékra nőhet. Ha ennek csak a fele is igaz, Szlovákia elég nagy bajban van.

Hogy elkerüljük az összeomlást, a parlamenti pártoknak legalább egy időre félre kellene tenniük az önző érdekeiket, és a lehető leghamarabb megoldást kellene találni arra, hogyan tolathatunk ki a zsákutcából, amelybe ők vezettek be minket. Még mielőtt hosszas vitába keverednének az előrehozott parlamenti választás időpontjáról, tisztázniuk kellene, hogyan fogadhatják el a jövő évi állami költségvetést, és persze azt is, miképp enyhíthetik a lakosság, az önkormányzatok, a vállalkozások, az iskolák és a kórházak energiaárakkal kapcsolatos terheit. Nekünk, választóknak pedig érdemes lesz odafigyelni arra, hogy az elkövetkező időszakban mit tesznek az érdekünkben az egyes pártok, a jelek szerint ugyanis hamarosan elszámolhatunk velük, kirostálva a parlamentből legalább a legnagyobb bajkeverőket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?