Vélemény

Matovič meztelen

Nem kevés cinizmussal írhatnám le, hogy az egy éve megalakult szlovák kormány több tagja ünneplés helyett megfeszített munkával tölti ezt az évfordulót. Éjt nappallá téve mesterkednek hatalmuk és pozícióik megőrzése érdekében...
Szilvássy József

2021. március 22. 09:00

TASR
TASR-felvétel

Főkolompos a miniszterelnök, aki ideiglenesen lemondott még kedvenc szórakozásáról, a Facebook-bejegyzéseiről is. Megállás nélkül konspirál. Azt számolgatja, vajon miként tákolhat össze legalább egyszerű többséggel rendelkező – 76, esetleg valamicskével több – hárompárti kormánykoalíciót, hogy ne legyen politikai földrengés. És végre megszabadulhasson Richard Sulíktól. Aki ugyebár nyilvánosan jelentette ki, hogy Matovič alkalmatlan a kormányfői tisztségbetöltésére, ezért lemondásra szólította fel őt. Szerdáig adott neki haladékot a távozásra.

A miniszterelnök tíz körömmel ragaszkodik a hatalmához. Legalább valamelyik miniszteri tárcához. Ott dekkolna, anennyiben koalíciós partnerei elfogadnák követeléseit, amelyekkel a kormánykoalíción belüli bírálóival akar leszámolni. Elsősorban volt bizalmasát, Veronika Remišovát győzködi, hogy a Za ľudí parlamenti képviselői ne hagyják őt cserben. Az omladozó párt elnökének újabban a legtöbb vitája nem a kormányfővel akad, hanem párttársával, Mária Kolíková igazságügy-miniszterrel, aki több kollégájához hasonlóan rendületlenül hangoztatta, hogy a jelenlegi miniszterelnökkel semmiféle alkura, kompromisszumra sem hajlandó. Márpedig e törpepárt vezetőinek támogatására Sulík várható távozásával a meggyengült szövetségeseknek égető szükségük van. Ugyanis Boris Kollár, a Sme rodina elnöke napok óta ismételgeti: kétpárti, kisebbségi kormány nálunk nem lenne életképes, emiatt ilyen politikai harakiribe ő nem megy bele.

A legalább december óta húzódó, három hete kiéleződött kormányválság lezárásában döntő szerepet tölthetne be a parlement legnagyobb frakciója. Ha végre bátran és felelősségük tudatában kimondanák azt, amit az a közismert mesebeli hős, aki elrikkantotta, hogy „A király meztelen!” Politikai értelemben a kormányfő is az. Michal Šipoš frakcióvezető szerint azonban az OľaNO bő egy évvel ezelőtt nagy fölénnyel győzött a képviselőházi választásokon, ráadásul bő egy évvel ezelőtt a párt elnöke csaknem félmillió preferenciaszavazatot kapott, ezért továbbra is megilleti őt a miniszterelnöki bársonyszék. Csak azt hallgatja el, hogy mostanság a közvélemény-kutatások szerint a megkérdezett polgárok mintegy nyolcvan százaléka bizalmatlan vele, miként a kormányával szemben is.

Nyilván ők és társaik is tisztában vannak a helyzet tarthatatlanságával, vagyis főleg a kormányfőváltás szükségességével. Amit közülük idáig csak Ján Krošlák mert hangosan kimondani. A többiek egyelőre nem ennyire szókimondóak viszont partnereikkel szemben csípőből politizálnak.

Pedig senki sem vitatja, hogy éppen a tavaly februári voksolások eredményei alapján új miniszterelnököt továbbra is a legsikeresebben szerepelt politikai erő jelölheti. A legtöbben Eduar Hegerben, a jelenlegi pénzügyminiszterben, az egészségügyi tárcát ideiglenesen irányító politikusban látják a lehetséges utódot. Még Richard Sulík is, aki az egyik nyilatkozatában is őt nevezte meg legmegfelelőbb utódként. Amivel feltehetően rontotta az esélyeit, mert a végtelenségig hiú Matovič aligha viseli el, hogy legfőbb politikai ellenfelének favoritja legyen a befutó, ha ő mégiscsak venné a kalapját. De ő legalább miniszterként maradna.

Egyelőre annyi bizonyos, hogy a kormányválság sajnos,az OľaNO vasárnap esti ultimátumszerű követelései miatt nem ért véget. Sőt, akár a még ingatagabb koalíció széteséséhez is vezethet.

Előrehozott választásokat csak az ellenzék óhajt, ezért serényen gyűjtik az ügydöntő népszavazás kiírásához szükséges, legalább 350 ezer támogató aláírást, amiből Robert Fico szerint már jóval több jött össze.

Ami mindenképpen figyelmeztető jel a viszálykodó politikai szövetségesek számára.

A civakodó politikusok végre az ország ügyeivel, egyre több polgár súlyosbodó megélhetési gondjaival foglalkozhatnának.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.