Vélemény

Máris borítékolható a gyomorfájás

A kapkodás, a sebtében meghozott döntések, az előkészítetlen lépések napjai jönnek. Igen, a jövő évi állami költségvetés tervezete kerül végre terítékre, ráadásul az utolsó pillanatban, hiszen október 15-én már a parlament asztalán kell landolnia az év törvényének.
Sidó H. Zoltán

2019. október 14. 12:00

danko vél

Az érdekegyeztető tanács ma tárgyal a 2020-as koncepcióról, miközben az érintettek neheztelnek, hogy csak pénteken kapták kézhez a vaskos tervezetet. Ezt követően a kormány rendkívüli ülésen vitatja meg a büdzsét, hogy tartható legyen a határidő.

Nem kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy kitaláljuk, az ilyen lóhalálában történő egyeztetés, tanakodás nem vezet valódi eredményre, különösen úgy nem, hogy a Szlovák Nemzeti Párt nem és nem képes leállni a népboldogítónak szánt, azaz költséges elképzeléseivel.

Abból kell kiindulnunk, hogy már az idei állami költségvetés is felborult.

Mint emlékezetes, ez lett volna az első kiegyensúlyozott, azaz hiány nélkül záró büdzsé Szlovákia történetében. A helyzet az, hogy még a gazdaság lefékeződése előtt arra figyelmeztetett a Költségvetési Tanács, hogy túlértékelték az egyes bevételeket, túl optimistára tervezték az önkormányzatok gazdálkodását, miközben az egészségügy területére az alulfinanszírozás jellemző. Összességében 700 millió eurós kockázatot véltek felfedezni az idei költségvetésben, ami azóta tovább emelkedett. Légvárak építésében tehát jók vagyunk, ezt az optimista képet kora tavaszig tudtuk ápolni, hogy aztán a világgazdaság lehűlése arra figyelmeztessen, új forgatókönyv lép életbe.

Halkan azért megjegyeznénk, a jóval lassabb gazdasági növekedés még nem ok a mélyülő hiányra, mivel idén mind mi, alkalmazottak, munkavállalók, mind a cégek a tervezettnél többet fizetünk be az államkasszába. Nos, ez tehát a kiinduló helyzet, a kiegyenlített gazdálkodás helyett a hazai össztermékhez viszonyított 0,7 százalékos államháztartási hiány fenyeget, az egészségügyet újabb 90 millió eurós injekcióval próbálják életben tartani, miközben a választás lázában égő kormánypártok kibontották a bőségszarut, csökkentve a kisvállalkozók adóterheit, lefaragva az élelmiszerek áfájából, eltörölve a nyugdíjasok tévédíját, és még sorolhatnánk. A szavazatvadász jóléti intézkedések együttesen legalább 300 millió euró többletterhet jelentenek, miközben a történetnek még nincs vége. Minden dohányos védőszentje, Andrej Danko lesöpörte az asztalról a cigaretta árának jövő évi emelését, ami részben ellentételezte volna a növekvő kiadásokat. Emellett ragaszkodik ahhoz, hogy pártja csak akkor szavazza meg az 580 euróra ugró minimálbért, ha közben a minimális nyugdíjakat is erőteljesen emelik.

„Ez az SNS számára elvi kérdés“ – közölte Danko, ami azért tréfás, mert a nemzetieknek nincsenek elveik, csak érdekeik.

Ilyen körülmények között kellett az újonc Ladislav Kamenický pénzügyminiszternek és csapatának összekalapálnia a jövő évi állami költségvetést, ami a világgazdaságot viharos tengerré változtató Trump és a naponta új és kidolgozatlan, jólétinek álcázott ötlettel előrukkoló Danko ténykedésének ismeretében nem kis dolog.

Ma tehát fellebben a fátyol, megismerjük a számokat, a tervezetet, amit az érdekegyeztető tanács és a kormány vad tempóban végiglapoz, hogy aztán ziháltan és fésületlenül Brüsszelbe küldje láttamozásra, majd pedig a parlamentbe. Magyarán, ha az ingatag lábakon álló és összecsapott költségvetés étel lenne, akkor garantáltan gyomorpanaszokat okozna.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hyundai Tucson

Hyundai Tucson plug-in hybrid: már hálózatról is tölthető a vagány SUV

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN: Johnny Depp

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.