Vélemény

Máig ható büntetlenül maradt bűnök

A demokráciának már 1989 óta megvan nálunk az ellenzéke
Márius Kopcsay

2019. november 30. 14:05

txc

Ha csak a 29 évnél fiatalabbak szavaznának a parlamenti választáson, nagy előnnyel Kotleba nyerne - a szavazatok 19 százalékát szerezné meg. Rémisztő szám. Másrészt a Smer és az SNS támogatottsága jóval kisebb a fiatalok körében, 9,4, illetve 2,5 százalék. Úgy is értelmezhetőek tehát az adatok, hogy egy radikálisabb alternatívához pártoltak át a többé-kevésbé ugyanolyan beállítottságú szavazók.

Ami igazán nyugtalanító ebben a felmérésben, az pontosan az, ami az egész szlovákiai belpolitikát jellemzi: a választók egy jelentős része a populista, autokrata vagy egyenesen antidemokratikus pártokhoz húz.

Azokhoz az erőkhöz, amelyek már 89 novembere óta a demokrácia ellenzékét képezik nálunk. Megerősítik ezt Fico és más politikusok afféle kijelentései is, hogy észre sem vették a bársonyos forradalmat. Mi több, a szocializmus „boldog éveinek“ dicsőítése sokszor még a Kotleba-féle gyűlölködő nacionalizmussal is párosul. Miért is ne? Ha Hitler antiszemita csodálója részt vesz az orosz Éjjeli Farkasok akcióján is. Hogy hol itt a logika? Magyarázat csak egy lehetséges - a demokrácia és a nyugathoz tartozás ellenségei hangulatváltozásaiktól függően hol a zöld trikósokban, hol a piros nyakkendősökben látják a megváltóikat.

Talán az is szerepet játszik ebben az egész jelenségben, hogy 1989 után elmaradt az elszámoltatás, a felelősségre vonás, az elnyomó rendszer legfőbb vezetőivel sem lett rendezve a számla. Hiszen ne feledjük, olyan rendszerről beszélünk, amely emberek haláláért volt felelős, sőt egyenesen gyilkosságokért, kivégzésekért. Lőttek rájuk a határon, börtönbe zárták őket, a hetvenes évektől félreállították, gazdaságilag és minden egyéb módon ellehetetlenítették őket. Azonban a legszörnyűbb bűnök elkövetői sem lettek megbüntetve.

Nem is a bosszú miatt lett volna szükség igazságos bírósági tárgyalásokra. Hanem azért, hogy világossá váljon, egy demokratikus társadalom nem tűrheti az erőszakot, a törvénysértéseket, a hazugságot.

Sem akkor, sem most. Ezért van szimbolikus értéke még ma is, hogy Csehországban a héten vádat emeltek Miloš Jakeš, Lubomír Štrougal és Vratislav Vajnar kommunista vezetők ellen - éppen a nyugatnémet és osztrák határon meggyilkolt emberek miatt. Pontosan a kommunizmus büntetlenül maradt bűntettei járultak hozzá ahhoz, hogy a demokráciánkba és a mai közgondolkodásba is átszivárgott az a veszedelmes jelenség, amely megengedő a gonosszal, az igazságtalansággal, a hazugsággal szemben.

Egyrészt ennek eredménye mindaz a szenny is, ami a Threemából ömlik, másrészt az is, hogy mennyi fiatal szimpatizál Kotlebával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Hatalmas gázrobbanás történt egy eperjesi panelházban, áldozatok

Kalavská törvénye elbukott, a nem beoltott gyermekek is mehetnek óvodába

Kisorsolták a pártok sorszámait

Ferenc pápa jövő héten fogadja Pellegrinit

Az áram drágul a legnagyobb mértékben

Kočner újabb bírója távozott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.