Vélemény

Magyar és részmagyar

A közelgő népszámlálás komoly tétje, hol mennyi magyart találnak.
Mózes Szabolcs

2019. július 16. 08:30

Két év múlva ismét megmérettetünk, talán újra másként, mint eddig. A népszámlálás komplikált műfaj, ezért időben meg kell kezdeni a felkészülést. A napokban az államfő aláírta a cenzusról szóló törvényt, amely még nem adott választ arra a távolról sem csak módszertani kérdésre, amely a nemzeti kisebbségek szempontjából a legfontosabb témakört érinti. 

A szociban csak a nemzetiségre kérdeztek rá, a rendszerváltás után az anyanyelvre is, legutóbb, 2011ben pedig az otthon vagy a munkahelyen leggyakrabban használt nyelvekre is. 2021-ben a tervek szerint a nemzetiségi opciókat bővítenék: több nemzeti identitást is meg lehetne adni. Ez egyszerre lehet jó és rossz hír is. Kezdjük a negatívummal: sokan a kettős identitást – ahol az egyik a társadalmilag domináns többségé – az asszimiláció előszobájának tartják: tegnap magyar, ma magyar és szlovák nemzetiségű, holnap pedig már szlovák. A képlet persze nem ennyire egyszerű, ám az etnikai identitás tárgykörében „vagy-vagy” rendszerben szocializálódott társadalom számára ilyen veszélyeket is magában rejthet.

A dolog jó oldala, hogy elvileg több magyart (vagy „félmagyart”, „szinténmagyart”, „részmagyart”, „többes identitású magyart”) is ki lehet majd mutatni. Feltételezhető ugyanis, hogy azok között, akik 2011-ben vagy korábban is szlováknak vallották magukat, több tízezer magyar vagy részben magyar identitású személy is található. És itt jönnek a részletek, melyekben az ördög lakozik ősidők óta.

A cenzus ugyanis, amellett, hogy képet nyújt a magyarság számáról, önvállalásáról, egyben eszköz is.

A kétnyelvű kommunikáció lehetősége vagy a kisebbségi támogatások nagysága van hozzákötve, ezen a téren komoly tétje van annak, hol mennyi magyart találnak. Vagy „félmagyart”. Nem lesz mindegy ugyanis, hogy egy faluban a 32 szlovák és magyar nemzetiségű lakost hová számítják, „táblaállító” erővé válik, vagy mállasztja a meglévő jogokat. 

Az ezt szabályozó minél előnyösebb törvényeket pedig a parlamentben kell majd kiharcolni és minduntalan megvédeni, amihez aktív és kreatív érdekképviselet kell. Ami, mint tudjuk, talán lesz, talán nem…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szerdára halasztották a parlament rendkívüli ülését
Frissítve

Szerdára halasztották a parlament rendkívüli ülését

A többség szerint egységesen kellene fellépni Kotlebáék ellen

VIDEÓ: Balesetet szenvedett Kotleba

galko

Galkóékat a szavazásuk miatt ki akarják rúgni a DS listájáról

Mikuláš Černák

A bérgyilkos levele a kormányfőnek

Marián Kočner

Fegyelmi eljárást indítványoztak Kočner bírái ellen

32 dunaszerdahelyi taxist vizsgáltak át a rendőrök

32 taxis munkáját ellenőrizték a rendőrök Dunaszerdahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.