Vélemény

Lipšic foltjai

Kevés kivételtől eltekintve csupán politikai körökben és a sajtóban váltott ki felemás visszhangot Daniel Lipšic megválasztása a speciális ügyészi posztra. Ez a jelenlegi helyzetben teljesen érthető, hiszen a közvéleményt sokkal inkább aggasztja a járványhelyzet és a kormány okozta káosz.
Szilvássy József

2021. február 8. 18:00

lipsic
A sors speciális útjai... Közösen a kormányban, amikor Rusko gazdasági, Lipšic pedig igazságügyi miniszter volt. (Cartoonizer)

Jogos az önkormányzatok, az egészségügyisek, továbbá a szülők, pedagógusok, szinte az összes polgár felháborodása a kabinet kapkodása, a kormányfő minősíthetetlen viselkedése láttán. Alapvető kötelességét megszegve még a kabinet ülésein sem vett részt, így csak péntek este tudtuk meg, mától milyen intézkedésekhez kell igazodnia mindenkinek.

Ennek ellenére Matovič suttyomban akár pezsgőt is bonthatott, hiszen több hónapja kieszelt terve megvalósult: számos pártatlan szakértő, valamint a Transparency International Slovensko és az Állítsuk Meg a Korrupciót tekintélyes civil szervezetek kifogásai ellenére a kormánypárti képviselők nagy többsége szolgalalelkűen megválasztotta a jelöltjét, amire a lex Lipšic gúnynéven elhíresült tavalyi törvénymódosítás kínált lehetőséget. E jogszabály alapján nemcsak ügyészek tölthetik be ezt a tisztséget, hanem ügyvédek, bírák is, ha a kritériumoknak megfelelnek. Igaz, a miniszterelnök egy ideig a főügyészi székbe akarta ültetni jelöltjét, ám az államfő jelezte, hogy Lipšicet főleg politikai múltja miatt nem nevezné ki e posztra. Maradt a másik lehetőség, a speciális ügyész, mivel az ő kiválasztása kizárólag a parlament jogköre.

Daniel Lipšic szakmai felkészültségét senki sem vitatja. Megsüvegelendő az is, hogy semmilyen korrupciós ügybe nem keveredett. Okkal tartanak tőle az alvilág hírhedt vezérei, köztük Marián Kočner is. Mégis, legalább három folt éktelenkedik eddigi közéleti pályáján. 

A KDH jelöltjeként igazságügyi miniszter volt, majd Iveta Radičová kabinetjében belügyminiszter, állam-titkára pedig éppen Maroš Žilinka volt. 2012-ben kilépett a KDH-ból és Nova néven új pártot alapított, ennek elnökeként 2016-ban az Igor Matovič vezette OĽaNO listáján jutott be a parlamentbe. Ebben az évben a gyalogosátkelőn elütött egy idős férfit, aki belehalt sérüléseibe. Lipšic azonnal lemondott a képviselői mandátumáról és mentelmi jogáról. Rövidesen három év feltételes börtönbüntetésre ítélték, amelynek hatályát ötévi próbaidőre függesztették fel. Vagyis néhány hónapig még nem tekinthető büntetlen előéletűnek.

Többen bírálták azért is, mert tavaly októberben Milan Krajniak munkaügyi miniszter intézte el neki a biztonsági átvilágítást, melyet az illetékes hatóság szokatlan gyorsasággal végzett el. Néhány szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az újdonsült speciális ügyész eddig több gyanúsított védőügyvédje is volt, mostantól pedig elvileg ezeket a még nyitott ügyeket is felügyelnie kellene. Ilyen körülmények között aligha beszélhetünk pártatlanságról.

Máig megválaszolatlan a kérdés, vajon miért ragaszkodik a miniszterelnök Lipšichez. Kormánypárti képviselők úgy vélik, azért, mert szerinte csakis ő képes morálisan megtisztítani az ügyészséget. Robert Fico szerint Matovič vérben forgó szemekkel akar bosszút állni politikai ellenfelein, és ebben nagy szerep jut a speciális ügyésznek. Ľuboš Blaha (Smer) szerint Lipšic lesz Matovič főinkvizítora. Cinikus vélemények szerint csakis jobb lehet elődjénél, a korrupciógyanús ügyek miatt vizsgálati fogságban levő Dušan Kováčiknál.

Egyelőre azoknak van igazuk, akik azt hangoztatják: várjuk meg, vajon a jogállamot erősíti, netán az ellenzéki aggodalmakat igazolja a speciális ügyész.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

g

További három hónapra letartóztatásban marad a kétszeres gyilkos

A járdán hajtva menekült a rendőrök elől egy körözött férfi Pozsonyban

Rekordot döntött a részeg sofőr – 4,5 ezrelékes véralkoholszinttel vezetett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.