Vélemény

Lelki csődhelyzet

Most, hogy a hetvenöt éves bácsika egyszerre kaphatja meg az oltást a tizenkilenc éves taxis unokájával, mert a csoportbesorolás szerint egyformán veszélyeztetettek, kitörni látszik a káosz. Ami érthető is, hiszen életről-halálról van szó, és egyre többen érzik, hogy a sorsuk nem a saját kezükben van.
Juhász Katalin

2021. március 3. 11:10

koronavírus-vakcina
- TASR-felvétel

Valószínűleg minden szociológia-tankönyvben szerepel, hogy ha feszültséget akarunk kelteni egy társadalomban, és nem az anyagiakkal összefüggésben tesszük ezt, akkor osszuk generációs csoportokra a népességet, és fordítsuk ezeket a csoportokat egymás ellen. Vagy állítsunk fel fontossági sorrendet az egyes szakmák, foglalkozások között. Kormányfőnk, aki másolta a diplomamunkáját, ezért kevés tankönyvet kellett forgatnia, nem tudhatja ezt (sem), így most nyilván csodálkozik a reakciókon.

Az emberi kapcsolatokat könnyen megmérgezheti az a tudat, hogy vannak köztünk értékesebbek, akik hamarabb megkapják az oltást és kevésbé értékesek (bocsánat: kevésbé veszélyeztetettek), akiknek várniuk kell, nem tudni, meddig. Ráadásul amióta európai szinten pedzegetik, hogy az értékesebbek nyáron már utazhatnak, szabadabban élhetnek, még puskaporosabb a hangulat. Persze, aki mostanra anyagilag csődhelyzetbe került, vagy elveszítette a munkáját, az úgysem tudna utazni, úgyhogy nyugodtan várhat még...

De nem szeretnék cinikus lenni, inkább leszek realista. Tudják, az az igazság, hogy ha a szeretteim közül bárki meghal vagy súlyos állapotban kórházba kerül az elkövetkező pár hétben, hónapban, akkor nemcsak a kormányt fogom hibáztatni, hanem mindazokat, akik valamilyen úton-módon „eléjük tolakodtak” a sorban. Tudom, hogy előbbre lehet kerülni, hiszen az előző rendszerben, a tolakodás Mekkájában szocializálódtam, és ezt a mostanit is kiismertem már valamennyire. A tartalékosok listája például tájainkon uram-bátyám módon is kezelhető, és nyilván mindenki emlékszik még arra, amikor teniszcelebünk a férjével együtt véletlenül összetalálkozott a vakcinával a kórház folyosóján. Szóval, ha a rokonaimmal, barátaimmal bármi történik, én bizony kimegyek tüntetni. Már ha életben leszek.

Alig hittem el a minap, hogy Németország legnagyobb légitársasága is beszáll a vakcinaturizmusba: hetente járatot kívánnak indítani Frank-furtból Moszkvába. Állítólag már a tranzitzónát is kijelölték a Moszkva melletti domogyedovói repülőtéren, ahol a járatok utasait beoltanák az orosz vakcinával. Amint megkapták az oltást, repülnek is vissza, hivatalosan be sem lépnek Oroszország területére. Mivel két dózis szükséges, két ilyen útra fizetnek be, az ár kétezer euró, plusz húsz euró a vakcináért. Lám, Németország gyógyszeripari nagyhatalom, mégis lassan haladnak az oltással, és vannak, akiknek sürgős, mert mennének nyaralni. És ahol ilyesmire van kereslet, ott megjelenik a kínálat is.

Helyrehozhatatlan deformációkat okozhat a társadalomban ez az állapot. Szomszédokat, rokonokat, barátokat fordíthat egymás ellen. Évtizedek múlva is ezt fogják elemezni a szociológusok. Már ha lesz még emberiség.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hydina

Szétkapkodták a vásárlók a szalmonellás baromfihúst

Az autópályát ma délután négykor nyitják meg a forgalom előtt

VIDEÓ: Az M30-asnak köszönhetően végre Kassa és Pozsony is közvetlen összeköttetésbe került

Sulík Fico

Elmarad a Sulík leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülés

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Megalakult az új német szövetségi parlament

Megalakult az új német szövetségi parlament

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.