Vélemény

Kulturális veszteségeink XXVI.

A legnépszerűbb kortárs írók egyike, Stephen King jelentős sikert ért el a hétvégén, és ezúttal nem egy új könyvével. Megmentett néhány derék szerzőt az „éhhaláltól”.
Juhász Katalin

2019. január 15. 12:30

King

Az aprócska Maine állam legnagyobb napilapja anyagi okokra hivatkozva megszüntette könyves rovatát, amelyben helyi írók köteteivel, vagy Maine-ben játszódó történetekkel foglalkoztak szabadúszó kritikusok. Stephen King, aki nem mellesleg a leghíresebb maine-i lakos, péntek este Twitter-üzenetben bírálta a döntést, és arra kérte követőit (mintegy ötmillió internetezőt), tiltakozzanak ők is a lapnál, hiszen a szóban forgó szerzőknek többnyire szükségük van erre a kis publicitásra ahhoz, „hogy kenyeret és tejet vehessenek”.
 
A Portland Press Herald című lap még aznap este reagált – szintén a Twitteren ígérte meg Kingnek, hogy ha ő és követői szereznek száz új internetes előfizetőt a lapnak, visszahozzák a könyves rovatot. 
Nos, szombat délelőttre már össze is jött a száz új előfizető, estére kétszáz, és mivel ez a történet tegnapra bejárta a világsajtót, várhatóan folyamatosan növekszik a szám. Hiszen sok jómódú, kultúrát szerető amerikai származik ebből az államból, de King Twitter-üzenete nélkül nem jutott volna el hozzájuk a hír.

Ez tehát egy happy enddel végződő Stephen King-sztori, amely rávilágít a nívós szépirodalom iránti érdeklődés világméretű megcsappanására, a könyves rovatok mostoha helyzetére, az írott sajtóban zajló kényszerű leépítésekre, nadrágszíj-összehúzásokra (a Pew Research Center adatai szerint az USA-ban 2008 óta a felére csökkent a lapoknál dolgozó újságírók száma),

és a szerzők kiszolgáltatottságára, akiknek műveiről nehezebben szerezhet tudomást az olvasóközönség, ha nem foglalkozik velük a helyi sajtó.

A könyvkritika ráadásul eléggé költséges műfaj, legalábbis a miénknél boldogabb országokban. Egy 300 oldalas kötet alapos, gondos elolvasása legalább egy hét, maga a kritikaírás jobb esetben szintén nem csupán néhány órát vesz igénybe. Nyugaton eddig sok irodalmár élt ebből, hozzáértő munkájukat korrektül megfizették – legalábbis a nagyobb lapoknál dolgozó elismert kritikusokét. De egyre több sajtótermék elégszik meg olcsóbb munkaerővel, azaz olyan tollforgatókkal, akik kevesebbel is beérik, viszont nem akkora szaktekintélyek, azaz egyre kevesebb olvasót érdekel a véleményük. 

Ez bizony ördögi kör, amelyből csak azt a kiutat látja a lapok többsége, hogy megszünteti vagy átalakítja az adott rovatot: a könyvkiadók ismertetőit közli az új kötetekről, általában szó szerint. Ezekről pedig tudjuk, hogy jobbára reklámszövegek.

Szóval le a kalappal Stephen King előtt, mert egy nemes ügy érdekében használta fel saját hírnevét. (A nagy siker óta egyébként nem szólalt meg, azaz nincs szándékában learatni a babérokat). De sokkal több ilyen kaliberű hírességre lenne szükség ahhoz, hogy egy szomorú és káros folyamatot – ha csak egy időre is – sikerüljön megállítani.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A két külügyminiszter közös, budapesti sajtótájékoztatóján a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója is téma volt ⋌(TASR-felvétel)

Szijjártó: „Megpróbáljuk tiszteletben tartani egymás érzéseit”

Ivan Korčok
Frissítve

Korčok: Trianon nem válhat olyan sziklatömbbé, amely eltakarja előlünk a jövőt

magyar-szlovák határ

48 órára átjöhetnek Szlovákiába a Magyarországon vagy Csehországban élők

s

Kinyithatnak a fürdők, de nem tudni, milyen feltételekkel

koronavírus

Hétfőn 6418 tesztet végeztek, egy fertőzöttet sem regisztráltak

zgr

Volt felesége késelhetett meg egy férfit Dunaszerdahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.