Vélemény

Kulturális veszteségeink 57.

Régóta a bögyömben van ez a Jeff Koons nevű figura, az amerikai „sztárszobrász”. Nem sztárokat mintáz meg, hanem ő maga a sztár, és a világ egyik leggazdagabb képzőművésze.
author
Juhász Katalin

2019. október 8. 08:30

koons
Koons és felesége a mályvacukrok alatt (TASR/AP-felvétel)

Egymás után gyártja a giccseket, minél nagyobbakat és pofátlanabbakat, annál nagyobb sikert és pofátlanabb pénzeket söpör be. Akadnak műkritikusok, akik lelkendező elemzéseket írnak róla, talán azért, hogy ők is sütkérezzenek egy kicsit a fényben neki köszönhetően. Vagy egyszerűen csak pénzért.
Mások zseniális manipulátornak tartják, és nem értik, hogyan juthatott a világ odáig, hogy egy ilyen alak diktálja a trendeket. Ez az igencsak megosztó művész idén azzal keltett feltűnést, hogy Rabbit (Nyúl) című szobra 91 millió dollárért kelt el a Christie's árverésén. Élő képzőművész alkotásáért ennyit még soha nem fizettek.

rabbit

Na, ugye önök is szívesen vásárolnának otthonukba ilyen cukiságot?! Kritikusok egész hada elemezte, miért érhet ennyit ez a nyúl, de most nem untatnám önöket ezzel, hiszen a tételt leütötték, visszacsinálni már nem lehet. Mint ahogy ajándékot sem lehet visszautasítani, legalábbis Párizs főpolgármestere ezt bírta mondani a legújabb Koons-botrány kapcsán. A múlt héten ugyanis átadták a sztárszobrász „ajándékát” a francia fővárosnak: egy színes tulipáncsokrot tartó kezet. A szoborral a művész a 2015-ös és 2016-os párizsi terrortámadások áldozatainak kívánt emléket állítani. Az alkotás egyik része egy realista módon megformázott óriási kéz, a ráncok és a körmök is élethűek. Úgy nyúlik ki a talapzatból, mint valami zombikéz a sírból. A tulipánok azonban erősen stilizáltak, inkább óriás mályvacukrokra hasonlítanak. (Koons gyakran keveri a realizmust a rózsaszín álomvilággal, ezért is tetszenek a művei sokaknak). A mester azt állítja, hogy a New York-i Szabadság-szobor inspirálta, amelynek nőalakja hasonló mozdulattal emeli magasba a szabadságot jelképező fáklyát. Inkább ezt se elemezzük most.

A tulipánszobrot eredetileg a város legjelentősebb kortárs művészeti múzeuma, a Palais de Tokyo előtt akarták felállítani, de a terv hatalmas felháborodást váltott ki: 23 neves francia értelmiségi és művész (köztük két volt kulturális miniszter) tiltakozott nyílt levélben a helyszínválasztás ellen, és felhívták a figyelmet, hogy a Palais de Tokyónak semmi köze a terrortámadásokhoz. Szerintük inkább csak arról van szó, hogy az erőszakos Koons kinézett magának egy frekventált pontot Párizsban, amit a saját képére szabhat, azaz csak egy reklámhelyet akart megszerezni. Később kiderült, hogy a tulipáncsokornak csupán a koncepciója volt „ajándék”, a szobor létrehozása 3,5 millió euróba került, amit francia és amerikai mecénások finanszíroztak. Az elmérgesedett légkörben az önkormányzat igyekezett kevésbé központi helyet keresni az ajándéknak, így talált rá a Petit-Palais múzeum kertjére, ahol a fák is enyhítik valamelyest a látványt. Koons lelkesen rábólintott erre is, így a megnyitóra már némiképp csillapodtak az indulatok. Akkor és ott hangzott el a főpolgármester szájából, hogy „ha az ember ajándékot kap, azt el kell fogadni, különösen ha szívből adják, és ha az életet, az optimizmust ünnepli”. Nos, én úgy vagyok ezzel, hogy köszönettel elfogadok bármit, de ami nem tetszik, azt gyorsan továbbajándékozom olyannak, aki szerintem jobban örülne neki. A konyakos meggyet például nem szeretem, de mivel tudom, kik imádják a környezetemben, nekik passzolom át. Ezt kellene tennie Párizs városának is a tulipáncsokorral, amíg kritikus kezek össze nem graffitizik. Egy amerikai virág-nagykereskedés előtt például remekül mutatna... 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A két ország külügyminisztere tegnap nem kereste egymás tekintetét. A felmerülő ellentétek miatt korábban nem írták alá a szlovák–magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét sem. (Somogyi Tibor felvétele)

Káčer Beneš-ügyben csúsztatott: nem a földtulajdonosok pereltek

pénz euró

Uniós pénzből dotálják az energiaárakat

taksonyi mézeskalács falu

Illatos, mesés kiállítás

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Felismered az állatot csupán a szeme alapján?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.