Vélemény

Korrupció Fico körül

Januárban az osztrák hatóságok megszüntették az eljárást egy súlyos korrupciós ügyben Miroslav Výboch vállalkozó ellen. Februárban a prágai bíróság ugyanebben az ügyben öt év börtönre és súlyos pénzbüntetésre ítélte Marek Dalíkot. Mindkét esetben ugyanazok a bizonyítékok álltak a bíróság rendelkezésére.
Marián Leško

2016. február 17. 15:38

A két gyanúsított egyébként régi jó barát és emellett egyikük Mirek Topolánek volt cseh kormányfő, a másikuk Robert Fico bizalmasa. Az osztrák Steyr cégtől 18 millió eurós csúszópénzt kértek a cseh és a szlovák állami megrendelés elnyerése fejében. Ezt a cég menedzsere, Stefhan Szücs és felettese, Lutz Kampmann is megerősítette a bíróságon. Ugyanígy tanúskodtak egy amerikai cég képviselői, Viktor Jackovich és John Ulrich.És ami még fontosabb, írásos bizonyítékok is vannak.
 
Dalík és Výboch egy prágai étteremben találkozott 2007-ben az osztrák cég képviselőivel, és előadták a 18 millió eurós javaslatukat. A menedzserek erről rögtön belső jelentést írtak a cégnek, melyben az szerepel, „Dalík elfogadhatatlan feltétellel állt elő a PM megbízásából”. (A PM annyi mint prime minister, vagyis kormányfő.) Lutz Kampmann hozzátette, hogy egy bécsi találkozón Výboch a másik kormányfő megbízásából ugyanezzel a 18 millió eurós követeléssel állt elő. A jelentést a rendőrség megtalálta a Steyr cég irattárában. Az amerikai cég tulajdonosai pedig az USA prágai nagykövetének írtak jelentést – ami a Wikileaks-botrány során nyilvánosságra került.
 
Így nemcsak a nyilvánosság, de a rendőrség is tudja, hogy az amerikai követség jelentést küldött Washingtonba a történtekről. Abban az állt, hogy Topolánek megbízottja, Marek Dalík jelentős összeget követelt a Steyr cégtől. A jelentés hitelességét az amerikai fél a cseh bíróságon is igazolta, és az üggyel kapcsolatos további jelentések létezéséről is beszámolt.
A bizonyítékokat tanúvallomások is alátámasztották, ezért a cseh bíróság megállapította: a 2007 novemberében sorra került találkozón, melyet Miroslav Výboch szervezett és Marek Dalík is részt vett rajta, a Steyr cég képviselőitől összesen háromszor hat millió euró csúszópénzt kértek.
 
Ezek alapján eléggé érthető, miért ítélte el a cseh bíróság Dalíkot. Az azonban érthetetlen, miért mentették fel az osztrák hatóságok Miroslav Výbochot.
 
Az osztrák cég menedzsereinek és tulajdonosainak vallomása szerint Výboch a találkozókon „a szlovák kormányfő tanácsadójaként vett részt”. Robert Fico mondta elődjéről, hogy „a korrupció még soha nem került ennyire közel egy kormányfőhöz”. A pontos és találó fogalmazás egészen jól illik őrá.
 
A szerző a Trend hetilap kommentátora
Önnek ajánljuk
kep

Mózes: „Nem a Híd az ellenfél, hanem a közöny”

Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

berlinale

Szlovák film a Berlinale versenyében

SpaceX

Négy turistát küldene az űrbe 2021 végéig a SpaceX

Repülő gázpalack ölt meg egy járókelőt Sydneyben

téli napozás

Télen is egészséges a napozás?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.