Vélemény

Kormányrántás

Van egy régi akciófilmes klisé, tudják, mikor két autó rohan egymás felé: az egyikben a jóképű főhős, esetleg a szíve hölgye, a másikban a nagyképű ellenfél. Ordítanak a motorok, remeg a kamera, premier plánban szűkülnek a szemek, csillog bennük az elhivatottság. A kérdés az, ki rántja félre a kormányt.
Finta Márk

2021. március 5. 08:00

szputnyik
TASR-felvétel

Aztán az ellenfél hirtelen elbizonytalanodik, mintha látná a főhős jéghideg, magabiztos pillantását az üvöltve közeledő autóban. Rettegni kezd, elrántja a kormányt, és vége: győz a jó, a főhős keresztülvitte a vasakaratát, szíve hölgye olvadozik mellette, és találgatja, vajon acélsodronyból vannak-e a kevés szavú, ámde nagyon izmos férfiállat idegei.

Igor Matovič most épp egy ilyen akciófilmbe képzeli magát, nem először karrierje során. Az elmúlt időszakban többször próbálkozott valamiféle kenyértörésre vinni azt a belső feszültséget, ami a koalíciót emészti – és amelynek mellesleg az ő kiszámíthatatlan, átláthatatlan kormányzási módszere az oka. Mert hát a semmiből heurékát kiáltó, majd a bírálatok után duzzogva puffogó stílus nem éppen a stabil és átlátható hatalomgyakorlás jellemzője.

Ugyanez volt a járványügyi korlátozásokkal, ugyanez a teszteléssel, ugyanez van most Sulíkékkal is. Ez a vadnyugati, akciófilmes, felkérdezős stílus, a duzzogás, a felelősség áthárítása. Matovič teljesen elvesztette a valóságérzetét. Annyiszor hágta át a korrekt partneri viszony elementáris szabályait, hogy már nem érzi, hol a határ: ha kell, élő egyenesben idiótázza le saját miniszterét és koalíciós partnerét, vagy egyeztetés nélkül, titokban rendel regisztrálatlan vakcinákat, holott pontosan ismeri a partnerei véleményét. Később pedig passzív-agresszív jeremiádokkal zengi tele a széles szlovákiai Facebook-égboltot, miszerint a többieket nem érdeklik az emberi életek, csak őt.

Csakhogy ez a passzív-agresszív stílus, ez az érzelmi zsarolás, mely eddig kihúzta a partnerek lába alól a talajt, és amely miatt senki sem mert rátaposni a túlérzékeny miniszterelnök tyúkszemére, úgy látszik, lassan megbosszulja magát. Mert hiába próbálja most is ezzel keretezni Matovič a Szputynik-ügyet, hiába próbálja ezt a témát élet és halál kérdésévé varázsolni, egész más vágányon fut, mint a többiek. Lehetett volna Szputnyikot rendelni azután is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség regisztrálja – láss csodát, csütörtökön az oroszok végre beadták a kérvényt. Lehetett volna akkor nyúlni ehhez a vakcinához, amikor már nincs rajta a putyini geopolitikai szerszámméregetés penésze. Matovič pontosan tudja, nem az a gond vele, hogy emberéleteket akar menteni. És nem is az, hogy ezt netán a Szputnyikkal tenné. Hanem az, amilyen módon teszi ezt: titkolózással, a partnerek véleményének figyelmen kívül hagyásával és végső soron porba taposásukkal. Hogy minden véleménykülönbséget pisztolypárbajként fog fel, és magasról tesz rá, ha ennek az ország lakossága issza meg a levét. Nem csoda, hogy Remišová és Sulík megunta a dolgot, és felvette a kesztyűt.

Most persze Matovič azt hiszi, hogy mindez csak egy blöff. Hogy Sulík és Remišová végül belátja, nekik ebben a one man show-ban nem osztottak lapot, és ők lesznek az „okosabbak”, végül ők rántják félre a kormányt. És ha ez így lesz, Matovič totális győzelmet arat.

És ha nem? Akkor valószínűleg összeütköznek, és a háttérben mosolygó, borostás úriember veszi át a főszerepet, miután elült a por és kialudtak a lángok. Hacsak Matovič időben észbe nem kap, és belátja: itt az ideje visszatérni az akciófilmesdiből a való világba.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Grendel Gábor

Grendel: A jó szlovák-magyar kapcsolatok az együttélés minőségétől is függenek

dac
Frissítve

GALÉRIA: A besztercebányaiak kiejtették a DAC-ot a kupából

drog

GALÉRIA: 500 adagnyi droggal fogtak el egy dílert a Dunaszerdahelyi járásban

mikulec

Már a csalók is készülnek a májusi népszámlálásra

Vlagyimir Putyin

Putyin megkapta a védőoltás második komponensét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.