Vélemény

Kormányok és korlátok

Ha volt a Hídnak jó pillanata az utóbbi hónapokban, akkor az Bugár Béla főműsoridőben sugárzott tévévitája volt Vladimír Mečiar exminiszterelnökkel az amnesztiákról és azok eltörléséről.
Tokár Géza

2017. március 14. 10:16

Robert Fico és Andrej Danko egy hete még akadályozta az amnesztiák eltörlésének folyamatát, így a Híd hosszú idő után tudott egyszerű, közérthető üzenetet küldeni a választóknak. 

Eszerint a párt progresszív, haladó és nem fél foglalkozni a rázós témákkal, miközben a valóságban, „a nagyobb jó érdekében” az SNS és a Smer koalíciós partnere. 

Egy évvel a kormány megalakítása után a politikai frontvonalak nem lettek sokkal átláthatóbbak. A Smer némileg gyengült, az SNS sem erősödött túlzottan, a Híd támogatottsága pedig stagnál. Eközben az ellenzék komoly problémákkal küzd és nem nyújt hiteles alternatívákat, a klasszikus jobboldal romokban. 

A Híd a radikális szélsőjobb előretörésének megakadályozása és egy konkrét, valójában eléggé szabadon fogalmazott program megvalósításának ürügyén lépett be a kormányba. Egy olyan formációba, amely a választások előtt ideológiailag és emberileg is vállalhatatlannak tűnt. Egy évvel később a párt értelmezésében megvalósuló eredményekről több videó is található a Facebookon, az internetezők bizonyára beléjük botlottak. Ugyanakkor a szélsőségesekből nem lett kevesebb, sőt, ha valamelyik vonulat egy év alatt megerősödött, az Marian Kotleba pártja és a rendszerellenesek csoportja.

A Híd fennállása alatt folyamatos egyensúlyozásra kényszerült a magyar és a szlovák választók között. Újabban azonban a kormányszerep miatt nemcsak a nemzetiségek, hanem a szlovák urbánus választók és jelenlegi szövetségesei között is egyensúlyoznia kell. A városi értelmiség az a csoport, amely talán még hajlandó is lenne a Hídra szavazni, ha nem érezné azt, hogy látványosan elárulták – s ez az a választói csoport, amely nehezen felejt, és egy politikus szempontjából jóval többet gondolkodik a kelleténél. Az SNS, a Smer és a Híd szavazórétege között pedig nincs átjárás, a megyei választási koalíciók tovább mélyíthetik az árkot a jobboldal maradványai és egykori szövetségesük között. Ezért különösen nehéz új választókat megszólítani a szlovák oldalon. 

Három év alatt hallunk még önfeláldozásról és eredményekről is, csak egyáltalán nem biztos, hogy ez elég lesz. A Híd – de ide gyakorlatilag bármelyik „hagyományos” pártot be lehet helyettesíteni – legnagyobb ellensége ugyanis nem az eredménytelenség, hanem az apátiával vegyes düh, amely az összes politikus ellen irányul. Rendszerellenesnek lenni pedig a kormányszerepből kinézve még nehezebb, mint az ellenzékinek mutatkozás, hiszen nem Mečiar, hanem a Smer ellen kellene fellépni. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
rejtő

Itt nyugtalankodott csendesen – Rejtő Jenőről

csemadok

GALÉRIA: Vasárnap tartották a Csemadok országos emlékműsorát

test

Mit tegyünk, ha elkapjuk az omikront?

dddd

Elhunyt Mokány Csaba színész, rendező

utasszállító illusztráció

Tizenegy órát töltött egy potyautas egy repülőgép futóműaknájában

ddd

Squid Game-univerzumot tervez a Netflix

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.