Vélemény

Kolumbusz lefejezése

Véres forradalmak idején a király feje a porba hullott. Most egy ideológia szökken szárba, amelynek áldozatai egyelőre szobrok, de célja a történelem radikális átírása.
Szombathy Pál

2020. június 13. 11:30

szobor rongálás
- TASR/AP-felvétel

Egy fekete férfi halálát okozó rendőri túlkapásindította el a lázadást, az angolszász világban terjed, ám sokkal többről van szó a brutalitás elleni jogos tiltakozásnál. A nyugati civilizáció világhódító évszázadainak felülvizsgálata kezdődött el, a gyarmatbirodalmak, a felfedezések, a globalizáció narratíváinak újraírása, nagy történelmifigurák bűnösségének kikiáltásával. A túlzás ül most tort.

„Az események, édes öcsém, az események” (Harold Macmillan, 1894–1986, brit miniszterelnök)

Az események hamar elfajultak, nem csak a véletlen műveként. Az afroamerikaiak egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalma a liberális baloldalszámára is jó politikai üzlet: támadás Amerikában Trump ellen, Nagy-Britanniában Johnson győztes konzervatívjai ellen, lehetőség a gyengélkedő demokraták és az impotens Munkáspárt erősödésére. De milyen áron?

„Itt azzal kezdik, hogy fölakasztják az embert, aztán fogják perbe.” (Moliére)

London polgármestere, Sadiq Khan bejelentette, hogy létrehoznak egy bizottságot, amely a britfőváros köztéri alkotásait,szobrait, utcaneveit vizsgálja felül, megfelelnek-e a lakosság mai sokféleségéből fakadó különféle történelmi-társadalmi érzékenységeknek; a történelmet kell tehát vizsgáztatni, átcsinosítani, raktárba tenni – a bevándorlás miatt. Ez ismerős jelenség, elég csak Erdélyre gondolnunk, ahol Trianon után száz év alatt – hatalmi segítséggel – jelentősen megváltozott az etnikai összetétel, s például Ceausescu uralma alatt radikálisan megváltoztatták a közterek szobrait, feliratokat, utcaneveket, hogy az új többség jól érezze magát a múlt eltörlése által.

Az én őseim nem a Mayfloweren érkeztek, hanem itt várták a hajót.” (Will Rogers, 1879–1935, cherokee indián származású amerikai színész, humorista)

A hangvétel hamar eltávolodott Amerika őslakos leszármazottjának ettől a szellemes megjegyzésétől. Nem indiánok várnak történelmi igazságtételre az utcákon, a liberális nagyvárosi felső középosztály, baloldali civil szervezetek is sikálják a múltat: Kolumbusz lefejezett szobrai ledőlnek, mintha ő lenne felelős Amerika felfedezése után a népirtásért.

„A történelem majd feljegyzi. Tudom, mert én fogom megírni.” (Winston Churchill)

Ebben a képletben a Hitler őrületének veszélyességét leghamarabb felismerő államférfi, Churchill egy vén rasszista lesz, miután ma már elfogadhatatlan baromságokat is beszélt a birodalom alávetett népeiről. De nem emlékeztet mindez ügybuzgalmával, értelmiséget megnyerő ideológiájával a kommunisták egykori térnyerésére? Ahogyan egy ma született embernemesítő ideológia erkölcsi kérlelhetetlenségét visszavetítjük évszázadokra? A múltat végképp eltörölni. Szoborpusztítások, filmek betiltása, lincshangulat a higgadt vita helyett: mindez ijesztő új barbárság korát vetíti előre, ahol egyesek üzletet látnak egy militáns kisebbség támogatásában, míg mások – a csendes többség – bénultan nézi az agresszió térnyerését, amely nem tárgyal, hanem diktál és kiközösít.

„Az utópia, akármilyen is legyen, előbb-utóbb a pöcsére lép az embernek.” (Andrzej Stasiuk lengyel író)

Súlyos ára lesz, ha a tömegek indulatait felkorbácsolva a nyugati civilizáció sok évszázados vívmányait, hagyományait is kidobják ebben a türelmetlen tombolásban, amely erőszakos akaratot kényszerítene a társadalomra. Bűntudat és bocsánatkérés jegyében elhallgattatni, félresöpörni; az új internacionalista ideológia türelmetlen, harsány és erőszakos: szobrokat bontana, művekbe írna bele, utcákat keresztelne át egy abszurd kollektív öngyűlölő érzékenység jegyében, amely a Nyugat egykori virágzását csak a hatalmával visszaélő rasszista, nőelnyomó fehér férfi művének tekinti; ellenvélemény nincs, azt rasszista,fasiszta, antimodernista címkékkel marginalizálják. Az ilyesmiből a történelemben véres diktatúrák következtek.

Kolumbusz fejben dől el.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dacia Sandero

Kipróbáltuk a Dacia újdonságát, a Sandero Stepwayt

halál gyertya

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást

koronavírus-vakcina

A kórházak készen állnak a lakosság beoltására, de nincs elég vakcina

Dárdai Pál tasr

Dárdai: nem érdekel, ami eddig történt

hálapénz

A hálapénz orvoslása eddig sikertelen volt

Zuzana Čaputová

Čaputová szerint a fiatalok viselik a legnehezebben a járvány okozta helyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.