Vélemény

Kiket kell(ene) kirúgni

Lýdia Sukeľová és František Bicko. Az előbbi a varannói adóhivatal volt vezetője, a férje évekig Diego Rodával vállalkozott. Az utóbbi tőketerebesi járási főügyész volt, a fia több cégben volt Antonino Vadala üzleti partnere. Sukeľová jelenleg a járási adóhivatal ellenőrzési részlegét vezeti, Bicko járási ügyész. Szóval nem elég a legfelsőbb szinteken tisztogatni…
Gál Zsolt

2018. március 20. 09:23

Jaromír Čižnár főügyész

Persze a polip csápjait fentről kezdve kell fokozatosan levagdosni. Az a minimum, hogy a kormánynak mennie kell, miután pártjai megszavazzák az előrehozott választásokat. Fico és Kali bábjaiból meg Vadala Facebook-haverjaiból összeállított mindenféle tákolmány csak szemfényvesztés. E mellett azonnali hatállyal távozni kellene a polippal összefonódott legfőbb állami vezetőknek is. Vagy azért, mert összeférhetetlenség áll fenn, ők vagy családtagjaik rokonok a Smert szponzoráló oligarchákkal, illetve üzletelnek velük, vagy a szervezett bűnözői csoportokkal, vagy „csak” megakadályozták, hogy a felügyeletük alatt lévő intézmények tegyék a dolgukat és kivizsgálják az áfacsalásokat, korrupciós ügyeket és az állami dotációkkal kapcsolatos visszaéléseket. És most fennáll a veszély, hogy ugyanígy eltussolják a kettős gyilkosság kivizsgálását.

Távoznia kell(ene) Jaromír Čižnár legfelsőbb ügyésznek, Dušan Kováčiknak, a speciális ügyészség vezetőjének, Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánynak, Peter Hraškónak, a nemzeti nyomozóhivatal (NAKA) fejének, Róbert Krajmernek, a NAKA korrupcióellenes csoportja vezetőjének, de nem maradhat a helyén František Imrecze, a pénzügyi igazgatóság (adó- és vámhivatalok) igazgatója, illetve az igazgatóságon belül működő nyomozóhivatal (KUFS) vezetője, Ľudovít Makó sem. A névsor hosszan folytatható és külön problémát jelentenek a bíróságok (mivel a bírák gyakorlatilag leválthatatlanok). És ez csak a jéghegy csúcsa.

De tudjuk, hogy a polipok csápjai a csúcsokig értek, a kormányhivatalig, Ficóig, Kaliňákig, Počiatekig!

2018. március 19. 18:46

Így hozták be az olasz maffiózók a kokaint a garnélaszállítmányokban

Ők tették lehetővé, hogy bő egy évtizedig zavartalanul működhessen a nagykorrupció, mehessenek az áfacsalások, az uniós dotációkkal való visszaélések. Ha valaki tenni akarta a dolgát az általuk felügyelt hivatalokban, attól az ügyet elvették, megpróbálták ellehetetleníteni, fegyelmi eljárás indult ellene, áthelyezték, elbocsátották, a részlegét átszervezték stb. Ide tartoznak még azok is, akik idővel feljebb léptek, például Dana Meager jelenlegi pénzügyminisztériumi államtitkár, aki korábban a pénzügyi igazgatóság második embere volt. A Postoj internetes újság és Lucia Nicholsonová képviselő (SaS) állítása szerint jól ismerte Vadalát, sőt, 2014-ben a családjával együtt nyaralt Olaszországban. Ahová elkísérte őket az igazgatóság személyzeti osztályának vezetője, Soňa Karabelli, meg a csalás elleni részleg vezetője(!), Lucia Fecková is.

Emellett Sukeľová és Bicko esete, meg más nyilvánosságra jutott ügyek rávilágítanak arra is, hogy a Smer és az államigazgatás alsóbb szintjein is elképesztő összefonódások alakultak ki.

És itt jön a fogas kérdés, hogy mekkora az a rothadt rész, amelynek kivágása után az örök opportunisták már a munkájukat becsületesen végzőkhöz csapódnának. Félő, hogy nagyon nagy.

De ez nem eredményezheti azt, hogy el sem kezdjük a közélet megtisztításáért vívott harcot. Először a kormánynak, a minisztereknek kell menniük, aztán a fent felsorolt vezetőknek, majd meg kell kezdeni az elszámoltatást. Bašternákot meg Kočnert a legelsők között kellene lecsukni. És aztán lehet, hogy elkezdenének „énekelni”. Mindennek a feltétele azonban az előrehozott választás, illetve annak eredménye. Ha a választók kritikus többsége újra a Smer és az SNS, meg a hozzájuk hasonló pártok mellett voksol, illetve tőlük a szélsőségesekhez, például Kotlebáékhoz vonul át, akkor alighanem minden marad a régiben, legfeljebb a szerencsében vagy a kormánypárti szavazók alacsonyabb részvételében bízhatunk. A szükséges, hosszú távon fenntartható gyökeres változásokhoz ez valószínűleg kevés lenne.

Önnek ajánljuk

Rossi Gombaszögön: „Ha kijutunk az Eb-re, elkezdek magyarul tanulni!”

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Keszegh: Régiónk sokadrangúként van kezelve

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka

A lakosság javaslatai alapján szervezik át a közlekedést Somorján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?