Vélemény

Kezdő tudósok versenye

Szeretném megosztani önökkel egy szép élményemet. Részt vettem a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián (FTDK). Ezen a versenyen bármilyen egyetemen, bármilyen nyelven tanuló magyar diákok magyar nyelven prezentált saját kutatásaikkal mérik össze tudásukat.
author
Lampl Zsuzsanna

2021. december 4. 11:30

A Társadalomtudományi Összevont Szekció (Fotó: UKF)
A társadalomtudományi összevont szekció versenyzői (Az UKF felvétele) 

Az FTDK idei házigazdája a Nyit-rai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara volt (a Selye János Egyetemmel váltakoznak). Negyvenegy hallgató versenyzett hét szekcióban. Én a társadalomtudományi összevont szekcióban zsűriztem, amely nyolc versenyzőjével a legnépesebb szekció volt.

Eddig a tudósítás, most pedig jöjjenek a tapasztalatok és érzések, hiszen épp ezeket szeretném megosztani. Az érzések visszaröpítenek a múltba, saját egyetemi éveimbe, amikor magam is résztvevője voltam a „svocsnak”, az FTDK szlovák megfelelőjének. Amikor kiderült, hogy van ilyen, rögtön indulni akartam, csak nem tudtam eldönteni, milyen témával, mert sok minden érdekelt. Ekkor megszólított a módszertantanárom, hogy van egy érdekes témája, s mivel még mindig törtem a fejem, miről írjak, elfogadtam az ajánlatát. Hát, jól megjártam. A téma érdekes volt, de neki, nem nekem. Egy nehéz matematikai-statisztikai adat-számítási módszerrel kellett foglalkoznom, majd kifeküdtem, amikor ismertette, de nem volt képem azt mondani, hogy ez túl nehéz, én ezt nem tudom/akarom megcsinálni. Nekiláttam, küszködtem vele, aztán csodák csodájára, sikerült. És ami még csodálatosabb: felfedeztem, mennyire érdekes lehet valami, ami az embert eredendően nem érdekli, feltéve, hogy nekigyürkőzik és foglalkozik vele.

A szekciómban indulók is csupa érdekes témával foglalkoztak. Egy dorogi bányászcsalád 1956-os kivándorlási története, a nagymama elbeszélése alapján feldolgozva. Komoly teológiai értekezés Cornelius Van Til munkájáról. Segítségnyújtás az alkoholistáknak. Az otthonszülés jogi aspektusai. A budapesti Millenniumi emlékmű története. Az első díjat Kiss Orsolya, a Selye Egyetem negyedikes hallgatója nyerte, aki a közép-európai államosított kastélyok és eredeti tulajdonosaik sorsával foglalkozott. Patócs Ádám, a pozsonyi Rendészeti Főiskola másodéves diákja lett a második, az illegális migráció biztonsági aspektusait taglaló lendületes előadásával. A 3. helyet Hornyák Enikő, a Selye Egyetem végzőse kapta, ő a nők lelkészi szolgálatával foglalkozott. Nagyon jó volt figyelni a versenyzőket, érezni az abból fakadó lelkesedést, hogy képesek voltak létrehozni valami újat, hogy felfedezték a kutatómunka izgalmát. Külön öröm volt hallgatni a nem magyar nyelven tanuló fiatalok választékos magyar nyelvű előadását. Ez nem könnyű dolog azoknak, akik nem a magyar szakterminológiát tanulják.

Annak idején én második lettem és ezzel eljutottam az országos versenyre, Olomoucba. Ott nem nyertem. A tanárom szerint túl magas volt a zsűrinek a témám, de én csak mosolyogtam, mert nyertem egy cseh szerelmet. Ami aztán elmúlt. De a szeretetem a tudományos kutatás iránt megmaradt.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lk

Már Szlovákiában is nő az esetszám, de a nyár még nyugodt lehet

Újabb lakástakarék fagyasztja be a tevékenységét

ff

A rekordokat döntő árak elijesztik Horvátországból a hazai turistákat

DD

FOTÓK: Ezeken a gyönyörű helyeken teljesen ingyen is megfordulhat!

scholz

Scholz: Nem szabad Putyin csapdájába esnünk

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.