Vélemény

Kell-e nekünk a Facebook pénze?

Már egy ideje tudni lehetett, hogy a szociális hálózatok gigásza pénzügyi babérokra is tör.
Dudás Tamás

2019. június 26. 10:00

facebooklibra

A Facebook tervei a múlt héten kaptak reálisabb körvonalakat, amikor a vállalat bejelentette a libra nevű kriptovalutája bevezetését és a hozzá tartozó Calibra pénztárcát. Az biztos, hogy Mark Zuckerberg nem szenved önbizalomhiányban, a Facebook ugyanis nemes egyszerűséggel a globális fizetési rendszert szeretné alapjaiban megváltoztatni. 

Ha kriptovalutáról hall az ember, elsőként a bitcoin ugrik be, amely vad árfolyam-ingadozásairól ismert. A Facebook tervezett kriptovalutája másmilyen lesz, ugyanis nem lehet majd bányászni, mint a bitcoint, és a stabilitását valódi pénzügyi tartalékokkal fogja biztosítani. Kicsit leegyszerűsítve: ha dollárért, euróért vagy más valutáért librát vásárolunk, akkor az az összeg bekerül a kriptovaluta központi tartalékába, és annak stabilitását szolgálja. És hogy miképpen jutunk a librához? Itt jönnek képbe a Facebook világszerte közkedvelt kommunikációs platformjai, melyeket milliárdok használnak az egész világon. A WhatsApp és a Messenger egyaránt kap egy Calibra pénztárcát, amely a libra fogadására és küldésére szolgál. Librát a felhasználók elektronikusan vásárolhatnak, és a Facebook tervei szerint a jövőben erre akár a sarki fűszeresnél is lehetőség lesz. A libra helyi valutára történő visszaváltása ugyanígy történik majd. 

Nem véletlenül emlegeti a Facebook a sarki fűszerest, ugyanis most úgy tűnik, hogy a szolgáltatás fő célpontjai a szegényebb, fejlődő országok lakosai, akik csak korlátozottan férnek hozzá a banki szolgáltatásokhoz.

A végcél az, hogy egy olyan globális fizetési platform jöjjön létre, melyen ugyanolyan könnyű lesz pénz küldeni valakinek, mint szöveges üzenetet vagy szmájlit. Ez valóban érdekes lehet a fejlődő országok lakosai számára, főleg az anyaországukat elhagyó migránsoknak, akik hátrahagyott családjukat szeretnék anyagilag támogatni. A jelenleg rendelkezésükre álló pénzküldési lehetőségek aránylag költségesek, és költségei akár a küldött összeg 7 százalékát is elérhetik. Ha a libra ezt jelentősen tudná csökkenteni, a jelenlegi szolgáltatások komoly versenytársává válna.

A nagyratörő tervek gyenge pontja a Facebook hírneve, amely eléggé megtépázódott az utóbbi években. 

Ma a Facebookot a legnagyobb kritika a felelőtlen felhasználói adatkezelés miatt éri, ezért sokaknak megfordul a fejében az a kérdés, hogy miért bíznám pénzügyi adataimat egy olyan vállalatra, amely a személyes adataimat sem tudja felelősségteljesen kezelni.

Ezt a problémát a Facebook is érezte, ezért a libra kriptovalutát egy független nonprofit szervezet fogja igazgatni, melyben a projektben résztvevő összes partner szerepet kap. Az első hullámban a Facebook több mint húsz komoly partnert mutatott be a gazdasági élet több területétől, és a jövő év végéig a partnerek számát százra szeretné növelni. A Calibra pénztárca számára a Facebook külön leányvállalatot létesített, amely a pénzügyi adatokat saját szervereken fogja tárolni, teljesen elkülönítve. 

Persze a Faceboook legfőbb ellenzőit ez sem fogja meggyőzni, de nem is igazán ők jelentik a libra fő célcsoportját. 

Jelenleg még több részlet hiányzik a Facebook terveiből, és csak a kriptovaluta és a fizetési rendszer reális beindulásakor leszünk okosabbak. A tervek azonban már most kivívták a kormányok figyelmét, és persze nem igazán örülnek a Facebook által kontrollált globális fizetőeszköz megjelenésének. Ezért várhatóan megpróbálják majd szabályozni a librát, ami ronthatja sikerének esélyeit. Mindenesetre, ma még korai megmondani, hogy a libra alapjaiban változtatja-e meg a pénzügyi világot, vagy csak egy elfeledett epizód lesz a pénzügyi innovációk sorában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t

Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

Elbúcsúzhatunk a gyors növekedéstől

VIDEÓ: Meg akartak hajolni Meghan hercegné előtt, a reakciójára nem számítottak

Gazdagabb lesz az idei burgonyatermés

Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!