Vélemény

Jó és rossz döntések

Augusztus 20-án írta alá a három szlovákiai magyar párt elnöke a lehetséges egyesüléssel kapcsolatos szándéknyilatkozatot. Azóta szinte semmit sem tudunk a folytatásról.
Szilvássy József

2020. október 9. 12:30

összekoszorúzás
Somogyi Tibor felvétele

Potenciális választóikat hivatalosan máig sem tájékoztatták arról, vajon megkezdte-e a munkát az a két munkacsoport, amely az egységes érdekképviselet értékrendjét és kereteit dolgozza ki, s kik a tagjai e testületeknek. Pedig egy közleményt, főleg a pártok támogatói megérdemelnének.

Végre az elmúlt napokban a pártelnökök életjeleket adtak magukról. Igaz, nem mindig szerencsés megnyilvánulásokkal. A pengeváltásokat Forró Krisztián kezdte, aki az MKP elnökeként beszólt a budapesti Színház-és Filmművészeti Egyetem lázadó hallgatóival szolidaritást vállaló Sólymos Lászlónak, hogy ne a magyarországi ügyekkel, hanem a szlovákiai magyarság gondjaival törődjön. Kisvártatva a Híd elnöke váltott ki értetlenséget nemcsak a partnerei, hanem mások körében is azzal, hogy leült tárgyalni Tomáš Druckerrel, a Dobrá voľba elnökével. Amiről Sólymos két leendő magyar szövetségese csak a sajtóból értesült. A Híd elnöke utólag azzal érvelt, hogy csak egészségügyi kérdésekről tárgyaltak, kávézgatás közben. Hírügynökségi jelentés szerint viszont Drucker arról is érdeklődött, hogy halad a három magyar párt tárgyalása, majd kijelentette: „Ha nem születik egyezség, akkor meg kell fontolni az észszerű együttműködést a Dobrá voľba és a Híd között”. Ezt a felvetést a szlovák pártelnök magánkezdeményezéseként lehet értelmezni. Mások szerint azonban már az úgynevezett B tervet készítik elő. Akadtak olyan jól értesültek, akik szerint a Híd egyfajta nyomásgyakorlást alkalmazott, mert úgy véli, csigalassúsággal haladnak az egyesülést előkészítő tárgyalások.

Mózes Szabolcs meg az MKP párkányi képviselőit dühítette fel egy bejegyzéssel, amelyben a helyi önkormányzati lap főszerkesztőjének leváltása miatt háborgott, valamiféle jelképes tőrdöfést emlegetve. Mire a városatyák felszólították: ne általánosítson, konkrétan nevezze meg, kik a cselszövők, mert az ő frakciójuk kétszer is a menesztés ellen szavazott.

Ha a három magyar pártelnök legutóbbi nyilatkozatai alapján szófelhőt rajzolnánk, akkor minden bizonnyal a kölcsönös bizalom kifejezés lenne a meghatározó. Ami a jelek szerint a fentebb említett szerencsétlenkedések ellenére nem párolgott el. Jelzésértékű, hogy közösen koszorúztak a szabadságharc pozsonyi mártírjainak nyugvóhelyén. Újabban vitafórumokra is együtt járnak. Közös levélben fordultak a jövő évi népszámlálás ügyében a Statisztikai Hivatalhoz, valamint a közlekedési miniszterhez, akivel a fontossági listán az utolsók közé sorolt dél-szlovákiai útépítésekről és egyéb infrastrukturális beruházásokról akartak tárgyalni. Ám a tárcavezető pökhendi válaszában annyit vetett oda, hogy parlamenten kívüli pártokkal nem óhajt tárgyalni. Vagyis a három hazai magyar pártnak jelenleg nincs kellő politikai súlya. Nem ez a miniszter az egyetlen szlovák politikus, aki így vélekedik. Hazai magyar közösségünk alapvető érdeke ezen változtatni, leginkább a pártegyesüléssel, amely megnyithatja az utat a parlamentbe való visszatérés felé. Ebben a folyamatban sok a nyitott és meglehetősen bonyolult kérdés. Berényi József szerint nem kell elkapkodni a tárgyalásokat, a zárt ajtók mögötti viták megszellőztetésével pedig nem érdemes traumatizálni a közvéleményt. Csak hát a remélt egyezséget el kell fogadtatni a támogatóikkal. Esetleg a mostani bírálóikkal is. Ehhez pedig az észérveken kívül kellő idő is szükségeltetik. Ezért nagy hiba lenne, ha követnék Petőfi Sándor révén kipellengérezett Pató Pál elhíresült jelszavát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sulík

Sulík tervez, Matovič végez

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

dd

Búcsúzunk Pólos Árpádtól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.