Vélemény

Ján Kuciak hagyatéka

Zuzana Čaputová szerint a Kuciak-gyilkosság után megváltozott és közelebb került az igazsághoz a szlovák társadalom. A köztársasági elnök a tragikus évforduló kapcsán oknyomozó újságírókat és a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom képviselőit fogadta a héten, és szavait bizonyára elismerésnek, biztatásnak szánta.
Vrabec Mária

2020. február 21. 08:30

kuciak
TASR-felvétel

Ha optimistán akarjuk látni a dolgokat, akkor vehetjük is annak, mert Szlovákia valóban megváltozott 2018 februárja után. Amit két éve még el sem tudtunk képzelni, hogy a Smer húsz százalék alá zuhan és nem alakít negyedszer is kormányt, az ma egyre valószínűbbnek látszik. Ki hitte volna, hogy Robert Kaliňák politikai nyugdíjba vonul, Tibor Gašpart nagy nehezen, de mégis sikerül meggyőzni, hogy mondjon le, és Dobroslav Trnka volt főügyész ellen vádat emelnek hatásköri visszaélés miatt. Ez tényleg több, mint amit remélni mertünk 2017-ben, de sokkal kevesebb, mint ami ahhoz kellene, hogy más ország legyünk. 

Mert Robert Kaliňákot soha senki nem fogja már felelősségre vonni sem Malina Hedvigért, sem a kormánygéppel elhurcolt vietnámi állampolgárért, sem Ladislav Bašternák áfacsalásainak fedezéséért. 

Vígan motorozik és biztos nagyokat röhög azokon a párttársain, akik nem szálltak ki időben a süllyedő hajóból. 
Tibor Gašpar ugyan már nem rendőrfőkapitány, de a rendőrségen belül ott maradtak az emberei, vagy a hozzá hasonlók, akik ugyanúgy információkkal üzletelnek és bűnözőkkel szövetkeznek, mint ő. Dobroslav Trnka is csak egy éjszakát töltött letartóztatásban, másnap már fel is mentették, nehogy eljárjon a szája nagy elkeseredésében. Igaz, Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosait elfogták, bíróság elé állították, nagy valószínűséggel el is fogják ítélni őket. De abban, hogy a megrendelő Marián Kočnert is elítélik, ne legyünk biztosak (legalábbis ebben az ügyben). Ő is túl sokat tud, túl sok befolyásos személynek végzett piszkos munkát, sokaknak van félnivalója tőle. Egy szolgálatot azonban biztosan tett mindannyiunknak: a Threema-üzenetein keresztül megmutatta, mennyire kézben tartható a rendőrség, megvásárolható az igazságszolgáltatás, korrupt a politikai hatalom. 

Ennek köszönhetően 

valóban megváltozott a szlovák társadalom: sokkal kiábrándultabb. 

Az elmúlt két évben annyi szenny ömlött a nyakunkba, mindaz, amit megtudtunk, olyan szörnyű, hogy félő, végül teljes apátiához vezet. Az igazság ugyanis gyakran valóban földbe döngöl, de azt is Zuzana Čaputová mondta, hogy felelősen dönteni csak a szuverén, tájékozott állampolgár tud.

Ján Kuciak valódi hagyatéka, hogy ezt az igazságot kell keresnünk és követelnünk, pátosz és felhajtás nélkül, de annál kitartóbban. Ő és a menyasszonya az életüket adták érte, nekünk csak kellemetlen vagy kényelmetlen. 2018 tavaszán még tízezres tömegek tüntettek a tereken, ma sokan már azt sem hiszik, hogy érdemes elmenni szavazni.

Az elkötelezettség és akarat, ami huszonkét éve, Mečiarék leváltásakor még érezhető volt, ma sehol sincs, pedig a tét most sem kisebb. Csak mi lettünk közömbösebbek, rezignáltabbak, elkeseredettebbek. 

Nem csoda, olyan sokkterápiában volt részünk, hogy ma még magunk sem tudjuk, meggyógyulunk-e tőle, vagy végleg válságosra fordult az állapotunk. Szlovákia valóban vészesen közel került az igazsághoz és megváltozott az elmúlt két év alatt. Hogy mennyire és milyen irányban, az február 29-én fog kiderülni.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí
Frissítve

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.