Vélemény

Gyerekes dolgok

Komoly, talán egy egész napig is eltartó közfelháborodást keltett az elmúlt héten az eset, hogy a szlovák parlament üléstermébe nem engedték be Simona Petrík független képviselőnőt, mert vele volt néhány hónapos gyereke.
Veres István

2016. május 2. 10:34

Az esetet aztán a plénumban is szépen kielemezték, ki értett félre mit, hogyan is kellene vagy nem kellene a házszabály értelmében kezelni a hasonló helyzeteket, és hogy milyen felháborító, hogy ilyesmi nálunk előfordulhat. Teljesen egyértelmű, hogy ez nem jól van így, miért ne vihetné magával egy anya a pár hónapos babáját akárhová. 

Az már egy másik kérdés, hogy ha valaki a gyerekének jót akar, nem viszi egy olyan helyre, mint a parlament. Az ott zajló párbeszédektől ugyanis a felnőtt embert is elkaphatja a rosszullét, nem beszélve egy csecsemőről. De ez már, ugye, a szülő döntése. Az üggyel kapcsolatban az egyik leghevesebben szónokló képviselő Lucia Nicholsonová (SaS) volt, aki már korábban jelezte: csak ősszel fog szülni, de a babáját kezdettől fogva magával szeretné hordani a parlamentbe. 
 
Nincs is ebben semmi kivetnivaló. Ha száz évvel ezelőtt a földeken dolgozó nők kapálhattak a hátukra kötözött újszülöttekkel, akkor nem lenne szép, ha 2016-ban ezt a jogot képviselőnőktől (vagy egyéb női alkalmazottaktól) elvitatnánk. Nicholsonová megnyilvánulásában egyébként benne van egy sajátos báj, amely az egész SaS pártot kezdettől fogva jellemzi, és amely finoman szólva kicsit árt a komolyan vehetőségüknek. Fél év múlva majd szülök, de azt már most kijelentem, hogy a gyereket behordom a parlamentbe (Nicholsonová). A szlovák ellenzék vezére vagyok, és kormányt szeretnék alakítani, de ha nem sikerül, inkább maradok Brüsszelben EP-képviselőnek (Sulík). Harcoljunk a korrupció és a szélsőségesek ellen, de ha úgy adódik, titokban azért találkozok egy maffiózóval vagy egy radikális párt vezetőjével (Sulík randevúi Kočnerrel és Kotlebával). 
 
Persze nyilván minden politikusnak van mit felróni (és fel is kell nekik róni, mert nem azért vannak, hogy imádjuk őket, hanem hogy dolgozzanak értünk), de az SaS mintha még mindig ugyanazokkal a gyermekbetegségeivel küzdene, amelyekkel belépett 2010-ben a Radičová-kormányba. Pedig ha a most következő években nem tudja felépíteni magát és nem tud a vezető jobboldali erővé válni, akkor valószínűleg soha nem lesz már ekkora esélye. Persze, ezek csak hatodrendű kérdések, hiszen most nem az ellenzéket, hanem a kormányt kell bírálni. 

A mezőgazdasági minisztert például azonnal lemondatnám, hiszen az elmúlt héten a talaj menti fagyok tönkretették az idei termést. Nem biztos, hogy ő tehet róla, de az ő minisztersége alatt történt, hát vállalja szépen a felelősséget.
Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?