Galaktikus baromság

Népszavazás 2023

2010-ben a Colorado állambeli Denver polgárai népszavazáson döntöttek egy különösen komoly kérdésről – arról, hogy létrehozzanak-e egy földönkívüliekkel foglalkozó bizottságot. Mert sosem lehet tudni.

Tessék csak elképzelni, hogy egy kis zöld ufó egyszer csak besétál a kedvenc kocsmánkba, és rendel egy sört dupla whiskyvel. Mihez kezdjen akkor a szegény csapos? – ezernyi kérdés járhat a fejében. Hogy a fenébe csapolják a sört a távoli bolygókon? Telecsapolják a poharat? A pálinkát beleöntik a sörbe? Mivel fizet a váratlan látogató? Milyenek a jelenlegi intergalaktikus árfolyamok? Erre aztán sehol sincs válasz. „A bizottság segítene biztosítani Denver lakosainak egészségét, biztonságát és kulturális tudatosságát a más világokból származó lényekkel való esetleges találkozás során” – érveltek a kezdeményezés támogatói, akik egyébként az ufók és hasonló jelenségek rajongói. A választókat nem győzték meg, csak mintegy 30 ezer ember, kevesebb mint húsz százalék támogatta a javaslatukat. Az ufórajongók azonban nem estek kétségbe, mert előre tudták, hogy nem fognak sikerrel járni. A fő céljuk az volt, hogy reflektorfénybe kerüljenek és növeljék a népszerűségüket.

A hétvégén a szlovákiaiak is az urnákhoz járultak, hogy eldöntsék, a parlament megbízatási idejét népszavazással vagy parlamenti határozattal lehessen-e lerövidíteni. Bár ez a dilemma egy kicsit más tészta, mint a fentebb említett denveri ügy, és ráadásul a mi népszavazásunkon feltett kérdés megfogalmazása is egy kicsit bonyolultabb volt, nem lehet nem észrevenni bizonyos hasonlóságot a két esemény között. A szlovákiai népszavazás kezdeményezői is kezdettől fogva arra számíthattak, hogy a dolog az alacsony részvétel miatt valószínűleg nem lesz érvényes, ezért ők is elsősorban azért szorgalmazták, hogy reflektorfénybe kerüljenek, és növeljék a népszerűségüket.

De van itt egy másik figyelemre méltó dolog is. A 2010-es népszavazás után a földönkívüliek végleg eltűntek a denveri politikából, mintha soha nem is léteztek volna. Ezzel szemben nálunk a hétvégi népszavazás után is még hónapokon keresztül ez lesz a fő téma, mindenki az idő előtti választásokról fog beszélni. És nem csak beszélni. Elég valószínű, hogy a politikusok végül alkotmányos többséggel olyan törvényt fogadnak el a parlamentben, amely megnyitja az utat az előre hozott szavazás előtt. Így pontosan azt fogják tenni, amire a szombati – érvénytelen – népszavazásnak kellett volna köteleznie őket.

Egy átlagos szlováknak ezernyi kérdés járhat a fejében. Nem galaktikus baromság, hogy így bonyolítjuk a dolgokat? Ki fogja mindezt kifizetni? Valaki túl sok pálinkát öntött a sörébe? A válaszok, sajnos, sejthetők.

A szerző a Plus 7 dní főszerkesztő-helyettese

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?