Fürdeni mások sikerében

Karikó Katalin

Ha nézik a magyar köztévét, önök is találkozhattak az elmúlt napokban a két friss Nobel-díjast ünneplő győzelmi propagandaüzenettel, amelyet a reklámblokkok előtt vetítenek.

A lelkes férfi hangon előadott szöveg így szól: „Világra szóló tudományos eredményeik életeket mentenek, és magyar fiatalok sokaságát ösztönzik majd kutatásra, felfedezésre, alkotásra. Köszönjük, Karikó Katalin! Köszönjük, Krausz Ferenc! Magyarország büszke önökre!”

Nos, időközben azt is megtudhattuk – persze nem a magyar köztévéből –, hogy az idei fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc egykori általános iskolájában jelenleg nincs fizikatanár. Ezt a tantárgyat egy földrajz–biológia szakos tanárnő helyettesíti. A Fejér megyei Móron élő gyerekek tehát ebből a rajthelyzetből indulnak a kutatás, felfedezés, alkotás útján. Krausz Ferenc, aki nem Magyarországon él, tehát nincs félnivalója, egy tévéinterjúban méltatta egykori tanárait, és kifejezte aggodalmait az oktatás mostani helyzete miatt. „Szeretnék apellálni a döntéshozókra, hogy tegyenek meg mindent, amit a lehetőségek megengednek annak érdekében, hogy ennek a szakmának a becsülete helyre álljon minél gyorsabban. Ugyanis ha ez nem sikerül, és nem lesznek a jövőben Kiss tanár bácsijaink, Láng tanár bácsijaink és Vermes tanár bácsijaink, akkor egészen biztosan nem lesznek Nobel-díjaink. És ez még valószínűleg a legkisebb baj.”

Nyilván nem egyedi esetről van szó, hiszen hosszabb ideje téma a magyar sajtóban, hogy kevés a természettudományos tárgyakat oktató pedagógus. Tavaly összesen 28-an jelentkeztek fizikatanárnak az egész országból, és sok iskolában lehetetlen feladat a nyugdíjba vonuló szaktanárok pótlása. Márpedig érdeklődést kelteni és inspirálni csak ők tudnak. A közoktatás viszont aggasztóan alulfinanszírozott, a pedagógusi pálya egyáltalán nem vonzó, úgyhogy a magyar kormánynak semmi oka a büszkeségre. A 2003 óta Németországban élő Krausz Ferenc és az 1985 óta Amerikában élő Karikó Katalin világra szóló sikeréhez ugyanis egy fillérrel sem járultak hozzá.

Hallani olyan hangokat is, hogy az első magyar Nobel-díjas nőt annak idején „a kommunisták” kényszerítették arra, hogy elhagyja hazáját, ők rúgták ki a szegedi egyetem kutatólaborjából. Nos, ez azért enyhe túlzás, Karikó Katalin többször elmesélte már elbocsájtásának okait, epésen megjegyezve, hogy ezzel sokat lendítettek rajta, tulajdonképpen segítették a tudományos karrierjét. Ugye érzik az abszurditást ebben a mondatban?

Tegyük hozzá, hogy a kommunisták elől csaknem félmillió magyar menekült nyugatra, körülbelül ugyanannyi, amennyi az utóbbi években a NER ténykedése elől. A jövő Karikó Katalinjai és Krausz Ferencei ma sem Magyarországon élnek és dolgoznak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?