Vélemény

Fél év sárlavina

A Threema-dosszié bevezetője annak, ami a következő hetekben vár ránk. Ehhez képest a 2011-es Gorilla-menet piskóta volt.
Mózes Szabolcs

2019. augusztus 20. 12:30

threema
Lakat alatt...

Maffiózó által irányított politikusok, háttéremberek mindennapjai. Marian Kočner titkos üzenetei egy hete tartják extázisban a közélet iránt érdeklődőket, joggal korbácsolják fel az indulatokat. A politikusok magyarázkodnak, de ez nem ér semmit sem. Hogy Bugár Béla életében egyszer találkozott Kočnerrel, és a hírhedt Maldív-szigeteki reggelinél pár mondatot váltottak csupán? Akár igaz is lehet, ám abban a helyzetben, amibe saját magát és pártját kormányozta az elmúlt három év során, ez már senkit sem érdekel. 

Aki az állam elrablóival száll egy bárkába azzal a naivan ostoba fedősztorival, hogy majd féken tartja a gonoszt, az ne csodálkozzon, ha a vérből rá is fröccsen.

A sok arrogancia és kioktatás miatt pedig senki sem fogja megsajnálni az „áldozatot”. A Threema-kommunikációban rejlő tartalmat sejthette a „tévénéző”, ám az mindig megrázza a választót, ha valaki az arcába csapja a kendőzetlen valóságot. Már nem „állítólag”, „talán”, „háttér-információk szerint”, hanem nagyon is konkrétan leírva, feltálalva az igazság a maga kendőzetlen valóságában. Az üzenetek csak felerősítik a felrajzolódó választóvonalat a „régi” és az „új” pártok és politikusok között. Akármennyire sematikus is, valóban ebbe az irányba tartunk – és nem is gond, sőt, törvényszerű. Valami újnak kell jönnie, hogy ezt a sűrű kapcsolati hálóval átszőtt, magatehetetlenné váló polipot felváltsa. Nincsenek földi messiások, sem egyszerű megoldások, ám van, amikor tiszta lappal kell indítani. Ez az a pillanat. 

A Smer túl sokáig volt hatalmon, túl sokáig építhette és működtethette – itt tegyük hozzá: hű koalíciós kiszolgálói segítségével – ezt a maffiarendszert.

Menet közben nem sikerült korrigálni, önkorrekcióra nem került sor – így most egy éles váltásnak kell következnie. Összeomlásnak, majd építkezésnek. A Threema-ügy egyben előrevetíti azt is, mi várható a következő hónapokban. Bő fél év maradt a választásig, és ha már augusztusban ilyen a menü, képzeljük el, mi lesz ősszel és télen! Sorra dőlnek majd ki a csontvázak a szekrényből, a kormánypártok szekrénye pedig elég széles és mély, ráadásul nem is mindegyikük érdekelt abban, hogy ne egymásra zúdítsák a tartalmát. Sőt, minél nagyobb lesz a baj, annál nagyobb késztetést fognak érezni arra, hogy egymásra is rásózzanak ezt-azt. Ennek a folyamatnak egy nagy hátránya van, hogy 2012-höz hasonlóan ismét túlharsogja az összes többi, társadalmi szempontból fontos témát. Ha minden a korrupcióról, az állam elrablásáról, az oligarchákról, a politikai maffiáról szól, akkor nincs idő az egészségügyről, az oktatásügyről, a költségvetésről és más szakpolitikai témákról beszélni. A megtisztuláshoz viszont a legégetőbb téma túlharsogása vezet, így ez a szükséges rossz ahhoz, hogy előrébb lépjen a társadalom – akár a többi, közéletileg fontos ügy megoldása terén is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Újabb kormányválság a láthatáron?

kézmosás

30 másodperc életet menthet

b

Súlyos baleset történt a Dunaszerdahelyi járásban

Mesék a Hurokból

SOROZATDARÁLÓ: Retrofuturisztikus álom

méhnyakrák szűrővizsgálat

Szűrővizsgálattal elkerülhető a méhnyakrák

Szabados Ágnes

Azt mondják: olyan, mintha a nappalimban ülnének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.